2009-08-24

Det är Aftonbladets problem

Aftonbladet Kultur publicerar en riktigt tunn och dåligt underbyggd story om den israeliska armén.

I Israel går man, naturligtvis, i taket.

Svenska ambassaden i Israel tar avstånd från artikeln. Men den svenske utrikesministern säger humdidum och humdida, det här var kanske inte så bra – men det är inget regeringen kan eller får lägga sig i.

I Israel blir man ännu argare och kräver att den svenska regeringen fördömer artikeln. (Vilket är ett smart PR-stunt, eftersom man vet att den svenska regeringen inte kan uttala sig. Alltså kan man fortsätta vara upprörd.)

Nu är den aktuella artikeln en skitartikel. Den är journalistiskt undermålig på så många sätt. Och det är inte speciellt svårt att uppfatta den som ett anti-israeliskt propagandanummer.

Men detta är – uteslutande – Aftonbladets problem!

Om Aftonbladet väljer att blåsa upp artiklar som bygger på hörsägen – då har tidningen ett trovärdighetsproblem.

Om Aftonbladet väljer att sprida rykten i propagandasyfte, istället för att ägna sig åt någorlunda objektiv och saklig nyhetsförmedling – då har tidningen inte förstått sitt journalistiska uppdrag.

Om Aftonbladet väljer att vilseleda sina läsare med dåligt material – då förtjänar tidningen inte sin position på den svenska mediemarknaden.

Men det är, som sagt, Aftonbladets problem.

Vad har LO och Schibsted gjort med Lars Johan Hiertas gamla fina tidning?

30 kommentarer:

 1. Lars Jonsson, Jämtland24 augusti, 2009 12:32

  Jag håller naturligtvis med Dig i Din grundtes HAX; att aftonbladets ansvariga utgivare är ansvarig för tidningens innehåll och inte svenska staten.

  Men; Med tanke på att:
  1. Fem stycken rabbiner greps tidigare under sommaren misstänkta för olaglig organhandel. FBI hävdar att kopplingar finns till Israel och Schweiz.
  2. Handeln tros ha pågått i minst 10 år.
  3. Ihjälskjutna palestinier har släpats iväg av Israelisk militär och återlämnats uppsprättade och igensydda nattetid, då israelisk militär övervakat jordfästningen.

  Så är det kanske pressens förbannade plikt att försöka undersöka om det ligger något i vittnesmålen från de palestinska familjer som påstår att de drabbats?!

  SvaraRadera
 2. Det är ju ett problem att Sveriges ambassadör gick ut med en blänkare på hemsidan, som man sen fick dra tillbaka.

  Utvisningsbåset nästa säger jag...

  SvaraRadera
 3. Schibsted äger sedan i somras 91 procent av aktierna i Aftonbladet och LO har kvar 9 procent. Kanske det säger något om "urvattningen"?

  SvaraRadera
 4. Dessa förbannade norrmän :P
  Vi vet att de senaste 10-15 åren så har kvaliten i kvällstidningarna gått från hyffsad till att nöjesdelen är runt 50% varav där det mesta är skvaller och paparazzibilder.

  SvaraRadera
 5. Skumma saker skall naturligtvis kollas upp. Men publicerar gör man när man har belägg.

  Vill man spekulera, då måste man nog vara tydligare med att det är just det man gör. Mycket tydligare.

  SvaraRadera
 6. Lars Jonsson:

  1. Om FBI hävdar detta, varför står det då inte i artikeln? Någon källa på ditt påstående?

  2. Exemplet i artikeln var 17 år gammalt. Fanns det något nyare tro?

  3. Hur har de palestinier som inte obducerats lämnats tillbaka? Utan eskort? Dagtid?

  Om det är så att det finns starka indicier, vilket artikeln på intet sätt visar, är det naturligtvis så att pressen har en "plikt" att undersöka detta, men då är det beklämmande att de inte kunnat producera något bättre än detta.

  SvaraRadera
 7. I artikeln i Aftonbladet hänvisas till "New Jersey Real-Time News". På denna tidning finns mängder av material om denne Rosenbaum (Den gripne rabbinen i USA)

  http://www.nj.com/news/

  Sök på Internet efter "Rosenbaum" och mängder av material dyker upp. Ett av alla dokument som flyter upp är vittnesmålet från den FBI-agent som förhört Rosenbaum om organtrafiken. (PDF med detta vittnesmål)

  Det verkar ju som om det förekommer handel med organ men att beröva skjutna på organ verkar kanske konstigt. Däremot är det ju konstigt att Israel nere i Mellersta östern exploderar över en artikel i Aftonbladet i Sverige. Mycket konstigt minst sagt.

