2009-08-18

Telia slutar med anonyma kontantkort?

I en kommentar till en tidigare bloggpost tipsar Bengt om en knepighet i Telias abonnemangsvillkor för kontantkort (för mobiltelefoni). Citat...

"3 Mobil telefoni
3.1 Vad som anges i punkterna 3.2 – 3.6 nedan gäller för avtal om förskottsbetalt mobilabonnemang.
3.2 Avtalet anses ingånget när Kunden aktiverat Tjänsten genom att fylla på det för Tjänsten anpassade SIM-kortet med värde.
3.3 Kunden kan registrera sig hos Telia genom att lämna sina Kunduppgifter till Telia. Om Kunden vill flytta sitt telefonnummer till annan operatör måste Kunduppgifterna vara registrerade hos Telia.
3.4 Tjänsten upphör med omedelbar verkan utan föregående uppsägning om Kunden inte lämnat begärda uppgifter enligt punkt 3.3 inom angiven tid."

Dessa villkor börjar gälla den 1/1 2010.

Skall man tolka ovanstående som att det blir omöjligt att ha anonyma kontantkort hos Telia i framtiden?

22 kommentarer:

 1. Det hade varit enklare att tolka om punkt 3.3 varit delad i två separata.

  3.3a Kunden kan registrera sig hos Telia genom att lämna sina Kunduppgifter till Telia.
  3.3b Om Kunden vill flytta sitt telefonnummer till annan operatör måste Kunduppgifterna vara registrerade hos Telia.

  Det beror ju som någon påpekade i samma kommentarstråd på om punkt 3.4 refererar till 3.3a eller 3.3b.
  Svårtolkat blir det iallafall.

  SvaraRadera
 2. Vad säger Folkpartiet, frihetens värnare på jorden.
  Kanske Johan Persson(FP talesman) kan klargöra hur friheten ska värnas, och integriteten skyddas.
  Eller kanske partiet redan röstat för registrering av kontantkort.

  SvaraRadera
 3. Man måste läsa originaltexten och inte mitt förkortade utdrag, om man vill försöka tolka.
  http://www.telia.se/files/telias-sarskilda-villkor-2010-ny.pdf

  Vid närmare eftertanke så skulle jag vilja sammanfatta det vitala ur integritetssynpunkt så här i stället:

  3.3 Om Telia enligt myndighets beslut eller föreskrift åläggs att registrera Kunduppgifter, skall Kunden på begäran lämna sådana uppgifter till Telia.
  3.4 Tjänsten upphör med omedelbar verkan utan föregående uppsägning om Kunden inte lämnat begärda uppgifter enligt punkt 3.3 ...

  D.v.s
  Telia öppnar i det nya avtalet möjlighet för att kunna förbjuda anonyma kontantkort med omedelbar verkan.

  SvaraRadera
 4. Relaterat till detta är att Comviq erbjuder 100 kronor i bonus till sina (alla? vissa? vet inte exakt) kontantkortskunder om de registrerar sitt kort online hos dem.

  SvaraRadera
 5. Ja, men det är inte så svårt att förstå. Om man vill portera sitt nummer till en annan operatör så måste man ha sina kunduppgifter registrerade. Tekniken skulle väl i och för sig kunna tillåta att man porterar anonymt, men det är ganska krångligt och öppnar för att "vem som helst" kan portera vilket nummer som helst. Säkerhet före integritet i det här fallet. Annars upptäcker man en vacker dag att numret helt plötsligt inte fungerar längre, någon har helt sonika porterat bort det helt anonymt.

  Om man struntar i att vilja ha sitt anonyma nummer med sig till någon annan operatör, så kan man strunta i att registrera sig.

  Svårare än så är det inte.

  SvaraRadera
 6. @Globetrotter

  Det ar val inte svarare an att man har en unik kod kopplat till sitt anonyma kontantkort som man uppger om man vill portera sitt nummer. Tappar man bort koden far man val skylla sig sjalv. Det ar inte alls nagon praktisk nodvandighet att vara registrerad for att portera sitt nummer.

  SvaraRadera
 7. Möjligheten att ringa anonymt med förbetalt mobilkonto finns alltså kvar så länge man inte byter operatör?

