2009-08-09

Övervakningsstaten och medborgarna


All debatt till trots, så skall vi komma ihåg att den FRA-lag som gäller från den 1 januari är exakt samma dåliga lag som klubbades den 18 juni förra året. Exakt. Inte ett kommatecken har ändrats än så länge. I samband med beslutet hängde man visserligen på lite extra pynt. Men det handlade mest om att ge några riksdagsmän svängrum för att kunna backa i FRA-frågan, snarare än omsorg om medborgarnas integritet. Och de förslag till förändringar som kommer upp i höst verkar bli rätt så bleka, efter att ha tvättats sönder i försvarsdepartementet.

Senare i höst kommer striden om teledatalagringen. Uppgifter om alla svenskars alla telefonsamtal, mobilsamtal, SMS, MMS, e-postmeddelanden och internetuppkopplingar skall lagras. Liksom uppgifter om var vi och våra mobiltelefoner befann oss när samtalen påbörjades och avslutades. Även om det (tills vidare) inte handlar om innehållet i våra kommunikationer – utan bara om trafikdata – så är det lätt att se integritetskränkningen.

Om vi bortser från det tekniska en stund, så kan man undra hur den nya övervakningsstaten kommer att påverka Sverige och svenskarna.

Från Tyskland vet vi redan att teledatalagringen har inneburit att folk drar sig för känsliga kontakter med till exempel läkare och själavårdare över telefon och e-post. Man har alltså skapat ett system där medborgarna är rädda för att tala om sina problem.

Man kan också undra om människor kommer att våga diskutera till exempel politiskt känsliga och inkorrekta ämnen om det finns en risk för att innehållet uppsnappas (FRA) och att uppgifter om vem man kommunicerade med kommer att sparas (teledatalagringen). Detta är fantastiska verktyg för politisk åsiktsregistrering. Och sådan har vi ju erfarenhet av i vårt land. På den tiden minst lika bagatelliserad och förnekad av makthavarna som den övervakning som är på väg att sjösättas nu.

Detta för att inte tala om kommunikation som kan avslöja eller ens antyda saker som religion, sexuella preferenser, ekonomiska förhållanden och relationer.

Kommer det att vara lämpligt att röra sig genom "skumma kvarter" om staten kommer att kunna se att man har varit där? Eller att vara i närheten av en fotbollsmatch där polisen trålar efter potentiella bråkmakares mobilnummer? Vad händer när människor inser att myndigheterna kan komma att koppla ihop dem med våldsverkare, skurkar och ligister – bara genom att de råkat befinna sig i samma byggnad?

Är det att "lämpligt" att tala i telefon med en arbetskamrat som har en flick-/pojkvän som skulle kunna tänkas syssla med droger eller som kommer från något knepigt muslimskt land? Kommer folk att börja betrakta människor i sin omgivning med misstänksamhet, i flera led?

Vad kan telefonsamtal, fax och e-postmeddelanden avslöja om ett företags affärer, planer och andra känsliga förhållanden?

Vågar eller kan en offentligt anställd tjänsteman avslöja missförhållanden i sin verksamhet för en journalist – om han eller hon vet att uppgifter om denna kommunikation kommer att sparas av staten?

Hur vet man att dessa system inte kommer att läcka information till obehöriga, som dagens olika system och register gör? Hur vet man att inte även folkhälsobyråkrater, sopspioner, nyfikna socialtanter och Försäkringskassan så småningom kommer att få tillgång till den lagrade informationen? Hur hindrar man att dessa verktyg missbrukas i smyg eller av en framtida regim som inte tar så allvarligt på våra fri- och rättigheter?

Hur påverkas egentligen ett folk och ett land av att alla medborgare vet att alla deras kommunikationer loggas av staten? Vilka konsekvenser kommer det att få att folk vet att staten kan ta reda på var de har befunnit sig vid en viss tidpunkt? Hur påverkas samhällsdebatten och samhällsklimatet av att vi vet att FRA trålar efter politiskt intressant information?

Detta för att nu bara ta några få exempel. Än mer märkligt, fel och farligt kan det bli när övervakningsstatens blotta existens börjar förändra människors beteende på sätt som ingen hade förutsett. När tystnaden breder ut sig och människor börjar titta åt annat håll.

Och naturligtvis är det den som är oskyldig som har mest att frukta när fantasilösa byråkrater börjar lägga pussel med våra liv. Välkommen till Kafka-land!

