2009-09-15

Frankrike: I dag klubbas Hadopi 2

I dag klubbar nationalförsamlingen den nya franska, smått drakoniska internetlagstiftningen – kallad Hadopi 2 – efter namnet på den myndighet som skall kontrollera nätet.

Utöver avstängning från nätet kommer fildelning enligt fransk lag nu att kunna straffas med upp till tre års fängelse och 300.000 euro i böter. (Plus skadestånd, får man anta.) I debatten hänvisar Hadopi-lagens anhängare bland annat till hur lyckad IPRED-lagen är i Sverige..!

(Och jag kan fortfarande inte förstå hur man kan betrakta kopiering som ett brott som har straffvärde som grov misshandel eller grov stöld av fysiska objekt.)

SR Ekot: Fransk fildelningslag åter på väg igenom
DN: Fransk antipiratlag tillbaka i ny skepnad
Le Domaine d'Anaïs: Inga överraskningar väntas idag
Le Domaine d'Anaïs: En snabb resumé

6 kommentarer:

  1. "Och jag kan fortfarande inte förstå hur man kan betrakta kopiering som ett brott som har straffvärde som grov misshandel"

    Ingen förlorar pengar på misshandel.

    Trenden senaste 30 åren har varit att anpassa samhället till *tillväxt*. Dvs mer pengar skall byta ägare snabbare. Straffen är anpassade till hur mycket brottet påverkar BNP. Statens huvuduppgift är ju evig tillväxt.

    /Werner (sarkastisk, som vanligt)

    SvaraRadera
  2. Straffvärde som grov misshandel? Sedan när utgår ett skadestånd på över 3 miljoner svenska kronor till någon som blivit halvt ihjälslagen?

    /Rickard

    SvaraRadera
  3. En intressant studie i hur man baxar igenom beslut, oavsett vad folk tycker om dem.

    SvaraRadera
  4. Röstsiffror: 285 för, 225 mot rapporteras det här i EU-parlamentet i Strasbourg.

    SvaraRadera
  5. Det är en katastrof!

    SvaraRadera
  6. Jag tror inte ett dugg på att fildelningen rör staten i ryggen , jag tror att de skiter i helt och hållet . Sanningen är snarare så att , all bullshit med fildelningen är bara en förevändning , en billig ursäkt , för att kunna stifta lagar som syftar på att kunna kontrollera internet HELT O HÅLLET !
    Varför då ? Helt enkelt för att politikerna , över hela världen , kan bara INTE acceptera att vanligt folk kan blogga och säga vad de tycker om deras mygel , deras stölder av allmän egendom etc etc Det är en nagel i ögat för dom .
    Därför kommer INTERNET , en vacker dag ,att vara under TOTAL kontroll av staten både i Sverige och utomlands .

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.