  SvaraRadera
 8. Hans J:

  Det är ju inte så konstigt om det är sant. Då är det ju en avledningsmanöver.

  HAX:

  Kör du samma publiceringsregler här på bloggen?

  SvaraRadera
 9. Johan Tjäder:

  Mycket kan man ju anklaga HAX för, men knappast för att argumentera för konspirationsteorier på lösa grunder.Den principen verkar han ju allvarligt talat hålla rätt hårt på.

  SvaraRadera
 10. Med risk för att torgföra ett infantilt resonemang, men jag ser faktiskt ett mönster som känns obehagligt.

  Låt oss börja med den reaktion som uppstod då Muhammed-teckningarna publicerades i dansk press. Den muslimska världen reste sig som en man och krävde att Danmarks regering skulle stoppa publiceringen och straffa tecknarna.

  Nästa exempel är mindre extremt, men ändå inte utan allvar. Minns ni den lite fåniga mellanunderhållningen i den svenska uttagningen till Melodifestivalen? Man gjorde ett parodiskt nummer om Ryssland. Reaktionen från Ryssland kom från hög nivå, och man krävde t.o.m. att den svenska regeringen skulle ingripa och dessutom be om ursäkt.

  Den israeliska regeringens reaktion på Aftonbladets spekulativa tidningsartikel får bli mitt tredje exempel. Israels regering kan inte vara ovetande om att vi har pressfrihet i Sverige (det vore osannolikt att inte den saken kontrollerades innan man gjorde sitt utspel). Israels regering kräver att den svenska regeringen tar avstånd från Aftonbladets artikel och att de ifrågavarande jornalisterna skall motarbetas (källa DN).

  Dessa tre exempel är i mina ögon tydliga indikationer på att västeuropeisk yttrandefrihet är under attack. Inte från ett håll - utan flera. Lägg därtill att yttrandefriheten inom EU eroderar inifrån.

  Jag är bekymrad.

  SvaraRadera
 11. Långskott. Är det möjligen en avledningsmanöver fårn israelisk sida för att rikta bort uppmärksamheten från kapningen av Arctic Sea på svenskt vatten?

  Det förekommer pressuppgifter från ryskt håll att skeppet inte bara fraktade timmer och att israelerna på något vis hade fått nys om det.

  SvaraRadera
 12. ..."men det är inget regeringen kan eller får lägga sig i."?

  Det får de visst. De får mycket väl ha hur mycket åsikter de vill i ämnen som skrivs om och publiceras?

  Många verkar ha svårt att skilja på två viktiga saker här eller medvetet blanda ihop de två, nämligen pressetik och vad grundlagen stipulerar.

  Motargument, åsikter och tyckande är väl en av grundpelarna med principen om yttrandefrihet och sånt som publiceras, den gäller väl inte bara för ena parten att stå o gapa o slänga ur sig vilka otidigheter som helst. Alla ska och får delta i samhällsdebatten...så även poitiker och tjänstemän.

  Varför skall det finnas ett politiskt åsiktsvacuum här helt plötsligt? Så länge inga anspelningar görs, på vad som minsann borde lagstiftas på det publicistiska området om ni inte sköter er, så gör det absolut inget vad en regering tycker.

  Den svenska antisemitismen är längre och mer långlivad än evigheten, glöm aldrig detta.


  /LD

  SvaraRadera
 13. Menar du att det har undgått dig ända tills nu att den blaskan inte har skrivit om något värt ordet "nyheter" i flera år?

  SvaraRadera
 14. Dessutom är det rätt beklämmande att Lars jonsson i jämtland tror att det nånsin kommer att gå att undersöka detta eftersom man då rimligen bör få tillstånd av terroristgängen i Gaza att få komma in och bedriva denna undersökning.

  Det är naivt att tro att allt detta inte är nåt annat än ren och skär lögn från början till slut, ett hopkok av den, jämfört med Istael, totalt överlägsna gaza-arabiska-terrorist-propaganda-maskinen.

  Allt som rapporteras inifrån Gaza är helt och hållet styrt av dessa terror-gäng.

  Israel däremot bedriver brottsundersökningar årecis som vilken annan demokratisk rättsstat som helst i världen.

  Israel är ingen diktatur där hjältemodiga journalister måste smyga sig i landet, som en annan Tintin för att avslöja skurkarna.

  Ett brott är ett brott är ett brott. Detta har alldeles för många svårt att förstå när judar råkar vara brottslingar.