  Tolkar jag det rätt?
  /Kurt

  SvaraRadera
 8. Vi kanske skulle skicka ett mail till Telia och fråga? Någon som har tid och lust?

  Tjorven

  SvaraRadera
 9. Samtidigt i Malmö: Sms-biljetter till offentliga toaletter.

  Och som vanligt är det bara att titta i kommentarerna till artikeln för att se att många fortfarande inte begripit vari problemet med övervakning och registerföring ligger ...

  SvaraRadera
 10. Även Tele2 verkar vara på gång...

  Nu begär Tele2/Comviq vid beställning av kontantkort personnummer (Detta är ännu inte infört för affärer där kontantkort kan köpas.) Det är kanske bara en tidsfråga till det införs legitimationstvång även i butiker. Man använder adressen till köparen för marknadsföringsändamål.

  Beställningformulär till Comviq kontantkort

  Utdrag ur Comviqs köpvillkor:

  ...

  "8. KUNDUPPGIFTER
  Personuppgifter som lämnas i samband med detta Avtal eller som registreras i övrigt i samband med förberedelsen för, eller utförandet av, KONTANT-tjänsten enligt dessa allmänna villkor (t ex födelsedata, kreditupplysning och användning av tjänsten) behandlas av Tele2, av bolag i koncernen och av företag koncernen samarbetar med för administration och fullgörelse av ingångna avtal samt för vidtagande av åtgärder som begärts innan Avtal träffats. Detta inkluderar bl a uppgifter om kontakter med Tele2, t ex notering av frågor, klagomål etc.

  Personuppgifterna utgör vidare underlag för bl a marknads- och kundanalyser, affärs- och metodutveckling, statistik och riskhantering. Personuppgifterna kommer också att behandlas för marknadsföringsändamål av Tele2, av bolag i koncernen och av företag koncernen samarbetar med. Kund kan skriftligen anmäla till Tele2 Sverige AB, 691 79 Karlskoga, att denne inte vill att personuppgifterna skall behandlas för ändamål som rör direkt marknadsföring."

  ...

  Även Tele2 och Comviq verkar alltså att förbereda ett system där anonymiteten med kontantkort försvinner. Tele2/Comviq anger som skäl att man ju inte kan leverera kort utan adress och adressen levereras till *folkbokföringsadress*!!! efter att *personnumret* angivits i beställningen...

  SvaraRadera
 11. Jag har talat med Telia och 3.3 är omskriven att omfatta ett framtida lagkrav om registrering. Notera att pdf'n heter ..2010-ny-3.pdf

  3.4 är olyckligt formulerad så att den kan tolkas som att man måste registrera för att använda kortet men det bör finnas en ELLER tolkning i texten typ:


  3.3a
  Kunden kan registrera sig hos Telia genom att lämna sina Kunduppgifter till Telia. Om Kunden vill flytta sitt telefonnummer till annan operatör måste Kunduppgifterna vara registrerade hos Telia.

  3.3b
  Om Telia enligt myndighets beslut eller föreskrift åläggs att registrera Kunduppgifter, skall Kunden på begäran lämna sådana uppgifter till Telia.

  3.4
  Tjänsten upphör med omedelbar verkan utan föregående uppsägning om Kunden inte lämnat begärda uppgifter enligt punkt 3.3b inom angiven tid eller om Kunden inte under de senaste 12 månaderna använt Tjänsten genom att ringa ett samtal till ordinarie taxa eller fyllt på SIM-kortet med värde. Som grund för upphörande av Tjänsten kan i stället annan minimiförbrukning gälla. Detta framgår i så fall av prislistan.


  Kundtjänstkillen skulle ta detta till ett möte hos Telia idag där formulering ska ses över.

  SvaraRadera
 12. George Orwell samhället slutgiltigt infört.. Vem står bakom kommande lag om detta?

  SvaraRadera
 13. @Anonym 12:17

  Du skriver "Jag har talat med Telia och 3.3 är omskriven att omfatta ett framtida lagkrav om registrering".

  Kan du ta reda på om dom syftar på telekompaketet eller inte?

  Har det att göra med skrivningarna om terminalutrusting?

