2009-09-14

Det här kommer att bli stökigt...

Jag anade att det skulle komma förr eller senare. Anti-barnporr-organisationen ECPAT och Rikskriminalen har börjat bråka med Piratpartiet, på ett rätt fult sätt.

PiratJanne: ECPAT och Rikskrim
Oscar Swartz: Rikskriminalen försöker tysta Piratpartiet
ECPAT: Möte med Piratpartiet
Oscar Swartz: Rättning i leden: Rikskrim och ECPAT slår till.

Man kan säga mycket om det här. Men speciellt tycker jag det är märkligt att människor som hävdas begripa dessa frågor tror att barnporr främst sprids öppet på internet. Det sker naturligtvis slutet. Och än slutnare blir det, ju mer darr på stämman ECPAT har i debatten. Vilket riskerar att göra det mycket svårare att komma åt det verkliga brottet, det vill säga själva övergreppet. Ibland kan jag få för mig att polisen rätt mycket struntar i den delen, eftersom det är enklare att jaga runkpellar som tittar på bilderna.

Jag blir också en smula matt över hur man använder barnporren som murbräcka för att vilja censurera, filtrera och kontrollera innehållet på internet. Brott är brott och de skall bekämpas. Men internet är bara en distributionskanal för information – som Posten, om man så vill. Även här flyttar fokus på ett olyckligt sätt från det verkliga brottet till något annat – från övergreppen till teknikfientlighet, moralpanik och ogenomtänkt lynchjustis.

Det här kommer att bli stökigt. Den som inte omedelbart lägger sig platt i barnporrdiskussionen misstänkliggörs, fulas ut och sätts i skamstocken. Detta oavsett vilka argument och fakta som framförs. Då hjälper det inte ens att värden som yttrandefrihet, tryckfrihet och nätneutralitet står på spel. Den som över huvud taget vågar ifrågasätta det som sägs får huvudet avhugget.

Uppdatering, länkar:
Oscar Swartz: Rikskrim historieförfalskar - bevis!
Copy Me Happy: Den stora ECPAT/RKP-debatten
Dexion: Definitionen av självrättfärdigande blindhet
Copyriot: Kopimi och barnporrfiltret, än en gång

22 kommentarer:

 1. Är inte Bodström inblandad i ECPAT?

  SvaraRadera
 2. Jo,från wikipedia (http://sv.wikipedia.org/wiki/Tomas_Bodstr%C3%B6m)

  "I april 2007 blev han vald till ordförande i Ecpat Sverige, som arbetar mot utnyttjande av barn.

  Bodström har under 2008 åter tagit upp sin advokatsyssla"

  SvaraRadera
 3. Ståupparen Dough Stanhope är inte så fin i kanten, utan förbannat provokativ och rolig om pedofiler och internet:

  Doug Stanhope - MySpace Pedophiles

  SvaraRadera
 4. För den som vill se barnporrfiltret in action: http://child-abuse-trap.telia.se/

  SvaraRadera
 5. Man kan väl också notera att det hade varit enklare att söka upp dem som sprider barnporrbilder, om inte skivbolagen hade tvingat fram allt mer sofistikerade sätt att dela filer på.

  Och inte minskade det piratkopieringen heller.

  SvaraRadera
 6. Ang. sista stycket så får man helt enkelt använda samma kort. Man får fråga sig om de endast vill blunda för problemet (censurera) eller bekämpa det effektivt. Att bekämpa barnporren effektivt kan endast göras genom att bekämpa de som producerar och distribuerar den (tänker då på de som driver servrar där den sprids etc). Det görs bara genom att samarbeta med andra länder och prioritera just denna fråga, i många länder har barnporr och övergrepp på barn inte så hög prioritet skulle jag mycket väl kunna tro.

  Det är bara det att det är mycket svårare, det är lättare att sätta upp något dåligt filter vem som helst kan gå förbi, och som innehåller helt orelaterade saker, vilket dock är svårt att granska då de blocklistorna alltid är hemliga för som polisen säger så (i lindgrens inlägg du länkar till) är de så lätta att gå förbi. Dessutom är det inte alls svårt att byta domännamn och vips så är man borta. Men som sagt, de är inte ute efter att lösa problemen ordentligt, det är endast svepskäl för att censurera och annat.

