2009-09-13

Även små saker kan få stora konsekvenser


Små saker, små händelser och en liten ändring av input kan få stora och dramatiska konsekvenser. Till exempel ritade något klantarsle en valsedel som var ovanligt svårbegriplig i Florida 2001. Oavsett vad man tycker om utgången av det presidentvalet, kan man konstatera att denna, mindre handling fick rätt omfattande konsekvenser...

Det är därför varje insats mot till exempel övervakningsstat, rättsröta och censur är viktig. Därför kan varje insats för integritet, rättssäkerhet, lika rättigheter och yttrandefrihet vara betydelsefull eller rent av avgörande.

Regeringen fortsätter att låtsas som om det regnar i FRA-frågan. Men till slut lägger någon dit halmstrået som bryter kamelens rygg. Därför gäller det att oförtrutet kampanja vidare mot FRA-lagen.

Det svenska rättsväsendet springer ärenden åt nöjesindustrin på ett sätt som, försiktigt uttryckt, är anmärkningsvärt. Men om tillräckligt många uppmärksammar och kritiserar saken, då måste rättens tjänare börja tänka efter först.

I EU hotas internets frihet och öppenhet på olika sätt. Men hur de än försöker, så lyckas förbudsivrarna och nöjeslobbyisterna inte riktigt koppla greppet i dessa frågor. Vi andra gör för mycket motstånd. Gör vi lite mer motstånd, då vinner vi. Då kan det vara din insats som är avgörande.

Små förändringar av input kan, som sagt, alltid få stora konsekvenser. Men det kan vara bra att hålla i minnet att de, som regel, får störst konsekvenser i början av olika processer. Det är därför vi måste hålla ögonen öppna och komma in tidigt, när det är politiskt jävulskap på gång. Det är därför varenda blogg som jagar nyheter är viktig. Det är därför varenda politisk kontakt som kan ge oss early warning kan vara avgörande. Det är därför vi måste lusläsa alla dessa dokument. Det finns alltid något du kan göra, vem du än är. Glöm bara inte att berätta vad du hittar för alla oss andra.

13 kommentarer:

 1. HAX kan sin Philip Ball, märker jag. Det är intressanta, viktiga och användbara saker.

  GD

  SvaraRadera
 2. Mycket tänkvärt... blir ett bra bokmärke att fyra av när folk vill ge upp.

  SvaraRadera
 3. Valet i fråga var år 2000, inte 2001.

  SvaraRadera
 4. Tack HAX. Ibland vill man släppa allt men detta var skönt å läsa!

  Fin illustration, varifrån är den?

  SvaraRadera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 6. Vi har ju han den där före detta porrfilmaren, han som smyger omkring i Bryssel, känner många och dessutom har ett eget passerkort för parlamentet. Han har gjort både en och två saker som politruckerna inte gillar. Kan man klona honom?

  SvaraRadera
 7. Liten tuva äter jag gärna upp.

  Jag har svalt för mycket. Numera försöker jag vara ute i förtid, köpa innan det blir dyrt.

  SvaraRadera
 8. http://hemglass95.spaces.live.com/blog/cns!FE175509C16526C9!234.entry

  jag skrev detta på min blogg när domen i första ipred målet föll
  blandade ihop några av bilderna det är väl ungefär så du menar eller?
  ljudboks filerna står på 0 bytes? konstigt va kolla i domen själv.

  SvaraRadera
 9. Lite of topic.
  MEN, oberoende av vad man anser om utgången av valet if Florida, borde man nog även nämna att när de stora tidningarna i USA finansierade en omräkning av alla valsedlar vann W i fyra av fem möjliga definitioner av hur valsedlarna skulle räknas (hanging chads, pregnat chads, dubbelt punkterade valsedlar, ect). W vann även med det sätt som motståndaren ville att valsedlarna skulle räknas. SÅ oberoende av hur Supream Court hade dömt hade vi haft W. vid makten.
  Den hypotes man måste tillgriga för att få ett annat utfall är att alla röster på en av de mindre kandidaterna borde ha tillfallit Demokraternas kandidat. Med statistiska metoder kan man säga att detta i och för sig troligtvis är en korrekt analys, men det är ändå tveksamt att med statistiska medtoder ifrågasätter att faktiskt ingivna korrekta valsedlar.

