2009-08-31

Vore det inte bättre med fler poliser på gatorna?

En brittisk rapport visar att endast en övervakningskamera av tusen gör någon nytta i brottsbekämpningen.

Länk»

14 kommentarer:

  1. Nej det betyder att vi måste sätta upp tusen gånger så många kameror. Hur tänkte du nu?

    SvaraRadera
  2. @Mikael
    Hoppas det var ironi, för om du läst rapporten så säger den att antalet kameror inte i stort påverkar brottsbekämpningen. Dvs. många kameror ger inte bättre skydd.

    SvaraRadera
  3. Ett kostsamt samhällsexperiment för att konstatera att patrullerande poliser är bäst.

    Nu är det Sveriges tur att sätta upp kameror i alla brinnande bostadsområden i Göteborg, Stockholm och Malmö.

    Måste ju använda skettebetalarnas pengar till nånting vettigt.


    /LD

    SvaraRadera
  4. @scuba:

    Du kan vara lugn, Mikael offentliggjorde just sin kandidatur till riksdagen, som Piratpartist:

    Newsmill om FRA-lagen och min kandidatur till riksdagslistan

    Dock kan det vara värt att reflektera över det man tar för "självklart" i argumentationen mot övervakningssamhället. Även Rick Falkvinge var lite otydlig i argumentationen idag, för att han tycker att slutsaterna är så självklara:

    Det faller under brevhemligheten

    (Slutsaterna ÄR egentligen självklara, vi måste bara få folk at inse detta...)

    :-)

    SvaraRadera
  5. Vad med färre poliser så politikerna istället får försöka skapa ett vettigare samhälle på annat sätt?

    Dyrbart samhällsexperiment?

    Här på ön finns det bara två halvtidspoliser i tjänst men endast under vardagarna. Ön har Danmarks lägsta krimistatistik inom allt. Varje år besöks ön av några hundratusen turister, med väldigt många kameror i sitt bagage. Onödigt att polisen skulle behöva sätta upp några, ens dolda.

    I somras satte jag dock upp en dold automatisk kamera bakom en "spionspegel". Döm av min förvåning blev en av bilderna riktigt bra.

    SvaraRadera
  6. Ja belöna oroligheterna i områden i Gbg, Uppsala och Rosengård med extra polisbevakning.

    Det är märkligt att det finns människor som tycker att det är långtråkigt att skyddas mot krig, svält och förtryck.

    Filma, tag bilder och häng ut idioterna!

    SvaraRadera
  7. @Anonym 13.46

    Vad tror du skulle hända ifall poliserna regelmässigt tar med sig videokameror när de far iväg på uppdrag?

    Se här en youtube-film om hur det gick till i Brorsons kirke på Nørrebro i Köpenhamn när politiet for dit på tjänsteuppdrag.

    Nästan det stick motsatta om begivenheten skriver prästen på kyrkans hemsida. Länk

    Att bära falsk vittnesbörd mot sin nästa är väl aldrig okey? Särskilt inte i en kyrka.

    Förslag: Utrusta poliserna med fler mobilkameror. Så PK-media får fler "jag var där-filmer" att skriva om.

    SvaraRadera
  8. Vaddå poliser på gatan ? Polisen ha blivit bekväm , nu för tiden sitter man i en bil eller framför en dataskärm eller också gömd i buskarna med en radar i högsta hugg .
    Pöbeln får väl göra vad de vill på gatorna ,ta kål på varandra , våldta , bränna bilar , göra inbrott etc .Vem bryr sej ?
    Inte polisen i alla fall

    SvaraRadera
  9. @ Anonym 17.56

    Måste vara missuppfattning. I DK går det annorlunda till. Se här bara: Danska cyklister utan hjälm|. (Youtubefilm om ett bagatellbrott).

    * Poliserna vågade möjligen inte krama kvinnor framför kameran i rädsla för att bli anklagade för sexuellt chikaneri (en del danska kvinnor är hårdföra och inte att leka med). Kanske var poliserna visa av erfarenheterna från tidigare försök att få ned hastigheten i trafiken? Jämför här.

    SvaraRadera
  10. Finns en annan rapport från Amerikanska kamerabranschen. Den är faktiskt ganska balanserad. Tyvärr har jag ingen länk.

    Där konstateras att
    * Kameror löser inte brott. Det är otroligt svårt att identifiera människor på filmen, speciellt om de maskerat sig.
    * Den enda typen av brott som kameror hjälper förebygga nämnvärt är egendomsbrott.
    * ca 70-80% av befolkningen kan *känna sig* tryggare när de är övervakade. (Tänk: ensam tjej, på väg hem en sen natt...)
    * ca 67% har inget emot att bli filmade av en övervakningskamera på allmän plats. (Betyder det att 1/3 har något emot det..?)