  En jude är en brottsling, två judar är ett brottssyndikat, tre judar är en karaktärsstudie över ett folkslag, eller hur?

  Som sagt, ...evigheten är inte tillräckligt lång i vissa sammanhang.


  /LD

  SvaraRadera
 15. Lars J - problemet är att punkt 3 av dina premisser inte är sann. Eller i alla fall helt obevisad. I Boströms artikel "uttalar" sig anhöriga till någon som dog 1992 och påstår det du bygger din tredje punkt på.

  Detta är givetvis helt otillräckligt.

  Sedan är Israel en demokrati med yttrandefrihet osv och den här typen av övergrepp läcker alltid ut. Soldaterna kanske inte vågar stå upp under sin värnplikt men 17 år efter 1992 skulle garanterat några stycken inblandade ha mognat och fått mer livserfarenhet som skulle gjort att de gått till medier, polisen eller liknande. Sådana här operationer går helt enkelt inte att hemlighålla i längden. Folk förändras. Sympatier förändras. Lojaliteter bryts. Saker läcker.

  SvaraRadera
 16. Jag har svårt att hitta någon ordentlig länk till artikeln som skapat alla problemen... publicerades den online, alls?

  Kan inte direkt uttrycka mig om artikeln i sig om jag inte har läst den..

  SvaraRadera
 17. Det är väl bara ta Aftonbladet(aftonblaskan) till domstol. Både Persbrant och Prinsessan Madelene har gjort det med gott resultat.

  SvaraRadera
 18. @Hax
  Det är lätt för dig att säga som inte behöver känna dig personligt hotad...vilket däremot våra judiska systrar och bröder gör.

  SvaraRadera
 19. Man tar sig för pannan när man läser ett par av kommentarerna här. Inte nog så verkar folk tro att Israel skjuter ihjäl folk för att sno deras organ (trots att kroppen i fråga blev skjuten både i bröst och mage), sedan ska kroppen trollas iväg snabbt som fan till ett sjukhus där mottagaren väntar utan att organet blir obrukbart och självklart är "donatorn" och mottagaren en match! Helt fantastiskt osannolikt, men de där judarna kan ju trolla (det måste bero på allt surdeg de bakar på icke-judars blod). Men inte nog med detta! De är och kapar fartyg utanför Öland också och använder det här med Antisemitbladets artikel som en avledningsmanöver. Är kanske Boström egentligen sionist och kanske till och med jude? Trots att han spenderat hela sitt liv med att hetsa mot dessa (den tid han haft över efter all tid han spenderat med att lovprisa regimen i Eritrea).

  Att några judar i New Jersey varit inblandade i pengatvätt och organhandel är nog sant, men det säger ingenting om judar i allmänhet eller staten Israel i synnerhet (lika lite som de andra 30 inblandade icke-judarna säger nått om de etniciteter som dessa kan tänkas tillhöra). Och det finns varken i artikeln i Aftonbladet eller New Jersey Real-Time News någon som helst koppling mellan fallet i New Jersey och Boströms påhitt om att Israel rövar bort palestinier för att stjäla deras organ.

  Skärpning!

  SvaraRadera
 20. @Degis:

  Rosenbaum importerade organ från Israel enligt vad han själv påstod.

  SvaraRadera
 21. @Anonym 24 augusti, 2009 17:19
  och alla andra som inte läst artikeln:
  http://aftonbladet.se/kultur/article5652583.ab

  SvaraRadera
 22. "Sedan är Israel en demokrati med yttrandefrihet osv"

  Hur kan man hävda att Israel är en demokrati med yttrandefrihet efter detta utspel från bl.a. Israels premiärminister?!

  Israel visar väldigt tydligt vad yttrandefrihet betyder för dem, och skämmer ut sig enormt i samma veva.

  /Jens

  SvaraRadera
 23. NU kräver släktingarna en fullständig utredning...

  Jerusalem Posts artikel

  Det är möjligt att alla hade "tjänat på om frågan hade lagt sig" men pandoras ask är nu vidöppen...

  En annan fråga är ju om det var rätt av stockholms tingsrätt att låta stänga Pirate Bay...

  Vissa dagar eller veckor verkar allt gå åt pipan och misstag efter misstag görs...

