2009-08-10

Skrota personnumren!


Svenska folket är enklare att övervaka – och drabbas hårdare av övervakningens konsekvenser – än många andra folk. Detta helt enkelt på grund av vårt system med personnummer. De gör samkörning och korsreferenser i olika övervakningsdatabaser möjlig och enkel.

Personnummersystemet ger även de andra, mer vardagliga byråkraterna goda möjligheter att kartlägga våra liv. Offentliga register samkörs och vår integritet läggs i händerna på funktionärer som verkligen är intresserade av att kontrollera oss.

Användningen av personnummer i det privata näringslivet har också skapat en insynsskyddad, dold övervakning. Genom allt för enkelt utbyte av uppgifter i privata register kan rätt harmlösa system, som till exempel kundkort, komma att bli ett verkligt integritetsproblem.

Principiellt tycker jag att man bör skrota personnumren helt. Det finns massor med länder som fungerar på ett rimligt sätt utan att man taggar alla medborgare med ett registreringsnummer.

Och nu hör jag invändningarna mullra in. Så jag skall föreslå ett second best. Det är att bara tillåta ett litet antal myndigheter använda sig av personnummer. (Kanske Skatteverket, sjukvården, försäkringskassan, polis och domstolar...) Andra myndigheter får inte ens känna till medborgarnas personnummer.

Ett frågetecken kring detta andra alernativ är hur man skall göra med privata företag, deras kundregister och databaser. Ett alternativ är att förbjuda dem att använda personnummer i sina datasystem. Punkt slut. Vilket känns lite förmyndarmässigt – i vart fall i situationer då både företag och kund frivilligt önskar att denna uppgift skall registreras. Då verkar det enklare och mer rättvist att skrota personnumren helt och hållet. (Om de inte finns, då uppstår inte heller några gränsdragningsproblem.)

Som medborgare i en öppen, demokratisk stat har man rätt till sin integritet. Rätt att bli lämnad ifred. Rätt att få hålla sig på sin kant. Men för att det skall kunna ske, i verkligheten, måste vi kapa av oss våra digitala fotbojor. Det enklaste sättet att göra det är att skrota systemet med personnummer.

38 kommentarer:

 1. Du lär inte få mothugg från mig . håller helt med dig.
  Skrota dem helt. Visst måste det gå att lösa på andra sätt. Inte ens USA har nummer som är så uppenbara som våra personnummer.
  Numera kan man ju inte göra något utan att ange personnummer.

  Betalar du med kort skall du knappa in din kod och DESSUTOM legitimera dig på vissa ställen.

  Sinnessjukt!

  SvaraRadera
 2. Fast om man tvunget ska ha personnummer så är de vi har idag värdelösa. Man skulle ha någon typ av engångsnycklar.

  SvaraRadera
 3. Jon Severinsson10 augusti, 2009 17:46

  Sen vet jag inte om USA's system är så mycket bättre. Vart tionde år så väljer de ett datum, då de beordrar alla att stanna hemma, och sen går de runt och knackar dörr, för att se hur många amerikanare som finns. Detta kostar miljarder, och likväl missar de folk. Vi skriver "SELECT Count(1) FROM `Folkbokforingsregistret` WHERE `Dödsdag` is NULL AND `Medborgarland` = 'Sweden'" i en dator och sen så är vi klara. Utan att missa någon!

  Och sedan har vi Orkanen Katrina, som orsakade att tusentals amerikanare förlorade födselbeviset, det enda papperet som bevisade att de var amerikaner och inte illegala invandrare.

  Jättebra system...

  Det finns saker kring personnumerhanteringen som kan förbättras, men RÖR INTE VÅRT FOLKBOKFÖRINGSREGISTER!!!

  SvaraRadera
 4. Nja, många länder använder ju sig istället av något slags övergripande företags-kundnummer, typ Social Security Number, och det har ju visat sig var något av det värsta som hänt USA säkerhetsmässigt ÖHT. Man kommer ju behöva ha ett ID för att förhindra identitetsstöld och scams, och då är ett privat system typ SSN helt otänkbart ur säkerhetssynpunkt. Ett statligt administrarat system är det i särklass stabilaste.

  SvaraRadera
 5. som boend i UK sa saknar jag ett enkelt personummersystem(dvs ett satt att identifiera nagon som inte involverar en address).
  fy faan va krangligt allt har borta ar, och ett h...vete att att gora vissa saker har borta om man inte har ett uk fodelsebevis eller dylikt.

