2009-09-25

FRA är borgerlighetens största självmål


Det är märkligt att regeringen – med sin envetna linje i FRA-frågan – tar risken att göra den till en valfråga.

Riksdagsvalet 2010 kan mycket väl bli en rysare. Och ändå är regeringen beredd att sätta ett vapen som FRA i händerna på oppositionen... Fast inte främst oppositionen, förstås. Sossarna är nämligen också notoriskt opålitliga i övervakningsfrågor. Integritetsvännernas röster bör och kommer att gå till Piratpartiet.

Det intressanta är att om ett antal borgerliga ledamöter fäller FRA-lagen – genom att rösta med oppositionen eller genom att avstå – då gör de faktiskt Alliansen en tjänst. De kommer att bli hårt ansatta av sina respektive partiledningar. Men de lyfter samtidigt bort frågan från valrörelsen och räddar därmed röster till borgerligheten.

Jag kan inte fatta att regeringen – med alla sina spindoctors – inte inser detta. Men som piratpartist kan jag bara tacka och ta emot. Varje gång Reinfeldt, Tolgfors, Pehrson, Linander och Schlingmann dunkar huvudet i väggen trillar det in röster till piraterna. Regeringen är just nu Piratpartiets bästa valarbetare.

Och till de syrliga anonyma, som spammar denna bloggs kommentarsfält med hypotetiska röd-gröna skräckvisioner som en tänkbar konsekvens av att Piratpartiet kommer in i riksdagen: Skulle inte ni göra mer nytta för er sak genom att övertyga era egna, borgerliga partiers ledare om att nyktra till i integritetsfrågorna? Så slipper ni oroa er så mycket för konsekvenserna, menar jag...

Men det kommer ju inte att inträffa. Så i riksdagsvalet år 2010 kommer integritetsfrågorna att bli viktiga. Och Piratpartiet kommer att upprepa sina framgångar från EU-valet. I vart fall är det ditåt allt pekar just nu.

29 kommentarer:

 1. En röst på det blå laget 2010 lär ju innebära ett godkännande av FRA-lagen i partiledningarnas ögon, oavsett om lagen fälls av nuvarande riksdag eller inte. Med andra ord kan ju inte det blå laget vara ett alternativ oavsett om lagen fälls eller inte.

  SvaraRadera
 2. Centerpartiet har sagt ja till FRA-lagen på sin partikongress.

  SvaraRadera
 3. Jag kommer göra mitt bästa för att locka över alla jag känner och inte känner till piratpartiet. Hoppas ni inte sviker mitt förtroende då partiet ser ut som den lilla motståndskraften man kan göra mot block'en.... INGE MERA JÄVLA PEST ELLER KOLERA UT MED PACKEN!!!!

  SvaraRadera
 4. Verkar vara populärt att skjuta sig i foten. Även vissa Liberaler har tyvärr anammat praktiken.

  SvaraRadera
 5. Finns det borgerlig partier i Riksdagen? Det var något nytt.

  SvaraRadera
 6. En sak i taget - nu är denna omröstning prio ett, där det gäller att finna åtta modiga människor, som efter moget övervägande inser att det är dags att sätta ner foten (vad nu än Centerpartiet beslutat på sin stämma - partikongresser är något som sossar sysslar med). Misslyckas vi med det blir det ett huvudbry inför nästa riksdagsval - och då finns ju möjligheten Piratpartiet. Vill man spela PP i händerna? Hur som helst tar jag nya tag på måndag, nu ett par dagar a f k.

  SvaraRadera
 7. Alliansen är ju den nya arbetarregeringen. Det har dom ju sagt. Det finns inga borgare i riksda´n. Finns bara en maktelit och en politikeradel.

  Så dom försöker väl bara leva upp till idealen och göra det som dom tror ankommer på dem?

  Ingen ska inbilla sig att politiker har en egen vilja.