  // lsdthtrsd

  SvaraRadera
 7. Det enda rätta till detta torde vara att väldigt tydligt tala om vad internet är och att brott ska lösas med polisarbete, inte genom att stänga av vägar.

  SvaraRadera
 8. Kanhända off-topic.men:

  TTime, tack för länken.

  Dough Stanhope var för mig "helt okänd" men tack vare "the power of the swarm" == dig (i detta fallet( har jag hittat en guldgruva!

  Ultimat "barnporr" är väl *The Fetus Photo* http://www.youtube.com/watch?v=miQ1vnLInZg&NR=1

  SvaraRadera
 9. DNS filtrering är som sagt bara att sopa problemen under mattan. Man gör inget aktivt för att motverka själva spridningen. Trots att du plockat ner gatskyltarna som visar vägen så finns ju ändå destinationen kvar.

  Som Doug Stanhope sa (tack TTime, det klippet var roligt :)), nyheterna ger ju sken av att "barnporren och pedofilerna finns överallt på Internet", men vars fan är egentligen skiten? Snubblar man över det då man surfar på någon porrsida? Chansen är tämligen liten. Du har nog större chans att vinna på lotto.

  Den riktiga spridningen sker mer bakom kryptering och i slutna nätverk (tänk Tor och Darknets) exempelvis. Man kommer _ALDRIG_ att komma åt själva källan genom att skapa mer restriktiv lagstiftning och uttöka övervakningen då någon med ett knappklick tar sig ut via Tor och går förbi allt... det skulle vara att man började avlyssna direkt i telestationen, modemet eller datorn som man skulle kunna få fast folk. Men att försöka spåra en identitet över Tor eller något hårdkrypterat privat nätverk är väl nästintill omöjligt.

  Nu är väl mina kunskaper vad gäller darknets osv tämligen begränsade, aldrig testat, så jag vet inte huruvida det är oknäckbart. Det är väl genom infiltratörer som man kan luska ut någons identitet och spåra denna. Tor har jag väl begränsade kunskaper på (jag kan använda det), men är medveten om att det är långt ifrån säkert (falska noder som sparar info etc). Faktum kvarstår dock att det är väl näst intill omöjligt att ta reda på vem som driver en domän i Tor-nätverket och försöka ta reda på vem som nyttjar sajterna, såvida inte personen som driver sajten spar loggar osv. Än en gång vet jag dock inte hur dessa loggar ser ut eller vilken info man ens kan få fram, kanske är det bara någon slumpmässig IP från en tor-nod man ser, då är det ju isåfall dött lopp att ta reda på vem som ligger bakom IPn. Såvida det inte är SBS (Skit Bakom Spakarna) och personen avslöjar sig själv.

  Nåja, poängen min är väl att man just nu arbetar i fel ände. Man försöker kurera symptomen (med DNS-filter) istället för att angripa själva källan (förövaren / spridaren). Hela "barnporr"-argumentet känns som ett svepskäl för att införa censur, begränsningar och övervakning av information, Internet och allmänheten.


  Att sedan organisationer som sägs "bekämpa" barnporren använder sig av fula debattmetoder för att ställa andra i dålig dager gör ju inte hela saken bättre... vad fan vinner egentligen ECPAT på att kasta skit på PP? Om något borde väl ECPAT ta till sig kunskapen som finns bland den stora majoritet av IT-folk som finns inom PP. Mig veterligen är väl ingen FÖR våldsamma sexuella övergrepp på barn, men man borde väl ändå kunna få argumentera om en metod är korrekt eller om man skulle kunna göra något på ett annat/bättre sätt, utan att direkt få "PEDOFIL" stämplat i pannan på sig. Sådant hjälper ju knappast debatten eller främjar bekämpningen av barnporren.

  SvaraRadera
 10. @Linus L

  Räcker inte Bodströms precenssom förklaring åt Dig?

  SvaraRadera
 11. Jag tror inte heller man motarbetar barnporrverksamheten med de filter som finns idag.

  Men att bjuda in PP, konspirationsteoretikernas mästare, till ett sånt här möte är väl som att skicka netdoktor.se-länken till en hypokondriker? :D

  Johan

  SvaraRadera
 12. Om vi inte agerar NU kommer Bodström & Ecpat kräva att vi inför filtrering på IP-nivå precis som Australien, Kina, Nordkorea m.fl gör eftersom DNS-filtrering är helt verkningslös.

