2009-09-23

Fungerar kameraövervakning?


Nu kommer nya uppgifter om att kameraövervakning inte minskar brottsligheten (utom på parkeringsplatser).

Diskussionen lär fortsätta. Och då kan det vara bra att hålla i minnet att kameraövervakning inte längre är vad den en gång har varit.

Tills nu har det mest handlat om att bevakningspersonal har fjärrövervakat ordningen på en plats live ellar att man har haft en bandbackup som man kan titta på senare, om något skulle inträffa.

De nya systemen går mycket längre. Ansiktsigenkänning börjar nu bli tillräckligt effektiv och billig för att användas på bred front. Det innbär att istället för att bara övervaka en plats, så kan man nu identifiera och följa enskilda individer. Vilket känns en smula orwellskt.

Och EU-finansierade forskningsprojekt (inom ramen för Indect) jobbar med att koppla ihop uppgifter från register och datamining med datorstyrd kameraövervakning. På så sätt kan staten ha i de närmaste ständig kontroll på "problematiska" individer.

3 kommentarer:

  1. En hårddisk idag (2Tb) rymmer över 10 år av 24/7 film i 640x480.

    Hårddiskarna om några år rymmer lätt ett århundrade, och ingen film behöver raderas av utrymmesskäl.

    För att ansiktsigenkänning skall fungera måste man dock ha bra foton på människor, där ögonhålors, näsans och hakas form framträder.

    Vilken tur att Svenska myndigheter har förstått detta, och våra pass/polisid fotoautomater tar just sådana foton.

    /Werner

    SvaraRadera
  2. Du Werner, ansiktsigenkänning är liksom själva poängen med att ha foto på en ID-handling. Det har det varit i hundra år eller så. Det var inget de kom på nu.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.