Men skurkarna, terroristerna och spionerna – de har andra och säkrare sätt att kommunicera.

Jag tycker att det är lite märkligt att övervakningsdebatten nästan bara förs i tekniska termer – och att det sägs så lite om övervakningsstatens praktiska och psykologiska konsekvenser. För det är här som perspektiven är riktigt svindlande.

31 kommentarer:

 1. Kan Cubanerna leva med ett totalt övervakningssystem ska väl vi kunna göra det.
  Kunde vi leva med ransoneringskort, motbok och tvångssterilisering, ska väl nu en total statlig kontroll kunna tålas.
  I synnerhet som alla Sveriges riksdagsledamöter förespråkar det nya planerade övervakningssamhället.
  De vill skydda oss mot allt ont och vill oss väl.
  Vem vill se skurkar i Sverige?

  /Ironi, ovan kan ju inte vara sant

  SvaraRadera
 2. Det har tyvärr varit lite tyst i den här frågan sista tiden. Hur ser tidsplanen ut för tillfället? Har kablarna redan kopplats in till FRA, eller när är det tänkt att göras?

  Jag vill minnas att Bahnhof skulle vägra att dra kablar, och var beredda att dra det inför europadomstolen. Gäller detta fortfarande? Hur bedöms chanserna för dem att fälla lagen?

  SvaraRadera
 3. Och hur vet vi att alla framtida regeringar (som har dessa verktyg till sitt förfogande) kommer att vara någorlunda rimliga? Alla? I all framtid?

  SvaraRadera
 4. FRA 2.0 kommer att behandlas av riksdagen i höst. Kablarna skulle ha dragits in till FRA 1 oktober, men det är nu ändrat till 1 december.

  FRA-lagen från förra sommaren gäller från 1 januari.

  Teledatalagringen lär komma att klubbas i höst.

  SvaraRadera
 5. Det var ju tack vare ransoneringskorten under 2:a världskriget som svenskarna kom att bli första och mest registrerade folket i världen vid den tiden. Skulle man kunna handla varor under kriget, så var man tvungen att ha ransoneringskort (kuponger). För att få ransoneringskort så var man tvungen att registrera sig hos staten och myndigheterna. Tack vare detta byggdes det enorma personnummersystemet upp. På gott eller ont...

  SvaraRadera
 6. Det innebär, om jag har förstått det rätt att FRA kan redan idag vara igång men inte med hjälp av dessa överlämningspunkter, utan via andra vägar.

  Man kan ju undra hur då, men jag vill bara peka på att amerikanska NSA började utan att ha överlämningspunkter med sitt Echelon projekt.

  Det finns ju en undantagsklausul som innebär att FRA inte behöver söka tillstånd från "domstolen" om de provar ut ny teknik. Säga vad man vill men om FRA skall avlyssna utan överlämningspunkter, så är det definitivt ny teknik.

  SvaraRadera
 7. Det verkar som politikernas inställning är att om information oss kan reigistreras och användas för ett "gott ändamål" så ska staten göra det. Det finns inget stopp. Vi är helt genomskinliga.

  Jag har gett upp tron på att ha ett privatliv skyddat från staten utan får bara hoppas att folket inte väljer allt för knäppa makthavare. Ska undvika alla kontakter med "skumma" personer, dvs. invandrare, politiskt oliktänkande och andra som avviker från statens norm för en "god samhällsmedborgare". Det är bara att rätta in sig i ledet och marchera.

  SvaraRadera
 8. Jag får en känsla av att vapen- och datafetishisterna gör allt vad de kan bara för att det går.

  Vem av dem vill inte hålla i ett totalt övervakningsinstrument?

  SvaraRadera
 9. Vem som är god, ond, vän, fiende eller terrorist är svårt att avgöra. Vem som är korkad är desto lättare att svara på. Korkad är den som litar på att staten, makthavarna eller andra intressen inte förr eller senare kommer att missbruka insamlad information och medverka till en ändamålsglidning som ytterligare inkräktar och kränker den lilla frihet vi har kvar.

  Därför skall ALL sådan här verksamhet motarbetas oavsett hur litet ingreppet än tycks vara och vad syftet än uppges vara. För som sagt vem som är terrorist och bandit beror helt och hållet på ur vems perspektiv man väljer att se på saken.