  För er som inte redan kommit på hur så är det bara att välja valfri öppen DNS-server (som ex.vis OpenDNS) så slipper man ISP-censuren.

  SvaraRadera
 13. @Anonym, 21:48

  "Räcker inte Bodströms precenssom förklaring åt Dig?"

  Eh? Vad menar du egentligen med det inlägget? "Precenssom"? Är det ens ett ord?

  Du får gärna förklara vad du vill ha sagt.

  SvaraRadera
 14. @Krister

  IP-filtrering kommer ju inte heller att stoppa problemet då man kommer runt det genom Tor, VPN eller annan form av krypterad tunnel etc.

  Sådant kommer tyvärr bara att skada allmänheten, samtidigt som problemet finns kvar.

  Nu vet jag ju att det inte var poängen med ditt inlägg, så ta inte illa upp av min kommentar. Den är inte riktad som kritik till dig. Vill bara informera resten av läsarna. :)


  Men ja, den här godtyckliga censuren och de overksamma lagarna (för den tilltänkta "skurken" åtminstone) måste debatteras och belysas. På så vis kan vi komma på bättre lösningar som inte är såna trubbiga instrument.

  SvaraRadera
 15. Problemet är väl snarare att de INTE jagar runkpellarna. De kunde de gott göra. Men vad gör de när svenska sidan kopimi anmäls?

  Ringer de upphovsmannen (som har sina kontaktuppgifter på sidan)? Inleder de en förundersökning? Delger misstanke om brott?

  Nej. De gäspar och lägger in sidan i spärrlistan. Man får hoppas att det är för att de är medvetna om att spärrlistan är ett politiskt spel och inte är representativt för polisens arbete mot barnpornografi.

  SvaraRadera
 16. Ytterligare en länk till samlingen:
  Oscar Swartz: Rikskrim historieförfalskar - bevis!

  SvaraRadera
 17. Jag fattar inte... vad är själva bråket mellan ECPAT och PP? Jag har inte sett några direkt hätska ord. Inte mer än vad som funnits tidigare iaf.

  SvaraRadera
 18. du borde ta upp den nya lagen på fingeravtryck på pass. den ska enligt polisen varit genomförd i juni detta året. Det innebär att det inte blir en frivillig åtgärd utan alla som skaffar pass måste lämna fingeravtryck

  SvaraRadera
 19. Saken är den att det finns många indignerade personer och sammanslutningar som rider på väldigt höga hästar och som vill göra något men inte vet hur de skall göra det. De är okunniga men väldigt indignerade.

  Det är då förslagen på de enkla och slentrianmässiga lösningarna poppar upp i debatten.

  Sen får de bra med uppmärksamhet i den mediala debatten de startar genom att helt "gratis" fula ut en uppdiktad motpart i debatten (i det här fallet PP). Media älskar konflikter. Särskilt när det synbarligen finns två sidor i ett kontroversiellt ämne.

  Det känns som att någon/några är ute efter att göra två flugor på smällen vad gäller enkla lösningar i barnpornografibekämpningen och på köpet begränsas den allmänna tillgången och öppenheten på Internet... och bonustillägget är att övervakningssamhället vuxit ännu lite mer på bekostnad av medelsvenssons informationstillgång, yttrandefrihet, personliga integritet osv.


  /LD

  SvaraRadera
 20. Man kan förstå att Henrik inte gillar Ecpat porrfilmsfotograf som han varit och allt.

  Glöm inte att en röst på PP är en röst på grönvänstern.

  SvaraRadera
 21. Käre Anonym,

  som du mycket väl vet är jag även en av de personer i vårt land som gjort mest för att stoppa produktion av porr som gått över gränsen.

  Ha en bra dag,

  HAX

  SvaraRadera
 22. Det jobbiga med denna och andra sakfrågor är att man kan ta avstamp i något som alla är emot, som barnporr. Och sedan dra långtgående slutsatser som påverkar alla frihet på nätet.

  Glöm inte att en röst på PP är en röst på ultraliberal socialmoderaterna :)

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.