  /LD

  SvaraRadera
 8. Framgång för PP även i valet 2010, skojar du?
  Med tanke på att PP:s partiledare redan gjorde bort sig nån månad efter EU-valet (hans lönebråk och att PP ska ställa upp i kommunalvalen) skulle jag bli förvånad om partiet får över 2 %.
  I stället kommer nog SD in med kring 4,5 %.

  SvaraRadera
 9. Vilket lönebråk. Det var en Anka från kritiker och är redan glömt. Tom av partiets medlemmar

  /Hoffa

  SvaraRadera
 10. Hax: "Jag kan inte fatta att regeringen – med alla sina spindoctors – inte inser detta
  ...
  ...
  Regeringen är just nu Piratpartiets bästa valarbetare."


  Vad du och andra övervakningsnördar (oftast sk. liberalbloggare och blogghangarounds) inte tycks begripa är att FRA är en del av vårt försvar.
  Nu målar ni upp bilden av att FRA står ivägen för integriteten.
  Vill minnas att vänstern ställde kulor-o-krut-försvaret mot dagisplatser med bilder på hårda stridsvagnar och mjuka bebisar. Skulle väl motivera och legitimera nedläggningen av försvaret (med känt resultat).

  Nu är det underrättelsetjänsten som står på tur, eller??

  Men jag skall bekänna en sak, jag gick i taket själv förra året när FRA var på tapeten. Lovade heligt och dyrt att aldrig rösta på alliansen så länge detta pågick.
  Har dock tagit mig en funderare och insett det tokiga med en nedläggning av myndigheten eller att behänga den med rigida regler så att den inte kan arbeta.

  Gärna reglemente kring hur det insamlade datat får användas men spaning i kabel behövs.

  Johan

  SvaraRadera
 11. Johan,

  Det är avlyssning som man ska syssla med!

  "Spaning" (som i sociogram) i sammanhanget är då synonymt med massiv registrering.

  Jag skulle vilja att du visar på varför det behövs avlyssning eller "spaning" om det känns bekvämare för dig att uttrycka det så, alltså på vilket sätt det skulle hjälpa försvaret av Sverige!

  SvaraRadera
 12. Johan,

  att det är hårresande att det militära försvaret har skrotats kan jag hålla med dig om.

  Så vad skall vi göra om FRA mot all förmodan kommer på att ryssen kommer?

  En strof ur Jules Sylvains gamla slagdänga "Nu skall vi vara snälla" faller mig in...

  "...När hela världen offrar miljon på miljon,
  på krut och kanon
  har Sveriges nation
  blott en försvarsminister
  men inget försvar.
  Den flotta vi har
  man indrar och spar.
  Försvarskommissionen ett praktverk gett ut
  med följande visa beslut:
  Vi ska inte tala om Bofors och Krupp
  för nu ska vi vara, nu ska vi vara snälla.
  Vi var inte med när som krutet fanns upp
  och tror inte det kan, tror inte det kan smälla.
  Om fienden kommer från luften till oss
  så gömmer vi oss
  och då kan han ej slåss.
  Och jälper ej det får vi sjunga förstås,
  att nu ska vi vara, nu ska vi vara snälla. ..."

  SvaraRadera
 13. Johan:

  Det finns helt klart situationer där man vill ta till sig andra människors kommunikationer.

  Brottsutredningar är ett sådant exempel, och man kan mycket väl fråga sig, när det nu är tillåtet med telefonavlyssning, att man också kan tappa av elektroniska kommunikationer till och från den personen.

  Spioneri på andra länder är ett annat sådant exempel. Nyttan är uppenbar och vi ska inte tro annat än att andra länder spionerar på oss.

  Men för dessa specifika mål krävs inte den sorts urskillningslös massavlyssning som FRA är tänkt att ägna sig åt. Då sänker man ju ner stora trålen och ser vad som kommer upp. Då lagrar man information om alla utifall att.

  När det väl försvinner bakom hemligstämplarna då har allmänheten ingen chans att dra gränser. Och våra valda ombud kommer inte heller att vara till någon nytta. Dessa hemligheter brukar i allmänhet anses vara för hemliga för att vanliga riksdagsledamöter ska vara betrodda.