  // tyckare

  SvaraRadera
 10. Tja. Vad gör man. Antar att jag kommer bli misstänkt direkt. Jag har en tendens att glömma mobilen hemma. Har den ofta avstängd när jag tar med den, den är bra att ha om man fastnar någonstans, men jobbigt när man inte vill bli störd. Om de förlitar sig på denna övervakning så vore det nog lätt att tolka dessa mina vanor som misstänksamt beteende.

  SvaraRadera
 11. En av alla Anders09 augusti, 2009 19:00

  Kom att tänka på en intressant konsekvens av att FRA kopplar in kablarna i december. Alla som läser inlägg på Hax blogg kommer inkluderas i FRAs sociogram.

  (Servern verkar stå i Kalifornien så den mesta trafiken till och från bloggen passerar Sveriges gräns, under antagandet att de flesta som läser blogger finns i Sverige)

  Jag menar om man läser en blog av en person som är misstänkt för brott mot rikets säkerhet, är drogliberal, har en fängelsedom och är allmänt politiskt inkorrekt, så kan man ju inte ha rent mjöl i påsen. Logiken i det här är ju ofelbar. Det bara måste vara så.

  Tycker att det är ett ganska bra exempel på vilken typ av sociogram som man kan sätta ihop med trafikdata. Detta gäller även för folk som postar anonymt, för deras IP address (källaddressen) kommer att registreras av FRA.

  SvaraRadera
 12. Jag börjar känna mig som en historilärare eftersom jag har sagt detta i andra sammanhang.

  Massövervakning är inget nytt i vårt samhälle. Ca, 500 000 kommunister/vänsterfolk blev åsiktsregistrerade och övervakade under det kalla kriget (http://www.svd.se/kulturnoje/understrecket/artikel_60482.svd). Ingen blev dömd för något olagligt men många blev troligen utsatta för andra åtgärder,tex blev av med jobb eller fick inte jobb pga "felaktig" politisk åsikt.
  Det var en bred politisk uppslutning (alla utom v, vpk eller vad kommunisterna kallade sig).
  Åsiktsregistreringen har troligen aldrig upphört, objektet för övervakningen har bara ändrats. I dag är det antagligen veganer, autonoma, SD, osv som registreras. Observera att jag inte talar om människor som begår brott utan "dissidenter" som inte delar majoriteten uppfattning.
  Dom flesta av oss kommer aldrig att bli berörda.
  Om jag skulle gissa så är upphovsrätten det i PPs program som skulle kunna sätta igång en åsiktsregistrering av PPs medlemmar eller aktivister. Upphovsrätten berör det liberala samhällets heliga ko "Äganderätten".

  SvaraRadera
 13. Det tråkiga är att dessa system införs. Med argumenten pedofil, terrorist, traffiking, kriminella grupperingar, narkotikahandel mm mm som de flesta kan skriva under på. När det sedan visar sig att ovan nämnda verksamheter inte påverkas kommer verktygen att användas där de är effektivast. Småbrott, deklarationsfusk, alltför omfattande bärplockning mm.
  När sen den "marknaden" (glöm inte att FRA delvis ska vara kundfinansierad) tynar ligger det nära att börja bevaka avvikande, ej kriminellt beteende. Senast England med kameror i folks hem! För att de tittar "hotfullt" på andra!

  Tänk bara, alla ställer väl upp på att spridning av könssjukdomar ska minimeras. Om nu Kalle Kula helt plötsligt efter 8 års äktenskap börjar köpa kondomer. Ok. Har kanske skaffat älskarinna. Sen slutar han köpa. Och blir kallad till samtal för att fås förstå att oskyddat sex kan vara farligt.

  Fy Fan, snart vet byråkraterna allt om oss.

  Själv så gammal att jag inte berörs personligen, men Fy Fan säger jag.

  SvaraRadera
 14. Bördan som inskränkandet mot oskyldiga människors integritet innebär är inte värt för att få påstådd "bättre kontroll" över terrorister, pedofiler och andra kriminella organisationer.

  Det tror för övrigt jag inte kommer ge effekt.

  Tvärtom kommer de målinriktade elementen att anpassa sig efter de nya lagarna, och istället drabbas vanliga medborgare.

  Förutspår samma scenario som Fredrik.

  När staten upptäcker att metoderna inte är lönsamma börjar de bevaka avvikande beteenden istället.

  Oliktänkare, folk som inte har samma åsikter som "storebror" osv.

  Dessutom lär de som flera andra sagt få veta det mesta om folks privatliv de inte har ett skit med att göra.

  Att de kommer missbruka det ligger i öppen dag.

  Nej.. man undrar vart fan vi är på väg.