  SvaraRadera
 24. Trams Hans J med flera,

  Den här historian har samma värde som Eva Lundgrens spritt språngande galne ’forskning’ om ritualmord på barn. Där finns noll substans i anklagelserna och det erkänner även den dödade terroristens familj! Allt som finns där är en vandringssägen av ett mycket otäckt slag som har upprepats i decennier i olika former och vad jag kan se av en del kommentarer här fungerar det också, tyvärr (hej Johan Tjäder). Till och med din egna publicerade länk med ett vittnesmål från FBI handlar uteslutande om hur man sätter upp en illegal transaktion mellan en donator och en mottagare av ett organ. Alltså, hur gåvor (läs: betalningar) skall skötas, hur sjukhusen i USA skall luras till att tro att där finns en relation mellan donatorn och mottagaren för att godkänna donationen, o.s.v. Donatorn till och med reser till USA för att utföra den aktuella donationen! Det blir förbannat svårt att genomföra det med en död palestinier, det kan jag lova. Någon utredning lär inte bli aktuell.

  Sen var det frågan om den absoluta yttrandefriheten. Naturligtvis är regeringens och medias hållning att politiker inte uttalar sig om dagsaktuella frågor eller kritiserar innehållet i tidningar med hänvisning till grundlagen bara trams. För det första är inte yttrandefriheten absolut, det finns lagar som reglerar vad och hur saker får sägas. Det borde AB veta vid det här laget då kungahuset, bland andra, stämt skjortan av dem för vad de har publicerat. För det andra finns där inga hinder för politiker att säga och tycka vad de vill om Aftonbladet, dess innehåll och dess medarbetare. Hade Raj Raj velat säga att ’Aftonbladet är skitblaska, des chefsredaktör en feg lismare och dess journalister en flock antisemiter’ så hade det stått honom fritt att göra så. Det har hänt förr, minns ni när Olof Palme kallade Peter Bratt en ’skabbig råtta med gula betar’ efter IB avslöjandet.

  Vilket för mig till min egna helt ihopkokade konspirationsteori, Raj Raj och resten av regeringen stödjer inofficiellt den antisemitiska smörja tabloidblaskan AB skriver. Det är något att utreda det!

  /Rickard

  SvaraRadera
 25. Har inte Aftonbladet (eller GT eller Expressen) alltid haft ett trovärdighetsproblem?

  SvaraRadera
 26. @Rickard:

  "Trams"?

  Det står så! Läs sista meningen i artikeln i Jerusalem Post:

  Jerusalem Post artikel

  Det är möjligt att det inte förekommer att man tar tillvara organ. Det kan till och med låta väldigt konstigt att man gör det...

  Men att organ köps av fattiga israeler (som kan vara muslimer) för att säljas till rika amerikaner är kanske det som är sprängstoffet.

  Varför går inte israeliska armén bara ut och helt sonika dementerar att det skulle förekomma någon sådan verksamhet som Aftonbladet antyder?

  Handel med organ som i Rosenbaumfallet är förkastlig. Om handeln sker med Israel så får den upphöra. Sådan handel är olaglig i Israel.

  SvaraRadera
 27. Men för fasen Hans J,

  Läs det vittnesmålet du själv länkat till! Det Rosenbaum är anklagad för är att han har förmedlat kontakter mellan donatorer och mottagare, uppgörelser baserade på monetär ersättning. Sådan hantering är tydligen förbjuden i USA men lik förbaskat kräver det att donatorn är vid liv, testad för lämplighet och befinner sig i USA där ingreppet genomförs!

  Fantasierna i AB är helt annorlunda, i princip anklagas den israeliska staten för organstöld från döda i stor skala.

  /Rickard

  SvaraRadera
 28. För den delen Hans J,

  Varför dementerar inte regeringen att där förekommer ritualmord på barn i omfattande skala i Sverige? Eva Lundgren har ju konstaterat detta så de borde vara skyldiga att utreda saken och dementera? Är det så att regeringens tystnad är ett bevis på att högt uppsatta politiker, statstjänstemän, poliser, lärare, militärer, präster, sjukvårdspersonal, etc., är inblandade? Att där inte fattas några barn är ju inget bevis, folkbokföringen är nog med på ett hörn också, SCB likaså. Med tanke på Eva Lundgrens bok kräver jag en internationell kommitté som utreder dessa anklagelser.

  Hans J: Inser du hur absurd begäran är?

  /Rickard

  SvaraRadera
 29. @Rickard:

  Det är i Israel som handel med organ är förbjuden. Det är där, i Israel, som man får försöka få stopp på det förhållandet att fattiga israeler "plockas" på en njure för att någon annan ska bli rik.

  SvaraRadera
 30. Jaha, de hade visst rätt ändå, Aftonbladet.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.