  /Dan

  SvaraRadera
 6. Fast england är ett land där offentlig byråkrati är galet krångligt. Frågan är om det är frånvaron av personnummer som gör det eller inte.

  SvaraRadera
 7. Tycker definitivt inte att personnumren bör skrotas - övervakning kommer ske oavsett om de finns eller ej och det finns stora fördelar med systemet - kan väl till och med vara enklare att kontra olovlig övervakning genom personnummersystemet.

  Du kommer såklart att tycka att den åsikten är helt galen - men jag ser inte skyhög integritet som ett självändamål.

  SvaraRadera
 8. Jag är sannerligen ingen vän av övervakningssystem, men man måste ändå uppskatta det man faktiskt vinner med att ha ett bra personnummersystem. För att ta det populära exemplet USA: jag vet inte hur många olika checklistor jag sett för "saker du måste göra då du får din identitet stulen". Att ha ett säkert system för att kunna garantera din identitet har en stor vinst. I synnerhet i situationer som folk nämnt tidigare, exempelvis olyckor, naturkatastrofer etc.

  Vad man kan diskutera är hur dessa register får användas.

  SvaraRadera
 9. Antag att vi levde i ett libertarianskt samhälle, och att folkbokföring och allt vad det heter är avskaffat. Kunde man då tänka sig att det spontant skulle uppstå frivilliga register? Folks skulle kanske tycka att detta vore enklare än att komma dragandes med födelsebevis och annat så fort de ska ansöka om något.

  SvaraRadera
 10. I ett libetarianskt samhälle kan man använda sig av t.ex ebay för att identifiera sig.

  Det spelar ingen roll vem jag var före ebay, det är ebay identiteten folk bryr sig om.

  Är man alltid ärlig på ebay kommer folk att lita på en.

  Kopplingen mellan sin ebay/rating identitet och in IRL identitet lär skötas på ett säkrare sätt en dagens ID kort.

  Man skulle ev tom kunna ha flera identiteter som är helt oberoende av varandra för att stärka integriteten.

  SvaraRadera
 11. Frankrike har inga personnummer. Men. Varje gång man skall göra något måste man ha med sig en skottkärra bevittnade papper som styrker ens identitet (och ens föräldrars, i värsta fall) eftersom man betraktas som nedfallen från månen samma dag. Det kändes mer kränkande och var definitivt oerhört mycket mer tidskrävande. Administrationen var också som tagen ur en rysk roman från 1800-talet. Där lärde jag mig uppskatta personnummer...

  SvaraRadera
 12. ag håller med flertalet kommentatorer. Det finns stora fördelar med personnumren både för medborgaren, staten och interaktinene däremellan. Det vi bör inrikta oss på är hur de får användas och av vem.

  Själv handlar jag inte en pinal från firmor som oskäligen kräver mitt personnummer. Ett exempel var en e-handelsplats jag varit kund hos i 4 år och betalat mot faktura. Fyra år.. de mer eller mindre kände mig som stamkund! Helt plötsligt en dag så kunde jag inte beställa längre utan att de fick mitt personnummer. Tack och adjö, detta var 3 år sedan nu. Under dessa tre år har de förlorat ungefär 8000 spänn bara på mig, synd bara att alla andra är sådana lallande får och ställer upp på alla paranoida påhitt. Litar de inte på mig utan personnummer, då litar jag inte på dem och folk man inte litar på gör man inte affärer med.

  -T. Nisse

  SvaraRadera
 13. Även jag håller med de flesta tidigare kommentarerna.

  Fredrik: Vad gör man när eBay konkar? Vad gör de personer som inte vill ha med eBay att göra. Det måste vara frivilligt att göra affärer med ett enskilt företag (om du vill kontra med "vad gör de som inte vill ha med staten att göra" så har jag ett enkelt svar: emigrerar).

  SvaraRadera
 14. Fredrik och Johan:

  Hur stjäl man en identitet på någon som man inte vet vem det är?

  Du kan väl inte få fram vem som äger ett Social Security Number bara genom att ha numret (om du inte är någon myndighetsperson antar jag)? Det är ju knappast så att du anger detta när du beställer saker via webben typ?