  SvaraRadera
 15. Anonym o tyckare har rätt. Vi måste inse vad det är för slags "dolda" infrastrukturer de bygger upp för framtiden (i det godas namn), för eventuellt mindre nogräknade regimer, som inte bryr sig om läckor, utan helt enkelt vänder upp o ner på o tömmer ut hela den ihopsamlade infosäcken på kontorsgolvet för att få veta så mycket som möjligt.

  Då har vi DDR o Stasi-kontrollstaten tillbaka i ny skrud. Det är säkert inte omöjligt att det kan hända här med tanke på vilket land som Honecker hade som förebild.

  Vem är så naiv å tror att (S)werije kommer att vara "världens bästa lilla demokrati" i all evighet?

  Ett liv Off The Grid är lika ouppnåeligt som att komma in i himlen när man dör.

  Maktens styresprinciper går till mångt o mycket ut på att gräva klorna allt djupare och längre in i medborganas innersta privata skrymslen, samtidigt som de försöker sälja en illusion till oss om vår självständighet, integritet, frihet och lycka och välstånd.

  Saken är bara den att de aldrig talar om vad det står på prislappen. Men det behöver de inte heller eftersom det är allas våra pengar som bekostar det här.

  Hey, you, chicken swede! Bend over and pick up that soap!


  /LD

  SvaraRadera
 16. Var en gång på studiebesök uppe i norrbotten, Sverige i ett fd. interneringsläger "Storsien". Det liknade en idyll fastän det förstås var väldans mycket mygg.

  Givetvis har det storsvenska lägret lämnat kulturella spår efter sig. Här på ön via biblioteket kan jag låna boken "Första arbetskompaniet" av Gunnar Kieri och Ivar Sundström. Vet inte hur det är i Sverige om den är bortrensad för gott från de svenska hyllorna eller ej. Hjälpsamma Google håller i alla fall koll.

  Nere på stranden kan jag surfa och lyssna till svensk reggae framfört av "Storsien". (Länk till myspace). De har en hemsida med fler låtar men de blir av någon anledning avklippta efter några takter.

  SvaraRadera
 17. "Hur hindrar man att dessa verktyg missbrukas i smyg eller av en framtida regim som inte tar så allvarligt på våra fri- och rättigheter?"

  Lite konstigt skriver då det antyder att vår nuvarande regim gör detta ;-)

  SvaraRadera
 18. Det här är en liberal blogg och jag vill inte förstöra några illusioner men det skulle nog inte skada att läsa FN Säkerhetsråds resolution 1373 (1269, 1368, 1377 oxå om man vill inbilla sig att det är en tillfällighet). Här är en länk till resolutionerna på engelska http://www.un.org/Docs/sc/unsc_resolutions.html

  Resolutionen är ett resultat av 11/9 och framför allt USAs påtryckningar efter den händelsen.

  I de tidiga resolutionerna pratar man om "lawful means" men man har aldrig brytt sig om metoderna är lagliga eller inte. Det som händer nu är att man i efterhand försöker göra dom lagliga.

  Självklart har inte det här med höger-vänsterskala eller något internt svenskt. Det är maktpolitik från den enda supermakten, USA.

  SvaraRadera
 19. Det underlättar anske om man vet att resolution 1269 är från 1999 och resten från 2001.

  SvaraRadera
 20. Ännu mer totalitär mardröm från UK

  http://www.theregister.co.uk/2009/08/10/interception_commissioner/

  1 av 78 i UK övervakad med hjälp av terrorlagar:

  http://www.dailymail.co.uk/news/article-1205419/March-state-spies-One-78-adults-came-state-sanctioned-surveillance-year.html

  SvaraRadera
 21. Ja jag vet i alla fall vad jag skall göra:

  Mobilen stängs av för gott,
  Anonymitetstjänst för surf,
  nya virusprogram (ej amerikanskt)
  kryptering av mail (ej amerikanskt)
  kryptering av hårddisk och USB (ej amerikanskt)

  SvaraRadera
 22. En till fråga: Hur påverkas polisens riktade spaningar på skäligen misstänkta när de vet att de är övervakade?

  Ännu en: Hur många kommer att lacka ur tillräckligt mycket för att göra något dumt när de behandlas som misstänkta brottslingar?