    Den skissar även riktlinjer hur framtidens kamerasystem bör konstrueras: högre upplösning, använda TCP/IP istället för TV-signaler, etc

    /Werner

    SvaraRadera
  11. Det enda som fungerat i praktiken är fler poliser på gator och torg, särskilt i förebyggande och preventivt syfte.

    Man kan inte göra så mycket i förhindra det som är på väg att hända i folks hem, men finns en patrullerande polis i kvarteret så behöver det inte alltid gå så långt, eftersom det inte tar så lång tid innan ett hjälp hinner fram i tid.

    New York lyckades efter om och men. Efter NY följde ganska många kommuner och städer efter, med mer eller mindre lyckat resultat. För några år sedan tog Los Angeles över, om än på ett återhållsamt sätt, men skillnaden mellan LA och San Diego finns klart och tydligt. SD har man blivit mer "liberal" med potentiellt dödligt våld istället för fler poliser. (SD har å andra sidan aldrig riktigt lyckats få bukt med ekonomin, inte minst pga korruption, därav mer våldsanvändning istället för fler poliser.)

    I Irland provade man samma taktik som NY gjorde, med så bra resultat att man ville utöka antalet poliser istället för övervakningskameror. (Intressanta är kritiken mot just Englands anal-fixering vid övervakningskameror tillfördel för fler poliser på gator och torg. Sen att dom istället för att rensa bort alla förlegade lagar som är upp till tusen år gammla omstöper dom i nytt 2.0 format är det inte många som har respekt för längre.)


    På alla ställen, i faktiskt demokratiska länder, där man håller ett, vad som anses, statistiskt optimalt förhållande mellan antalet poliser per tusen invånare, så har det resulterat i ett positivt resultat.


    För Sveriges del blir det ca 27 000 poliser i blåställ generellt. I storstäder behövs oftast fler än tre poliser per 1000 invånare, pga det naturliga förhållandet att kriminalliteten, generellt, dras till där det finns folk, eftersom den mesta kriminaliteten är ekonomisk i en eller annan form.

    Förhållandet som vi har i Sverige i dag är jävligt sorgligt. Knappt 19 000 poliser (totalt) där största delen tjänstgör inne eller som trafikpolis. (Och ändå är man kåt på civilister till utredare [ok som tekniker, men pseudopoliser]?)

    Fast efter senaste sossementalitet till centraliseringsiver, för effektivitetensskull, så har i alla fall polisen här också, efter alla nedläggningar av lokalstationer, nyktrat till, och vi ser nu en vilja att utöka polisen lokalt, och i dom områden där det har gjorts så har det ju varit poisitivt. Fast det kommer att krävas fler än Alliansens utlovade antal poliser, ty 2000 poliser är faktiskt mindre än 7 stycken per kommun, om man skulle fördela dom jämt över antalet kommuner.


    //ST

    SvaraRadera
  12. Kom nu inte med logik och sådana dumheter...

    SvaraRadera
  13. Anonym@00.48
    "Det enda som fungerat i praktiken är fler poliser på gator och torg, särskilt i förebyggande och preventivt syfte."

    Tror jag inte en endaste sekund på. Varför?

    "... I storstäder behövs oftast fler än tre poliser per 1000 invånare, pga det naturliga förhållandet att kriminalliteten, generellt, dras till där det finns folk, eftersom den mesta kriminaliteten är ekonomisk i en eller annan form."

    Här på ön finns ca 6500 bofasta. Räkneexemplet skulle innebära 20 poliser. Det finns i verkligheten två halvtidspoliser, men endast under vardagarna. Ön har Danmarks lägsta krimistatistik inom alla kategorier trots några hundratusentals besökare varje år. Alla turister reser inte på cykelbudget.

    Knappast är stadsbor mer kriminella av sig. I så fall skulle det ske betydligt mer brott här eftersom det finns så få poliser.

    Varför envisas somliga med att ropa på fler poliser och slå blå logik med falska dunster i ögonen på folk? Iställer för att söka efter orsakerna? Jag tror problematiken uppstår pga onödig "friktion" i samhällssystemet.

    * Utanför polisstationen har jag sett två svartvita minihästar fredligt beta på gräsmattan.

    SvaraRadera
  14. som boende i "1984" landet uk sa
    kan jag tillagga att de flesta cctv kameror ar privata eller tillhor organisationer som network rail, privata flygplatser etc
    ....fast det hindrar ju inte i detta landet att alla dessa kamerror egentligen overvakar publika platser.....suck

    /Dan

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.