  Kanske går att gräva fram mer exakt i diffarna här: http://euwiki.org/Telecoms_Package/diff/sv

  SvaraRadera
 14. @Erik

  Jag får nog inte tag på samma person igen. Men jag skulle nog anta att man stämmer i bäcken och när man ändå går Storebrors ärenden i vissa fall, varför inte vara beredd att göra det fullt ut när man reviderar avtalen. Då slipper man göra det när den förhatliga lagen väl kommer, för kommer, det gör den.

  Vi verkar kunna revidera citatet från Meet Joe Black (http://www.imdb.com/title/tt0119643/)

  PRE XX
  Only sure things are taxes and death

  Post XX
  Only sure things are surveillance, taxes and death

  I just den ordningen....

  SvaraRadera
 15. Tycker ni skäller på fel ände, om ett företag vill ha sådana regler så är det upp till dem, vad mig anbelangar så får telia ha regeln att man måste tillåta kameror i hemmet för att få a kontantkort där, ingen tvingar dig att använda telia, jag väljer själv om jag vill gå med på deras regler eller inte, det är det fina med en fri marknad.

  Det är när staten säger att ALLA (eller egentligen även när den säger att några) ska göra något som exempelvis registrering eller dansa tango som det är ett problem.

  Låt marknaden vara fri, stoppa statliga regleringar men låt företagen göra som de vill, hur dumt det än är. säg det till dem, men tvinga dem inte!

  Detta är riktat till de som tycker att registrering m.m ska förbjudas.
  Hax agerar i detta fallet föredömligt och uppmärksammar de nya reglerna så vi kan säga till telia att vi inte gillar dem och förhoppningsvis ändrar dem.

  //Calvin

  SvaraRadera
 16. Japp - ligg på i egnskap av uppmärksamma konsumenter.

  Men nu är detta nog inte Telias (och de andras) beslut. Det kan vara fråga om en indirekt konsekvens av att teledatalagringen är på gång. Och av att EU hintar i den här riktningen i telekompaketet.

  Så det handlar nog mest om undfallenhet mot politiska beslut. Även sådana som formellt sett inte är fattade ännu.

  SvaraRadera
 17. Jag befinner mig just nu i Mexiko och upptäckte till min fasa att anonyma mobilabbonemang är i praktiken förbjudna sedan den 10 april i år.

  Enligt ett statligt dekret måste varenda abonnemang, inklusive kontantkort, registreras tillsammans med ett giltigt folkbokförings-ID. Operatören är skyldig att blockera linjen tills uppgifterna har verifierats av staten.

  Har jag sett vår framtid?

  SvaraRadera
 18. Bara att skaffa sig en målvakt så är problemet löst, så gör man iallafall i andra länder det där finns krav på registrering.

  Alltså är det som vanligt ett slag mot integriteten hos vanliga medborgare medans det är ett slag i luften mot den organiserade brottsligheten.

  SvaraRadera
 19. Hejsan.

  Det finns inga planer på att kräva registrering av refillkorts abonnemang i dagsläget.
  Naturligtvis kan det ändras om det blir lag på att man måste registrera refillkort men som det ser ut kommer det inte att hända.

  Mvh
  Johan Hedlund
  Telia Kundservice

  SvaraRadera
 20. @Johan Hedlund:

  Varför gjorde Telia en sådan ändring i villkoren som beskrivits ovan då?

  Tele2 vill ju gärna ha in personnummer när man beställer kontantkort så det är väl inte så långsökt att Telia också vill ha det - kanske för "marknadsföringsändamål"? Host...

  SvaraRadera
 21. Det skulle inte förvåna mig om det händer på sikt. I flera andra länder är det redan så.

  SvaraRadera
 22. och vad ska detta syfta till.

  Tror ni kriminella kommer använda telefoner till sina äffärer?

  Det blir bara hej möt mig..

  Så vem drabbas.

  Ja vem drabbades när Fra startade sin pejling.

  dum fråga..

  Dum befolkning får ett dumt styre.

  Kan man inte agera och tänka själv förtjänar man fan inte bättre.

  Börjar allvarligt talat tröttna en vacker dag samlar väl staten ihop er alla i stora lastvagnar och iväg till brännkamaren pga era ideologier synsätt kritik osv.

  Bäst och skafa en båt och resa världen och lev apå fisk och kokosnätter.

  För nötter finns det gott om tydligen

  SvaraRadera

Kommentarsfältet är stängt, medan jag är offline augusti 2017 och ett år framöver.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.