  SvaraRadera
 15. -T. Nisse

  Hur slutar jag att göra affärer med Skatteverket? :-)

  SvaraRadera
 16. En annan sak som borde förbjudas är möjligheten att snoka om folks inkomster med hjälp av anonyma kreditupplysningar via nätet.

  Låt den uppgiften bara finnas tillgänglig hos Skatteverket via telefon(kö).

  SvaraRadera
 17. Dåligt förslag. Myndigheterna kan alltid övervaka dig om de vill ändå. Det enda ett avskaffande av personnummer gör är att de måste ljuga om att de (inte) har en gemensam nyckel som identifierar individer och att individerna måste göra mer pappersarbete för att visa vem de är.

  SvaraRadera
 18. kaj:

  Ebay kan vara vilket föetag som helst om har ett raingssytem. Givetvis måste det vara ett er allmänt och specialiserat företag än ebay som ger en ett rating betyg än ebay.

  Va gör man om staten kokar?

  Anonym (snälla skriv ett namn):
  Det blir givetvis svårare i mitt scenario. Men det man skäl är ju den virtuella identiteten.

  Se t.ex på ebay, det kan vara mycket värdefullt att stjäla någons konto där om denna har ett bra omdömme.

  SvaraRadera
 19. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 20. Nu finns det flera Fredrik i tråden, Jag som skrivit alla Fredrik kommenterar utom den första heter numera Fredrik B

  SvaraRadera
 21. Anonym:
  http://www.ssa.gov/pubs/10064.html
  http://en.wikipedia.org/wiki/Social_Security_number#Identity_theft

  SvaraRadera
 22. "De lyckliga slavarna är frihetens värsta fiende."

  SvaraRadera
 23. Avskaffandet av personnummer innebär inte att vi avskaffar myndigheters och företags behov att hålla reda på oss som individer. Jag råkade ut för det själv när jag på ett litet företag fick skäll med chefen för att jag hade åkt på företagets bekostnad mellan Stockholm och Linköping. Företaget var så litet att vi inte hade något register över signaturer och alla kände varandra vid namn på varje lokalkontor. Men jag jobbade på Karlstad kontoret och samtidigt hade de anställt en ny kille med samma namn i Linköping. Tyvärr slutade chefen på kontoret innan misstaget upptäcktes och han tittar fortfarande snett på mig och vill inte prata om det.

  Att använda personnummer har stora fördelar med sig, men det kräver också att vi börjar debattera företag/myndigheter och deras etik istället. Ge datainspektionen de intrångsmöjligheter som IPRED gav på oss privatpersoner så att de kan gå rakt in på ett företag/myndigheter och direkt titta efter vad som personnumren (eller dylikt) används till. Astronomiska böter kan säkert hjälpa statsbudget och se till att bristande etik kostar tillräckligt mycket för att varje direktion på företag/myndighet har med det som en punkt på dagordningen vid varje möte på samma sätt som ekonomin finns där.
  Jag skulle gladeligen ge ut mitt personnummer om jag vet att det kan byggas 10 dagis och 10 ålderdomshem för varje missbruk. :)

  SvaraRadera
 24. Ptja, vad är det för skillnad mellan personnummer och kombinationen namn+adress? Tillsammans bildar ju de också en spårbar identitet som kan sparas och samköras mellan olika register. Visserligen inte en lika statisk som personnumret, men ändå.

  SvaraRadera
 25. personnumren borde betraktas som Penicillin: Det ska användas när det behövs men inte i onödan. Det är bara att dra upp exemplet med Pirate Pontén så förstår man att det är alldeles för sårbart som det är idag. Det går att få tag i födelsedatum överallt och sedan är det 4 siffror, varav några följer tydliga mönster, för att ta över någons identitet. Det är lite som att ha ett kreditkort där man kan få reda på numret genom enkel sökning efter ditt namn och sen är det endast cvv:n som skyddar dig från intrång.

  Jag skulle önska att personnummersystemet belades med signatur eller kod för att öka säkerheten från alla, inklusive myndigheter då den fullständiga nyckeln endast finns i hjärnan på vilken den tillhör

  SvaraRadera
 26. Denna fråga var den främsta anledningen till att jag röstade på Piratpartiet i Europaparlamentsvaletvalet. Stå på dig så får du min röst i riksdagsvalet 2010!

  SvaraRadera
 27. Det är inte mätning eller registering som PP arbetar emot; det är integritetsbrott och maktmissbruk. Att attackera personnummer för att bli av med övervakning är som att attackera torrents för att bli av med piratkopiering.

