2009-08-14

Säpo vill bugga fritt


Nu vill Säpo kunna avlyssna fritt, utan inblandning från domstolarna.

Detta känns, milt uttryckt, stötande ur ett rättssäkerhetsperspektiv.

Piratpartiets ledare, Rick Falkvinge, säger "Någon gång måste politikerna se vad de håller på med. Det här går alldeles för fort åt fel håll."

Med tanke på hur spretig avlyssnings-, signalspanings- och övervakningsdebatten börjar bli – så kanske man borde sätta upp ett enhetligt system för all sådan verksamhet. Ett system som innebär att det måste finnas en konkret brottsmisstanke och att beslutet måste fattas av en riktig domstol.

Läs mer här...

Missa inte heller kritiken mot regeringens förslag till "FRA-domstol" som varken är en domstol eller en instans för rättssäker prövning, värdig en rättsstat. Länk»

10 kommentarer:

 1. Undrar om vi inte har nytt FRA-spinn att vänta under hösten. Myndigheten har för första gången i historien skaffat sig en informationschef. Hon börjar på måndag.

  Uppenbarligen har Anni Bölenius varit mycket framgångsrik i sitt tidigare arbete på Svensk Kärnbränselhantering (SKB). På några år har hon lyckats förvandla det belastade ordet 'kärnavfall' till något positivt. Kommunnerna har ju tävlat med varandra om att få lagra avfallet. Det var annat ljud i skällan tidigare.

  Så här gäller nog att se upp. Snart är vi kanske alla FRA-kramare?

  SvaraRadera
 2. FRAMÅT KAMRATER! MOT STASI-SAMHÄLLET!!!

  rent spontant känns det så :(

  SvaraRadera
 3. det måste finnas en konkret brottsmisstanke och att beslutet måste fattas av en riktig domstol.

  Men tänk på alla brott man kanske missar då?!

  SvaraRadera
 4. Tja, om inte SÄPO får avlyssna illegalt så skapar man väl bara en ny "hemlig polis" och drullar på som om ingenting har hänt. Kanske bättre att behålla SÄPO och låta dem leka agent 007 relativt ostört än att MUST eller någon helt okänd hemlig kår gör det utan vår vetskap.

  Problemet är väl kanske att viss hemlig verksamhet skall vara och förbli hemlig. Om inte så får man väl diskutera om det överhuvud taget får finnas några hemliga organisationer, sammanslutningar, frimurare, religiösa samfund och liknande också.

  // tyckare

  SvaraRadera
 5. @ Johan 17:06

  Superintressant. Kan liksom se anställningsintervjun framför mig, när FRA-rekryterarna kläcker ur sig att "och så tycker vi ju att det är strålande det här att du har jobbat med kärnavfall".

  Vi har kanske nått halvvägs i alla fall. FRA är helt klart på defensiven...

  SvaraRadera
 6. Även i denna DN-artikel följs FRA-kritiken upp. Regeringen riskerar att få uppleva en het höst...

  SvaraRadera
 7. @ Johan:

  Jag har också noterat att Säpo har fått en ny pressekreterare: Patrik Peter, som tidigare jobbat på SVT och SR. Förra sommaren satt han och grillade Ingvar Åkesson i Gomorgon Sverige, bl.a. om FRA:s trafikdatalagring. Han intervjuade också ett av FRA:s spaningsoffer på listan med de 103 svenskarna. Av allt att döma ett uppdrag som FRA utfört åt Säpo. Intressant hur snabbt det kan bli ombytta roller...

  SvaraRadera
 8. Här är förresten pressmeddelandet om Patrik Peters tillsättning. Det skedde redan i våras.

  SvaraRadera
 9. manen, "FRAMÅT KAMRATER! MOT STASI-SAMHÄLLET!!!"

  rent spontant känns det så :("

  JAg får nog korrigera lite där, ja menar för att det ska bli lite mer verklighetsbaserat.

  Det skall alltså vara: Framåt kamrater! Mot det moderata STASI-samhället.

  (Dvs ett lagom övervakningssamhälle, med en klassisk socialistisk kärna av ideologi där staten äger lagom mycket av det människor kan tänkas acceptera, typ banker och telekom, och el-producenter, och vatten, avlopp, och värme, och bilproduktion [fast det sistnämnda är kanske mest en försökskanin från den Amerikanska statens sida, med tanke på hur vital bilproduktionen, och därmed "stål-industrin" i USA anses vara, dvs lika viktiga som bankerna]).

  Personligen tror jag inte politikerna är medvetna om hur det dom gör ter sig i ögonen hos folk, ty precis som i alla branscher lider ju dom också sannolikt av tunnelseende. Men det är nog värre faktiskt, att dom åstadkommer saker och ting, som registrerats som negativt, och t om onda, i historien, omedvetet.

  Fast politiker är nog mest näslösa, likt alla andra som suktar efter kossing och gärna ett mått av erkännande från "VIP:iga" personligheter.

  Kan man kämpa för (personlig) integritet om man saknar integritet? ;-)


  //ST

  SvaraRadera
 10. ja snart vill väll SÄPO ha svarta rockar också och gå och på gatorna i led och skrika "We are control we Keep you Safe, We are your Hope, we Keep you Safe! (Repetera)" denna skit börjar gå för långt. dom skapar massa fantom brott genom att göra massa onödig lagstiftning och avlyssning.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.