  Folkets chans att se till att avlyssning och kartläggning av våra kommunikationer sker för specifika och klart avgränsade ändamål och med tydliga skyddsåtgärder är nu. Det går inte att komma tillbaka om några år och tro att det går att väcka ett nytt intresse. När apparaten väl är i gång blir den omöjlig att styra. Det är var jag tror.

  SvaraRadera
 14. Johan;

  Läs på om hur trafikdata inte är reglerat - inte heller hur den får utbytas med andra länder. Och hur sådan information kan användas.

  Vaddå trafikdata?

  SvaraRadera
 15. Henrik,

  det var faktiskt en väldigt bra illustration av hur prioriteringen ser ut.

  Här Karl Gerhard:
  Nu ska vi vara snälla

  SvaraRadera
 16. "att det är hårresande att det militära försvaret har skrotats kan jag hålla med dig om."

  Men ... på vilket sätt är det då lämpligt att fortsätta avrustningen med att skrota FRA?

  Kom igen, du är ingen dumskalle, jag tror att du med lite eftertanke kan se nyttan och nödvändigheten med FRA?
  Vi har haft nog med "nyttiga idi*ter" som verkat i den riktningen och vi ser vad det har lett till. Nedlåt dig inte till att göra dig själv till en sådan.

  "Så vad skall vi göra om FRA mot all förmodan kommer på att ryssen kommer?"

  Tja, vi kan ju kasta genusanpassad dagisrekvisita eller usb-minnen på dem ...

  Johan

  SvaraRadera
 17. 1,8 procent ger inga riksdagsmandat. I EU-valet fick piratpartiet del i tokrösterna, de som i tidigare val - och det senaste också - gått till junilistan, vänsterpartiet, miljöpartiet och Marit Paulsen. De rösterna finns inte i riksdagsval.

  SvaraRadera
 18. Piratpartiet är i dag den enda oppositionen värd namnet. Den krat som moderaterna var innan de blev "nya".

  SvaraRadera
 19. Jerker:

  Borde man inte klara av att opponera i flera frågor samtidigt för att förlänas denna titel?

  Johan

  SvaraRadera
 20. Johan, "Borde man inte klara av att opponera i flera frågor samtidigt för att förlänas denna titel?"

  Vad spelar det för roll hur många frågor du opponerar dig mot om du inte kan stå bakom mer än ett par tre stycken?

  Det är ju just de fåtal grundläggande frågor som PP jobbar för som utgör PP och dess de facto "regnbågs" logik.

  Moderatpirat, liberalpirat, miljöpirat, sossepirat, vänsterpirat, ingen behöver bryta med sin grundläggande ideologi. Alla kan sammsas, mer eller mindre, pga att frågorna är så pass få men framförallt så grundläggande att dom faktiskt återfinns som hjärtefrågor hos alla andra partier, egentligen.

  Problemet är ju att frågorna blivit nedprioriterade, särskilt då integritets- och informationspolitiken, sen är det ju lite si och så när det gäller patent och upphovsrättsfrågor, men i grunden är alla partier emot privata monopol, eftersom det är en styggelse i både socialistiska och kapitalistiska system.


  //ST

  SvaraRadera
 21. ST:

  "Vad spelar det för roll hur många frågor du opponerar dig mot om du inte kan stå bakom mer än ett par tre stycken?"

  Du har en poäng där, om vi tänker på den rödgröna oppositionen. Ta bara alliansen skattesänkningar. Det gillar inte Sahlin-hörnan men man säger sig stå bakom de 2-3 första sänkningarna. Trots att hon tillsammans med V vill höja skatten "bara för att".