  SvaraRadera
 28. Hama:

  Förr fanns det ett visst mönster vad gällde personnummer, d v s de fyra sista, men det är numera ändrat. Förr var det två första (av de fyra sista) en beteckning av var du var född. T ex 10=Stockholmsområdet, 50=Göteborgsområdet). Vad jag förstår beror ändringen på att man inte skall kunna identifiera invandrare på personnumret, de är ju inte födda i Sverige och fick speciella siffror. Sista siffran är en kontollsiffra som går att räkna sig fram till om man har den tredje.
  Men som sagt, idag är det svårare.

  SvaraRadera
 29. Varför folk är så emot övervakning kan jag inte förstå. Många av dom som är emot övervakning lägger gärna ut halva sina liv på facebook, twitter och andra sociala medier/sajter. Det är bara att inse att internet/datoreran betyder mer transparens och mindre integritet. Ute i samhället blir vi mer och mer bekväma, det är enklare om allt finns i centrala register. Jag kommer va bland dom första som opererar in ett chip (om det nu är det som är framtiden) för att slippa ha med mig körkort, kreditkort, pass m.m. Lite tilltro får vi väl ändå ha till våra myndigheter och att alla databaser kan läcka ja det är en risk man får försöka minimera och dom undantagsfallen som slinker igenom är smällar man får ta.

  SvaraRadera
 30. Personnummer är dock mycket enklare att _reglera_. Du får inte hantera dem hur som helst, och du får garanterat inte samköra olika register. Det visar sig inte minst i svårigheterna att plocka fram bidragsfuskare, vilket skulle gå mycket enkelt om någon bara fick trycka på knappen.

  Kundnummer hos företag är inte alls samma sak. De kan till och med säljas till andra företag i och med konkurser. Sånt är rutin i USA. I praktiken fungerar vårt system alltså bättre. Detta beror naturligtvis inte bara på personnummer, men det finns fördelar med att ha ett transparent system som är lätt att reglera.

  SvaraRadera
 31. Att förbjuda företag att använda personnummer låter sig nog inte göras. Problemet är nämligen att företagen är skyldiga att lämna en massa uppgifter till skatteverket, försäkringskassan etc, inte bar om anställda utan också (t ex när det gäller "Husavdragen") om kunder.

  Och sättet de kräver att man identiferar dessa med är, just det, personnr.

  Ett annat problem med våra personnr är att de i sig innehåller information om innehavarens ålder, kön och (om man är tillräckligt gammal) ursprung. Redandär kan alltså marknadsförare och andra göra målgruppsurval ur register man kommit över, liksom förstås mydigheter som vill hitta tilltänkta bidragsfuskare etc.

  SvaraRadera
 32. Tja, det var ett bra förslag, men det behövs lite mer för att göra det fullständigt.

  Vad används personnumret till idag? De fall där vi ser ett rimligt motiv inskränker sig till ett ganska litet antal typfall.

  Vi använder det för att bevisa vår identitet i sammanhang som rör skatter. I många fall kan skatter tas ut i anslutning till användandet av tjänster. Precis som moms och skatt på arbete. Då behövs ingen identifikation.

  Vi använder det för att visa vem vi är i andra kontakter med myndigheter, som försäkringskassan. Här kan man använda saker som koder och liknande, koder som knutits till var du bor, t.ex., som som alltså ser till att en person endast kan få ett bidrag en gång.

  Men överhuvud taget finns det en enklare princip: använd autentifikation. För i princip alla sådana situationer räcker det med att visa vissa egenskaper, t.ex. att man är svensk medborgare. Detta behöver inte visas genom identifikation, och att kräva sådan borde därför vara förbjudet.

  Alltså: Avskaffa alla idiotregister. Förbjud sammanställande av information om människor till register som innehåller NÅGOT annat än de direkta data du MÅSTE ha för den verksamhet du driver relaterat till dina kunder/whatever. Tvinga igenom registertransparens, alltså full access för alla som är med i registret att se vad som står i dem. Förbjud människor att på något sätt eftersöka personnummer, och inför en strafftid på mellan 4 och 8 års fängelse för att göra det.

  Sedan har vi kommit långt på väg mot ett samhälle som kan förhindra tyranni.

  SvaraRadera
 33. Anonym 4:36 skrev:
  Varför folk är så emot övervakning kan jag inte förstå.

