2009-09-12

Apple + öppen källkod = sant?

En notis för finsmakare.

14 kommentarer:

  1. Jag välkomnar detta. Det bibliotek som nu är släppt bidrar till kunskapen om hur man ska utnyttja multicoreprocessorer på bästa sätt.

    Pluspoäng.

    SvaraRadera
  2. Att Apple driver öppen sås-projekt, som världens bästa webbmotor och infrastrukturen för skrivare i alla moderna UNIX-system, för att inte tala om det mesta av de icke-grafiska delarna av OS X till Mac och iPhone är egentligen inget nytt. (Delar är GPL, men det mesta är inte copyleft.) Att GCD också släpps är förstås bra men på inget sätt nydanande; förutom Sun är Apple nog det mest OSS-vänliga av stängd-såsbjässarna.

    SvaraRadera
  3. Att Apple släpper saker som öppen källkod är inget nytt; källkoden till Darwin har varit tillgänglig länge. Deras modifikationer till WebKit är ett annat exempel.

    Johan Tjäder: det här är ingen raketvetenskap, vinsten är snarare att det antagligen dyker upp på de fria unixarna.

    / S

    SvaraRadera
  4. Äpplet är inget äpple längre, äpplet är ett päron.


    /LD

    SvaraRadera
  5. S:

    Multicoreprocessorer är inte nytt, men programvara som fullt utnyttjar detta är tämligen ovanligt. Om Apple har något som underlättar övergången så är det nog raketvetenskap-klass på det.

    Allt verkar enklare när man förstått det.

    SvaraRadera
  6. UK, bisarr polisstat, med några års eftersläpning blir väl detta ett nytt EU-direktiv:

    http://www.dn.se/nyheter/varlden/brittisk-pedofillag-vacker-kritik-1.951540

    SvaraRadera
  7. Apple är konstiga ... Å ena sidan är de väldigt trevliga och deltar i åtskilliga projekt kring öppen källkod, och har gjort så åtmindstone sedan de första skisserna på OSX. Å andra sidan är iPhone den mest slutna miljö man kan tänka sig, man får absolut inte installera egen mjukvara och och en c64-simulator spärrades bort för att man kunde skiva basicprogram i den ...

    SvaraRadera
  8. kaj:

    AppStore är en av orsakerna till Apples enorma succé med iPhone. Och det tror jag till inte så liten del beror på att man inte släpper igenom fulprogram som kraschar, sprider virus eller försöker stjäla din adressbok.

    Apple är kvalitet och då krävs det att man håller rent.

    SvaraRadera
  9. kvalite innebär snobbism...oxå.

    Mercedes lämnar av princip inga garantier på sina bilar. Nån som kan gissa varför?


    ;-)


    /LD

    SvaraRadera
  10. ...mycket har väl iofs ändrats sedan älgtestet. :-)


    /LD

    SvaraRadera
  11. Snobbism eller ej - det är kvalitet jag vill ha.

    SvaraRadera
  12. Kajs påstående att iPhone är ”den mest slutna miljö man kan tänka sig” saknar helt brist på proportioner, eller åtminstone på fantasi. Det finns långt mer stängda plattformar, t.ex. spelkonsoller, eller för den delen vanliga iPods. Ur det perspektivet är det t.ex. inte konstigt att iPhone har fem gånger så många spel som PSP och Nintendo DS tillsammans; det är inte heller konstigt att de flesta är rätt enkla och kassa.

    Johans lovord till censurens effektivitet är också helt fel. Det finns tusentals iPhoneprogram som kraschar regelbundet, och åtminstone ett har släppts igenom som skickar iväg hela din adressbok över nätet. Däremot är vi ju skyddade från C64-virus

    SvaraRadera
  13. Jens Ayton:

    Ingen är felfri. Men en del försöker inte ens.

    SvaraRadera
  14. Jag fick ett brev...

    Affected package: cups-base-1.3.7_4
    Type of problem: cups -- multiple vulnerabilities.
    Reference: http://portaudit.FreeBSD.org/ce29ce1d-971a-11dd-ab7e-001c2514716c.html

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.