  "Moderatpirat, liberalpirat, miljöpirat, sossepirat, vänsterpirat, ingen behöver bryta med sin grundläggande ideologi"

  Jag ser en mängd konflikter som ligger och ruvar bakom nästa krök, bara en tidsfråga innan partiet imploderar. Eller har ni redan glömt hur det gick för Ny demokrati?
  Ta bara PP's två första ben de står på; Delad kultur och Fri kunskap vilket grovt förenklat blir; Fri fildelning och Bort med patenten - eller fritt översatt "Norpa och planka vad som norpas och plankas kan!"
  Det strider mot de flesta borgerliga och liberala värderingar, vilka jag råkar sympatisera med.
  Vänster- och till viss del Miljö-partisten tycker däremot att detta är helt i sin ordning. Framförallt V-niss*n som ser det som att blåsa "kapitalet" på både kapital och affärsmöjligheter.
  Kan det mynna ut i ngn form av statlig lön till kulturarbetare (som Alliansen precis avvecklat) om det rödgröna gänget tar över? Det var ju bara ngt år sedan MP raderade medborgarlön ur partiprogrammet ...

  Johan

  SvaraRadera
 22. @Johan
  "Norpa och planka vad som norpas och plankas kan!"

  Jag kan svara för Socialdemokraterna och Vänsterpartiet.
  Socialdemokraterna står upp för upphovsrätten vilket bevisas av lagändringen 2005 (tillsammans med Vänsterpartiet) och Socialdemokraternas stöd till Alliansregeringen i ett JA till Ipred i sista omgången den 25 februari i år. Mer bevis: partistyrelsens svar till upphovsrättsmotionerna inför partikongressen okt-nov 2009.
  Vänsterpartiet har en stark minoritet som ställer upp för upphovsrätten: i riksdagen Siv Holma(V) och bland vänsterartister/författare - Pierre Ström(partitrubadur), Mikael Wiehe och Jan Guillou.
  Miljöpartiet avviker i den Röd-Gröna konstellationen. Men miljöpartisten i kulturutskottet skrev ett upphovsrättsvänligt yttrande i samband med behandlingen av Ipred-lagen.

  SvaraRadera
 23. Minata:

  Se här, vänsterpartiet har tagit kongressbeslut om fri fildelning. Eller har man ändrat sig sedan dess?

  Johan

  SvaraRadera
 24. @Johan
  Om vänsterpartiet.
  Det är sant att Vänsterpartiet har sagt ja till "fri fildelning".
  Men jag skrev också i mitt inlägg: "Vänsterpartiet har en stark minoritet"

  Det vi ser nu, aktuellt i trepartimotionen om FRA, att Socialdemokraterna tar kommandot i småfrågorna. Upphovsrätt, FRA är små frågor i jämförelse med skatter, arbete.

  Vad Vänsterpartiet har presenterat i fildelningsfrågan är digitala bibliotek. En musiker laddar upp ett musikstycke i CC-licens och får en statlig lön på 10 000 kronor. Rena skämtet!

  SvaraRadera
 25. Kanske lite off topic men detta är mycket läsvärt!
  http://sydsvenskan.se/kultur-och-nojen/article553113/Integriteten-fods-i-flocken.html

  /A

  SvaraRadera
 26. Det som Piratpartiet har som inte Sverige(o)demokraterna kan uppbringa är aktivister som vågar stå upp för den förda politiken. Det är därför som vi kommer in i riksdagen 2010.

  SD-väljare smyger med sina åsikter hemma i TV-soffan medan PP-väljare engagerar sig.

  SvaraRadera
 27. Kom in på din blogg av en slump, då jag sökte på valet 2010 och fildelning på google. Jag klickade vidare till ditt "filbibliotek" för att se om det fanns någon bra länk eller liknande. Det som kom upp var en annons om att köpa din bok, antingen som tryckt text eller som pdf-fil. Vad tycker du om att denna bok skulle komma upp på exempelvis The Pirate Bay, och därmed laddas ned helt gratis av alla som vill? Är du emot detta? Vore intressant att höra din åsikt.

  SvaraRadera
 28. Den ligger redan på TPB med mitt goda minne.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.