2009-08-24

Telekompaketet: Grupparbete

Tredjebehandlingen av EU:s telekompaket närmar sig snabbt. Tror vi. Det finns oerhört många frågor – och materialet är rätt knepigt att greppa.

För den som vill sätta sig in i sakfrågorna har Erik Josefsson gjort det möjligt att gå in och jämföra skillnaden i olika texter i olika stadier. Så här...

Gå in på Eriks euwiki.org och dess sida om telekompaketet. Där finns de olika direktiv som omfattas av paketet listade. Om du sedan, till exempel, vill kolla närmare på Direktivet om samhällsomfattande tjänster – då klickar du på länken för original vs. andrabehandlingen. Sedan klickar du på fliken "history". Där kan du jämföra olika ny- och omskrivningar i olika varianter. För att jämföra det senaste med originalet, välj de två översta, förvalda alternativen och tryck på "Compare...". Då hamnar du på denna sida.

Lite stökigt gränssnitt, ja. Men belöningen om du tar dig ända hit är att du nu kommer att hitta en massa diffar highlightade. Och börjar man läsa dem, då hittar man en massa smått och gott...

Skälen att locka in dig i denna labyrint av EU-dokument är tre.

Dels att här finns svaret på frågan: Var hittar man informationen?

Dels att få folk att grotta ner sig i detta, för att hitta problematiska bitar, analysera dem och lyfta dem i diskussionen.

Dels vill jag att de politiker som sysslar med dessa frågor skall inse att folk håller ögonen på dem och att debatten inte lägger sig.

Hör gärna av dig med tips och åsikter om vilka saker du tycker bör granskas närmare – till exempel ur ett integritets- och/eller rättssäkerhetsperspektiv.

3 kommentarer:

 1. Fascinerande! Nu saknar jag bara möjligheten att gå in och ändra i lagtexten, som man kan göra i wikipedia-artiklar :-)

  SvaraRadera
 2. Den 7 september har jordbruks och fiskeriministrarna sitt första möte (http://www.se2009.eu/polopoly_fs/1.11880!menu/standard/file/cm03294.en09.pdf). Om telekompaketet nu har vandrat genom coreper borde telekompaket dyka upp som en punk på A-punktslistan. Det skulle betyda att vår kära jordbruksminister skulle kunna klubba genom telekompaketet. Än är inte den kommande a-punktslistan spikad för ministermötet. Den 3 september bör listan dock vara klar, därför är det viktigt att folk håller ögongen öppna vad som kommer att dyka upp på den kommande a-punktslistan.

  SvaraRadera
 3. @Carl Johan Hall, det går bra :-)

  Subscrajba på tratten och delta i debatten så ska du se att våra ändringsförslag blir så bra att dom kommer att få majoritet av rena kvalitetsskäl!!


  @hossi

  Du är bäst!!

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.