Opinionsundersökningsföretaget Gael Poll har presenterat en ny mätning inför Irlands folkomröstning om Lissabonfördraget. Och det verkar som om nej-sidan har kopplat greppet.
Gael Poll lyckades pricka in resultatet i förra folkomröstningen rätt väl. Nu – inför omröstningen den 2 oktober – presenterar de följande siffror:
15% av de tillfrågade är fortfarande osäkra.
Av de som bestämt sig anger 59% att de tänker rösta nej till EU:s nya fördrag och 41% att de tänker rösta ja.
En tydlig nej-seger alltså, om man får tro denna mätning. Paul Murphy på Gael Poll kommenterar...
"Frankly a lot of the personalities who are fronting the Yes campaign don’t appear to be very popular and a lot of people have commented upon this.”
“Apart from the obvious well known issues, we found that people were very concernd about the curtailment of alternative medicines and the banning of turf cutting to the over preponderance of EU flags and emblems. If you were to boil it down to core emotions, No voters tend to be enraged and up for a fight whereas Yes voters tend to be motivated by economic fears."
(Ja-kampanjen har en budget på c:a tio miljoner euro och nej-sidan ungefär en miljon euro.)
Uppdatering: Det är rätt intressanta odds på den irländska folkomröstningen just nu. ;-) Satsa dock inte hela veckopengen, den ovanstående mätningen är ett kraftigt ryck jämfört med de tidigare... (Tipstack: D)
Sen var det väl så att man hade tilldelat Nej-sidan mindre tid i debatter också. Med någon luddig jävla hänvisning till att det inte var "rent spel".
SvaraRaderaUtöver det så skulle väl även all rapportering om det hela upphöra strax före omröstningen? Motiveringen löd något i stil med "så att kan tänka efter i lugn och ro på hur man skall rösta".
Jag hoppas då på ett starkt "Nej!" från det Irländska folket. Men jag måste säga att det hela framstår som en fars. Hade inte något svensk minister mer eller mindre sagt rakt ut i Irländsk TV att "Ni får rösta hur många gånger ni vill, bara det blir ett ja"? Innebörden av hennes uttalande var något i stil med det i alla fall.
Buggar! Now I'll have to drink Irish beer for the rest of my life...
SvaraRaderaI'm glad I didn't promise myself anything about whiskey!
@Linus
It happened in Denmark... First a 'no' then a 'yes' to Maestrict.
Jag bara väntar på nyheten om att Premier Voting Solutions har fått uppdraget av EU att installera röstmaskiner på Irland till EU-valet. För nu har politikerna tröttnat på nej-röstarna.
SvaraRaderaPremier Election Solutions, menade jag att skriva. Tidigare kända som Diebold.
SvaraRaderaExtra roligt blir det när man räknar in de som inte bestämt sig ännu. Om alla osäkra röstar ja får nämligen nejsidan fortfarande 50.15% så det är bara att hoppas på att undersökningen är representativ för hela det irländska folket.
SvaraRaderaHåller tummarna för ett nej här också!
SvaraRaderaO ja, snälla, NEJ till Lissabonskiten!!!
SvaraRadera@Linus
SvaraRaderaDet var allas vårt guldförgyllda stolpskott(jo denna sosse är nu rik som ett troll-och när alla pensioner är cashade rik som två troll) Margot Wallström som på frågan från en agressiv riktig journalist ("what do we have to do to kill the lisboa treaty?) hymlade och svamlade runt helt utan kompass. Inslaget finns någonstans på Tuben - nån som vet adressen?
PS hoppas de tappra irländarna fäller det än en gång och igen och igen! Maggan W ansåg att det irländska folket inte förstod sitt eget bästa men lovade att köra igång den stora indoktrineringskampanjen.
SvaraRaderaNär banditen Cohn-Bendit (MEP) med flera försökte omvända V Klaus (EUtvivlare-president i Tjeckien och europas bästa och modigaste politiker) pekade Klaus på raden av nej och blev påhoppad av en medföljande irländsk MEP som försökte förklara för honom att han som icke irländare inte fick ha någon åsikt i irländska frågor. Den tålmodige och modige K konstaterade dock att ett nej är ett nej vilket kan begripas av alla. Klaus tjuvhåller på sin underskrift sedan tjeckparlamentet antagit fördraget. Gissa om han skrattar nu!
Tråkigt för Amelia, bra för Europa.
SvaraRaderaHoppas också på ett stort nej av irländarna. Men sist tyckte ju sarkozy att Irland "rösta fel", så han lär tycka det denna gång med. På nåt sätt kommer dessa demokrati hatare att få igenom lissabon, känns det som.
SvaraRaderaGnälligt att skriva om kampanjbudgetarna. Anledningen till att de som är för fördraget har mer pengar är att företag och fackförbund (liksom bondeorganisationer) tycker att fördraget är nödvändigt. Det är väl bara IRAs politiska gren på nej-sidan?
SvaraRadera@anonym, 19:31
SvaraRaderaman hittar inslaget med Margot på den här bloggen:
http://henrikalexandersson.blogspot.com/2009/01/vad-sa-hon-egentligen.html
Men Sverige skrev på och sen gick dom på semester! Heja Irland! Vält hela jävla lasset!
SvaraRadera@Annonym 21:10
SvaraRaderaStrange they haven't asked us in Sweden about the treaty then. I don't suspect IRA to be a majority here, and thus it would have been safe, right?
Or is it that the whole thing is so totalitarian that no one asked their people unless they absolutely had to?
The propaganda budget does count. In particular to persuade the doubters. 10 to 1 is tough odds. Any good cause should win with those numbers. A break even is huge a democratic win to the 'No' side.
