2009-09-21

FRA: Det är oroväckande tyst

Förra veckan började riksdagens utskott behandlingen av FRA 2.0 och de motioner som vill riva upp hela FRA-lagen. Några av utskotten fortsätter sitt arbete denna vecka.

Men det är ack så tyst. Ingen information har läckt ut från utskottens arbete. De FRA-kritiska borgerliga riksdagsledamöterna är tysta. Från regeringen hörs inte ett ljud. Till och med oppositionen är knäpptyst. Detta i ett läge då man kunde förvänta sig ett visst mått av positionering.

Man skulle kunna tro att detta tyder på att något är i görningen. Men det är nog att hoppas på för mycket. Snarare kan man anta att det borgerliga FRA-motståndet låter sig nöja med FRA 2.0, att regeringen försöker tiga ihjäl frågan och att socialdemokraterna inte vill binda upp sig för tidigt och för hårt. Allt för många har allt för mycket att förlora.

Därför måste vi öka trycket. FRA-lagen måste rivas upp. Men det kommer inte att ske utan ett yttre tryck.

Naturligtvis är det lite svårare att bråka nu än i sista minuten, när omröstningen i kammaren står inför dörren. Men vi borde ha lärt oss att det krävs tidigt, envetet och ihärdigt arbete för att verkligen nå resultat.

Det enda tecknet på att grytan kokar är att ett antal unga centerpartister har tillkännagivit sina riksdagskandidaturer – och de är mot både FRA och IPRED. Vackert så. Men det ändrar inte ett dugg inför höstens FRA-votering. Det är de ledamöter som sitter i riksdagen just nu som måste övertygas om att rösta rätt. Och det måste ske genast.

10 kommentarer:

  1. I think we see people writing, and writing ... but we never get any answers (??)

    SvaraRadera
  2. FRA ska visst hanteras i kammaren onsdagen den 14 oktober.

    SvaraRadera
  3. Nedräkningen har börjat. 23 dagar kvar.

    SvaraRadera
  4. Unga???? Åh, jag tackar jag. :-)

    Håller i övrigt helt med om att det är en olycksbådande tystnad. Tror mig dock veta att en del "petande" görs bakom kulisserna.

    SvaraRadera
  5. Har kollat in tre FöU-ledamöters bloggar: Allan Widman (fp), Åsa Lindestam (s) och Staffan Danielsson (c).

    Av dessa är det bara Åsa som hittills har kommenterat höstens behandling av FRA.

    Staffan lär nog komma igång vad det lider, men frågan är om det finns så mycket att hoppas på där.

    Camilla har för övrigt legat lågt i sitt bloggande på sistone.

    Karl blev måhända rejält bränd senast det begav sig.

    Sen har vi ju bland annat dessa två...

    SvaraRadera
  6. Det mesta som händer - planeras och görs ju i "lönndom", tyvärr tyvärr...

    SvaraRadera
  7. Är det inte så i denna sköna nya överstatliga värld att sådana viktiga saker som övervakning av befolkningarna inte kan bestämmas om på nationell nivå? Jag menar det blir ju jättesvårt med olika lagar i olika länder. Tystnaden beror kanske på att svenska riksdagen i praktiken inte har mycket att säga till om. Riksdagens beslut måste hålla sig inom ramen liksom, och inanför ramen fanns visst även en bild på hur det skulle se ut.
    /Kurt

    SvaraRadera
  8. Mark skriver intressant om signalspaningen i Kanada och ser klara paralleller till FRA.

    Så har tydligen radioanstalten fått mera pengar.

    SvaraRadera
  9. Enda anleningen till att det blev diskussion förra året är att det fanns borgerliga ledamöter som var beredda att rösta ner förslaget. Nu finns inga sådana inom räckhåll. FRA-förespråkarna har således ingen anledning att diskutera frågan. Demokrati i praktiken.

    SvaraRadera
  10. @ Anonym: Till skillnad från dig tror jag inte frågan är färdigförhandlad. Det finns också formuleringar från borgerliga FRA-kritiker som tyder på det. Det betyder att det just nu pågår vissa aktiviteter i det tysta.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.