  -T. Nisse

  SvaraRadera
 23. @Anonym 16:32: Det räcker inte med att undvika kontakter med skummisar, du måste hålla dig väl med dem! Detta för att annars kan _de_ använda systemet för att trakassera dig. Det räcker med att de börjar ringa till dig, skicka mail till dig osv.. Ingenting du kan göra något åt och det gör dig till en person med kontakter till kriminella och därmed tillåtet villbråd för allsköns djävligheter du kan tänka dig.

  -T. Nisse

  SvaraRadera
 24. Fan va skönt att jag inte äger en mobiltelefon och därmed aldrig gjort mig beroende av den fotbojan.

  E-post har jag inte använt sedan FRA-lagen röstades igenom för drygt ett år sedan.

  Nu är det också nära att jag drar ut kontakten för alltid. Det är så våran regim vill att vi skall möta framtiden och konkurrensen med Asien. Halleluja.

  SvaraRadera
 25. Drar du ut kontakten blir du nog terroriststämplad...

  SvaraRadera
 26. Herregud, det är väl terrorister de vill fånga och inte vänsterprasslande Svensson! Kan de bara förhindra en enda bomb genom att bevaka allt jag gör, säger och skriver så är det värt priset många gånger om! Vad gnäller ni om?

  SvaraRadera
 27. MIN integritet störs inte av att Storebror kan kolla allt jag gör. Det som verkligen kränker min integritet är terrorister som med våld vill skrämma västvärldens demokratier till underkastelse inför islams diktatur! Det är en viss skillnad!

  SvaraRadera
 28. Feminix:

  Vad de vill och vad de inte vill VET vi inte. Vad vi vet är vad de säger att de vill - viss skillnad!

  Studier visar att över en viss, rätt låg nivå, så minskar chansen att finna någonting utan att samtidigt radikalt ÖKA felträffar och utpekande av oskyldiga. Detta är naturligtvis inte någonting önskvärt.

  Sedan så störs faktiskt din integritet av att Storebror kan kolla allt som du gör. Du anser att du inte bryr dig om det. Men din integritet är bruten vare sig du accepterar det, vilket du säger att du gör, eller inte. Det är frågan om en definition.

  Sedan har du naturligtvis all rätt att påstå att DIN integritet inte är så viktig om du skulle vilja det. MIN integritet är viktig för mig och JAG vill inte att "Storebror" kan kolla allt jag gör.

  Men alla är vi olika...

  SvaraRadera
 29. Ta övervakningskameror som exempel. Många anser sig kränkta av dem. Men om jag blir rånad, nedslagen eller våldtagen kan en kamera göra att brottslingen blir fast. Alltså vill jag vara övervakad när jag går ut.

  Övervakningen med kamera hjälper brottsoffren. Bara brottslingarna förlorar.

  Vår värld är tyvärr ingen idyll. Övervakning behövs för att bekämpa brott och brottslingar och skydda allmänheten.

  SvaraRadera
 30. Last_Hours_of_Freedom15 augusti, 2009 11:18

  Jag utgår ifrån att feminix driver med oss, eftersom pläderingen är exakt till punkt och pricka den som övervakningsindoktrinering för :)

  Som psykolog vill jag lägga till ett argument till för att folk inte ska behöva vara övervakade: KÄNSLAN AV FRIHET. Denna är oerhört viktig för vårt välmående som människor i västerlandet. ALL forskning visar att folk förändrar sitt beteende om de TROR att de är övervakade, och är det verkligen ett sådant samhälle vi vill ha.

  Det är ett dåligt socialistiskt argument att alla ska behöva vara övervakade för att förhindra några våldsbrott. Hundratals gånger fler svenskar dör av rökning, fet mat eller trillar på trottoarer, än av terrorism, så ska vi då förbjuda snabbmat, asfalt och allt annat? Varför inte bara förbjuda folk att gå ut så blir samhället "total-tryggt", som man också gör i övervakningsstater på nätter eller vid undantagstillstånd? Poängen är att det inte finns någon ände om man tillåter övervakningssamhället att rulla in (med feminix politiskt korrekta argument)...

  SvaraRadera
 31. LHoFreedom! Den där känslan av frihet är inte mycket värd idag när du när som helst kan möta en sinnesjuk psykopat på permission från hispan som vill mörda dig bara för att just du mötte honom.

  En kamera kan få fast din frus mördare eller din dotters våldtäktsman eller din sons rånare. Eller gänget som roade sig med att slå ner din gamla mamma med rollator. Exemplen är otaliga.

  De enda som kan klaga på kameror är väl skurkarna. Känner du dig lojal med dom eller deras offer?

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.