Anonym: Jaha? Jag som trodde det bara var pedofiler, kommunister och nynazister som var på ja-sidan jag. Är du säker på att du inte har fel?
SvaraRaderaNär trollen talar står argumenten stilla. (Gammalt bloggordspråk)
Är det här något form av rättfärdigande för att börja smutskasta EU i sant FRA-manér senare, ifall irländarna skulle säga ja?
SvaraRaderaJag kommer ta med Amelia rätt högt på min lista i provvalet om hon ställer upp till riksdagen.
SvaraRaderaMedlem
Skulle det behövas någonting alls för att häckla EU, så som det ser ut idag???
SvaraRaderaProblemet är väl bara att när de väl fått Lissabonfördraget på plats, så kommer de arrestera (och försvinna?) alla som häcklar EU. Stöveltrampen kommer allt närmare i EUSSR.
Tyvärr är den där undersökningen gjord med ganska dålig metodik. Vilket inte hindrar att man kan hoppas. :-)
SvaraRaderaMen saker som verkar för bra för att vara sanna är det tyvärr alltför ofta.
@Möllemand
SvaraRaderaIrlands grundlag tvingar till folkomrstning i detta fall.
Svenska grundlagarna är ett dåligt skämt i jämförelse.
Luckan hos irländarna är att man kan rösta igen och igen om samma fråga.
Äh, kan de inte bara rösta ja nu så att kommissionen och rådet får sitt fördrag och vi kan börja fokusera på viktigare saker istället. Lissabonfördraget är ingen stor grej (mer än att det gör en del saker betydligt smidigare) så att haka upp sig så fruktansvärt på att man absolut inte vill ha det verkar lite onödigt.
SvaraRaderaUndersökningarna som refereras till på Wikipedia antyder någonting annat... http://en.wikipedia.org/wiki/Twenty-eighth_Amendment_of_the_Constitution_of_Ireland_Bill,_2009#Opinion_polls
SvaraRaderaIrländarnas omröstningsförfarande och tvångsmatning av en gås...
SvaraRaderaDet blir som "dom" vill till slut.
/LD
Är inte upplysningen om tillgång på kapital inom ja- respektive nejsidan irrelevant? Har för mig Sverige visat bortom absurdum att kampanjbudget inte spelar någon roll när det gäller att vinna (exempelvis eurovalet). Det handlar om andra saker än pengar för att vinna, först och främst att ändra en människans inställning (och för att vi skall vara ärliga; oavsett om man är för eller emot fördraget som sådant så är det ju faktiskt mycket svårare att övertyga en människa att rösta ja än att rösta nej, ty ett ja betyder att lämna sin "comfort zone" medan ett nej är att ha kvar livet som det är - och det är alltid lättare att låta saker vara som de är om man är det minsta osäker).
SvaraRaderaLadbrokes odds just nu:
SvaraRaderaJA - 1,12
NEJ - 5,50
Jonas. I EG-valet (anledningen till att vi bryr oss om EU grejer) har jag för mig att ja-sidan hade 20 ggr större kampanjkassa. Om sidorna hade haft lika stora kassor, hade ja-sidan vunnit då tror du? Det trodde tydligen inte de som finansierade ja-sidan i alla fall.
SvaraRaderaI euro-omröstningen visade det sig att svenskarna inte ville luras en andra gång.
Jag tvivlar på att du själv tror på vad du skriver Jonas.
Jag minns förresten ett tungt vägande skäl ja-sidan hade i EG valet..."Det är roligare att säga JA!"
Undrar om det var "Af Dunkelspel" som kom på det argumentet?
/Kurt
Anonym (Kurt): Jo, men vi har ju två situationer där ja-sidan hade mycket mer pengar, vann i det ena tillfället men inte i det andra. Alltså spelar inte pengarna egentligen någon avgörande roll som sådant. Visst kan man alltid misskreditera en sida genom att häva ur sig budgetargumentet, men vad skall man då säga när en ståndpunkt med lite budget (jämfört med alternativet) vinner så som under eurofrågan. När det gäller EU är det ju uppenbart så att svenskarna är positiva till EU som sådant (i vart fall enligt SCB), men skeptiska till euron. Så valet handlade egentligen inte om att svenskarna kände sig lurade, snarare om andra faktorer som att vi faktiskt inte visste om det var en vettig idé med gemensam valuta. Det hela kan man ju ha olika synpunkter på. Att hänvisa till lurendrejeri är ett svepskäl som inte håller i rätten, och det vet även du.
SvaraRaderaDock hoppas jag du inte misstolkade mitt inlägg som om jag skulle vara positiv till fördraget. Min synpunkt var endast att den sidan med mest pengar inte är given vinnare. Punkt.
Bara en kuriosa om Irlands Ja sida som tydligen har svårt att samla in pengar :D
SvaraRaderahttp://euobserver.com/9/28711
Den dagen det införs röstmaskiner, är det slut med demokratin!
SvaraRaderaOk Jonas. För mig är det helt självklart att pengarna spelar roll, det trodde jag alla höll med om. Att pengasidan vann i den ena omröstningen men inte i den andra säger ju inte att pengarna var betydelselösa. Vi vet ju inte hur resultaten sett ut utan de "köpta" rösterna. På samma sätt som att produkter kan floppa även om det görs reklam för dem, så säljer de bättre med reklam (som ju kostar pengar).
SvaraRaderaVi kanske pratar förbi varandra, men nu har jag förklarat hur jag menar i alla fall. Fridens Jonas.
/Kurt
Jävligt märkliga odds på intrade.com!
SvaraRadera93% chans att det blir ett Ja i röstningen när opinionsmätningarna visar över 50% chans för ett nej.
Antar att staff på intrade.com inte litar ett skit på att det utövas demokrati från Bryssel.