2009-08-10

Märkligt

Hos Mark Klamberg läser jag att amerikanska NSA har erbjudit en jättebelöning till den som knäcker Skypes kryptering.

Å andra sidan ligger det ju knappast i NSA:s intresse att berätta om man lyckas göra det. Eller är detta kanske ett villospår för att avleda uppmärksamheten från att man redan har knäckt krypteringen?

Läs mer hos Klamberg och i kommentarerna till hans bloggpost.

13 kommentarer:

  1. Paranoiakedjor kan bli nästan hur långa som helst ^^
    Är det för att vi ska tro att dom redan har knäckt det? eller för att vi ska tro att dom vill få oss att tro att dom redan knäckt det? :-D

    SvaraRadera
  2. Med att "knäcka" en kryptering så menas i allmänhet att man har hittat ett sätt att få fram klartexten utan att behöva gissa varje möjlig nyckel. Så, även om NSA skulle ha knäckt krypteringen så går det förmodligen åt avsevärda datorresurser för att få fram vad som sägs ändå.

    Men, jag tror inte NSA har knäckt kryptot. Varför skulle man utlysa en så stor belöning för det? Man kunde ju lika gärna inte gjort något alls eller bara sprida rykten om att man inte lyckats knäcka kryptot med samma effekt... Om NSa skulle ha knäckt det redan så kommer förmodligen någon annan kryptolog att också knäcka det snart vilket skulle innebära en stor utgift för NSA med risk för stor publicitet. Då är det ju bättre att ligga lågt från början.

    SvaraRadera
  3. Helt sjukt.. Storebror får ett allt hårdare grepp om allas vår strupe.

    SvaraRadera
  4. *rynkar på näsan*

    Amerikaner.

    SvaraRadera
  5. är det någon som vet lite mer konkret vad intresset skulle vara av att kunna avlyssna skypesamtal?
    från anonym nr.01

    SvaraRadera
  6. Så jäkla dumt alltså. Om nu någon knäcker krypteringen om dom nu inte redan gjort det.
    Vad är det som hindrar Skype att skapa en ny? Moment 22.

    SvaraRadera
  7. NSA utfäste belöningen för länge sedan...

    Second Line of Defence:
    http://zfoneproject.com/

    Zfone fungerar inte med Skype dock men de flesta övriga SIP-tjänsterna. VPN & zfone i båda ändar borde göra susen...

    SvaraRadera
  8. Robert Andersson10 augusti, 2009 23:19

    Skypes kryptering är nog inget problem för NSA, de behöver förmodligen bara fråga Ebays VD på ett övertygande vis. Vad som kan vara ett problem för NSA är att hitta duktiga kryptologer. Alltså kan man se det som en förtäckt platsannons.

    SvaraRadera
  9. All kryptering som involverar tredjepart och där man ska installera programvara på sin egen dator skulle jag klassa som osäkra.

    SvaraRadera
  10. Det är intressanta tider!

    ITC-100

    SvaraRadera
  11. NSA har två uppdrag. Dels vill de själva kunna avlyssna så mycket som möjligt av världens teletrafik, dels vill de vara säkra på att ingen annan kan avlyssna amerikansk trafik. Då kan det vara värdefullt att utlysa en sådan här belöning bara för att snappa upp om någon annan knäckt krypteringen.

    Det är ett dilemma för NSA om de hittar hål i ett populärt krypteringssystem. Skall de låtsas som ingenting för att kunna avlyssna samtal, eller skall de gå ut med en varning utifall andra också hittat samma hål och därmed kan avlyssna USA.

    SvaraRadera
  12. Som HAX antydde, så är det förmodligen redan knäckt. Men NSA vill få alla att tro att så fortfarande inte är fallet.

    SvaraRadera
  13. Hax har INTE antytt att man redan har knäckt Skype.

    Det [skulle] inte ligga i NSA:s intresse att berätta OM man lyckas göra det

    Vad HAX skriver att det KAN VARA så att NSA har knäckt krypteringen i Skype och att NSA I SÅ FALL skulle ha ett intresse av att dölja det.

    Jag tror inte att NSA har "knäckt" krypteringen i Skype. Det vill säga att de har en matematisk formel eller algoritm för att väldigt snabbt avkoda ett meddelande eller att, inom säg någon dag, avlyssna ett samtal.

    Men tro är en sak och veta en annan.

    Vad vi kan vara väldigt övertygade om är hur som helst att NSA väldigt gärna skulle vilja ha en metod för att "knäcka" Skype och inte bara de utan alla "säkerhets"tjänster i världen skulle vilja detta.

    Den variant av Skype som används i Kina är inte samma som vi använder. De använder Tom-Skype därborta och där har myndigheterna vad jag förstår tillgång till krypteringsnycklarna.

    Det mest allvarliga är att vi inte kan avgöra om en annan person använder Skype eller om de använder Tom-Skype. Men så är det med all kryptering - Båda sidorna måste lita på den andra.

    I slutändan kan ändå alltid den andra låta någon lyssna på ljudet som kommer ur högtalaren eller läsa meddelandet på skärmen...

    Detta kallas "den mänskliga faktorn"...

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.