  Övervakning är ett maktinstrument, de flesta är emot det för att förhindra maktmissbruk. Den som har störst makt att skada dig och beskära din frihet är inte andra medborgare eller företag, eller ens främmande makt. Det är staten som har mest makt i detta avseende och att onda personer smyger sig in i statsapparaten är inget ovanligt, inte heller att staten har fel och gör dumma saker även om intentionen var god. Genom att staten har sådan makt så måste den hållas under kontroll, annars spinner den lätt ur kontroll, det har skett och sker lite då och nu runt om i världen. Att vi överhuvudtaget har demokrati beror ytterst på hur god kontroll medborgarna kan ha på staten, inte tvärt om.

  Alla de grundläggande fri- och rättigheterna har kommit till för att skydda individen mot den stat hon lever under, inte skydda henne från andra männsikor. Det är ett skyddsnät så att det fria samhället inte faller sönder.

  Många av dom som är emot övervakning lägger gärna ut halva sina liv på facebook...

  Det är skillnad på att knulla och bli våldtagen. Med det menar jag att det folk lägger ut om sig själva är gjort på deras eget val. Själv håller jag mig anonym, i synnerhet när jag diskuterar politik för att undvika politisk registrering. Jag har inte heller någon blogg eller hemsida, inte heller några konton på de där sajterna du räknade upp, jag står inte ens i telefonkatalogen. Applicera nu detta på det du skrev.

  Varför skall jag tvingas till transparens bara för att andra är promiskuösa med sitt liv och leverne? Se bara till dig själv som skrev anonymt.

  -Kluris

  SvaraRadera
 34. Håller med. Tyvärr är det nog lättare att komma in i himlen än att få till stånd nån som helst förändring på det här området, än mindre en debatt.


  /LD

  SvaraRadera
 35. "Det är skillnad på att knulla och bli våldtagen."
  Mycket bra liknelse....

  /HasseN

  SvaraRadera
 36. Nej du, rör inte våra personnummer. Fy FAN för USA's system, som jag upplevt på nära håll. Att de har problem med identitetsstöld förvånar mig inte det minsta.

  SvaraRadera
 37. Tyskland har haft flera nummer för olika system, Pensionsförsäkringsnummer, sjukförsäkringsnummer och skattenummer. Skattenummer var tidigare kopplat till innehavaren och dennes skattekontor. Nu har man infört skattenummer som folk får när de föds (tillsammans med en ingenjörsexamen och ett stämpelkort ;-)). Tyskaland har en del lagar som skall förhindra att folk allt för lätt skall kunna övervakas av myndigheterna, man har haft tidigare dåliga erfarenheter.

  Vårat personnummer är bedrövligt, parat med det låga skydd medborgare har i offentliga register är den personliga integriteten bedrövligt dålig. Ett minimikrav hade varit att numret var neutralt, som det är nu kan man utläsa en rad saker bara genom att se på numret, ålder, kön och vari landet en person är född.

  När detta infördes fick det ju adekvat kritik men det sopades undan, i den bästa av världar görs naturligtvis bara sånt som är bra för folk. Det håller ju också folk i schack om de lätt kan bli identifierade, fel åsikter och du karriärmöjligheter kan bli omöjliga på alla håll och kanter, försvinnande få har förmånen av att vara ekonomiskt oberoende.

  Förr när man i skolan fick lära sig att svara i telefon var det närmast fråga om att stå i givakt och uppge för och efternamn, kanske helst personnummer också om det ev skulle kunna vara en myndighet som ringde. Någon italiensk lössläppthet där man svarar ”hallå” och sen den som tränger sig på i ens hem presenterar sig och uppger sitt ärende var naturligtvis helt uteslutet.

  Ibland svara jag ”hallå” också är det tyst en stund sen kommer det ”var har jag kommit+”, var på jag myndigt replikerar ”vem är det som frågar?” inte sällan lägger de på luren.

  SvaraRadera
 38. Lasse,
  Kul att höra om edert ödmjuksframtvingande sätt att svara i telefon.

  Påminner om Zlatans insatser mot tidningspressen (jag behöver inte er...) och Ara Abrahamians dito mot korruptionen tycker jag.

  Mera sånt så blir det lättare att andas!
  /P

  SvaraRadera

Kommentarsfältet är stängt, medan jag är offline augusti 2017 och ett år framöver.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.