  SvaraRadera
 10. Fast fusket bestod aldrig i rösträknandet. Fusket bestod i att Jeb Bush på felaktiga grunder sorterade bort minst 20 000 afrikanskamerikaner som egentligen skulle fått rösta.

  Så fusk var det alltid.

  /IT-supportaren

  SvaraRadera
 11. Anonym, HAX skriver inte om valfusk, om jag inte misstar mig så är det den här
  valsedeln som det handlar om.

  Och om någon nu tror att Palm Beach, med en stor andel judar, skulle få för sig att rösta på Pat Buchanan i den utsträckning countyt gjorde, kan ju läsa det här alstret från mannen ifråga.

  SvaraRadera
 12. Även rätt stora saker kan tydligen få än större konsekvenser. Nu är kanske ett politiskt felaktigt beslut mot Svearikes lag begånget 2006 och som fortfarande pågår. Någonting som är vidare populärt i höger kretsar då det var sittande regering som lyckades med konst stycket. För mig är det lika olyckligt vem som än var den skyldige och helt ointressant vem som begick misstaget. Viktigast är att det rättas till och lagen följs. Så har inte skett istället har det hänt en hel del annat. Av någon andledning har jag fått hela "bok maffian" emot mig. Ja eller iaf piratförlaget ved jag med säkerhet vet. Det har i sin tur lett till dataintrång ett flertal gånger och att jag fått både datorer och arbete förstört. En avdankad piratpolis "Claes" @claes på twitter har varit en av inbrottstjuvarna tex. Jag har fått falska operatörs inställningar som utgett sig för att vara från den operatör jag för flera år sen bytt ifrån. Min laptop har använts som tjuvavlyssnings utrustning mot mig. Troligen en förklaring varför det stog 2 civila polisbilar med 2 civila poliser i varje den dagen jag skulle hämta möbler. Då möbler i deras sjuka hjärnor måste betytt något annat än just möbler från ett dödsbo. I vilket fall finns fortfarande de falska telefon inställningarna kvar i telefonen. Mängder med skärmdumpar finns kvar på de hårdiskar de förstört genom att lägga in en startpartition före den som man sen använder.
  Skärmdumpar finns på twitpic också 2 st när min d-link rensas från brandväggar och annat med en "automatisk uppdatering" något som ingen d-link har som funktion att göra eller klara av utan alla uppdateringar sköter man manuellt själv. En snabb sökning på d-link och firmware visade att det här hänt ett stort antal andra människor och d-links forum admins var högst förbryllade över hur något sådant skulle ha hänt de tusentalet drabbade. Att det säkert sitter tio tusentals utan något som helst skydd kvar i sina d-links utan att känna till det är inte alls något konstigt då få vet hur en sån fungerar och än färre haft tillfället och ta en skärmbild på det inträffade. Kvar finns både d-linken och skärmbilderna som bevis för att det hänt. I vilket syfte det här ska ha inträffat och med vilket resultat som önskats så har det bara lett till att jag mist arbete och fått mina saker förstörda. Någon bok gangster tjuv eller gangster är jag inte. Även om det på något sätt verkar varit målet att få mig att framstå som. Att några få människor gör dataintrång och skickar falska inställningar till mobilen samt rensar brandväggen i routern är knappast det fria internet jag kämpar för eller vill se. Däremot skulle jag behöva hjälp med att göra en polis anmälan. Gärna om någon kunde vara behjälplig med en undersökning av en hårddisk och ett ge ett utlåtande.

  mvh
  m00ns

  jonas

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.