2009-09-28

Telekompaketet: Förlikningen har börjat

Nu är första mötet med – djupt andetag – Europaparlamentets delegation till förlikningskommittén om EU:s telekompaket över.

Två svenskar fanns närvarande. Det var Christian Engström (pp) och Eva-Britt Svensson (v). (Hökmark (m) hade giltigt förfall, men var Ek (c) och Ulvskog (s) höll hus vet jag inte.)

Två ledamöter i delegationen – Piratpartiets Christian Engström och de grönas Philippe Lamberts – ville att förhandlingarna skulle ta ett bredare grepp. Skall man ändå diskutera internetanvändares rättigheter, då är det märkligt att begränsa både frågan och parlamentets förhandlingsmandat...

Nu skall tre utsända från delegationen träffa kommissionens representanter – för att äntligen få veta vad den egentligen har emot det berömda tillägg 138. Delegationen sammanträder åter den 7 oktober.

Piratpartiets pressmeddelande:
Bara Piratpartiet och de gröna står upp för internetanvändarna
September 28, 2009 – 10:12 pm

På måndagskvällen höll Europaparlamentets delegation till förlikningskommittén om EU:s telekompaket sitt första möte.

Det var bara Piratpartiet och den gröna parlamentsgruppen som ansåg att förhandlingarna bör ha ett helhetsperspektiv på internetanvändarnas rättigheter.

- Det blir märkligt när man bara vill diskutera en liten detalj kring internetanvändarnas rättigheter. Allt hänger samman. Och om det nu skall bli en förhandling, då är det otaktiskt av parlamentet att redan från början begränsa sin egen handlingsfrihet, säger Christian Engström, Piratpartiets ledamot i Europaparlamentet.

Kvällens goda nyhet är att det verkar finnas en rätt god uppbackning bakom det så kallade tillägg 138. Det handlar om att ingen skall få stängas av från nätet utan föregående domstolsprövning.

- Här gäller det att parlamentet verkligen håller fast sin linje från den tidigare behandlingen.

- Skyddet för nätanvändarnas rättigheter skall inte ersättas med en kompromiss. Rättssäkerhet kompromissar man inte om, säger Christian Engström.

DN | SvD

Problemen med telekomapketet (PDF).

12 kommentarer:

 1. Här är en snabbt ihopsatt klusteröversättning av pp:s pressrelease: http://werebuild.eu/wiki/index.php/Pirate_party_press_release_oct_28

  SvaraRadera
 2. Det är kul med ett jobb där man inte ens reagerar över att man är där 15 timmar i sträck.

  Det här blir spännande. Nu, när majoriteten efter påtryckningar, bara vill diskutera 138:an återstår att se hur fasta i köttet de kommer att vara på den punkten. Men jag fick ändå intrycket av att 138:an kan flyga, som något slags botgöring för att man inte orkar lägga upp alla korten på bordet igen.

  Och när det gäller 138:an skall det bli oerhört intressant att äntligen få höra ministerrådets officiella förklaring till att de inte kan köpa den.

  Samtidigt tänker vi inte släppa users rights. Även om det så skall ta de fem år vi har på oss under denna mandatperiod.

  SvaraRadera
 3. Vi är med er all the way!

  Bra jobbat, ni gör skäl för både pengar och röster och förtroende!

  SvaraRadera
 4. Yup... V och PP verkar vara de enda som kämpar... lite tråkigt, kan tänkas. Men det inger hopp, den biten vi får :)

  SvaraRadera
 5. V kastade in handduken. Det är PP och MP som kämpar.

  SvaraRadera
 6. josef @collentine29 september, 2009 02:21

  Lena Ek förklarar sig på sin blogg bit.ly/46kbVY Vet inte helt vad jag ska tycka om det men just nu inte så positivt...

  SvaraRadera
 7. Stort tack för det jobb ni gör, på de jäklarna bara!

  SvaraRadera
 8. Piratpartiet är nytt och behöver inte ta hänsyn till tidigare ställningstaganden.

  Men de som satt där förut kan ju ha svårt för att backa på punkter som de redan ha röstat för att godkänna.

  Likväl kan det vara värt att fälla paketet och låta kommissionen återkomma med ett helt nytt förslag.

  SvaraRadera
 9. Kan informera om att Marita Ulvskog inte närvarde på grund av sjukdom och kommer naturligtvis att närvara i fortsättningen.
  Själv närvarde jag vid mötet och kunde konstatera att Christian Engström gjorde lika många inlägg i debatten som de frånvarande ledamöterna.

  Detta betyder naturligtvis inte att Engström inte arbetar det är inte alltid den som pratar mest som bestämmer. På samma sätt är det kanske lite överdrivet att säga att de frånvarande svenskarna inte skulle vara engagerade. För övrigt var det den socialdemokratiska gruppen som pressade kommissionen på initiativ för att garantera nätneutraliteten.

  SvaraRadera
 10. Johan skriver:
  "Själv närvarde jag vid mötet och kunde konstatera att Christian Engström gjorde lika många inlägg i debatten som de frånvarande ledamöterna."

  Betyder detta att Christian gjorde noll inlägg? De frånvarande torde väl inte ha gjort några inlägg, eller?
  Eller betyder det att om t ex 20 ledamöter var frånvarande så gjorde Christian 20 inlägg.
  Eller räknas endast svenska ledamöter som frånvarande?
  Krävs sjukintyg för frånvaro pga sjukdom?
  /Nyfiken
  Klargörande , tack

  SvaraRadera
 11. Svar till anonym;
  Det betyder att Christian inte gjorde något inlägg dock talade den andra närvarande för den gröna gruppen så jag antar att Christian inte hade något övrigt att tillägga - på samma sätt som den socialdemokratiska gruppen var representerad av ett antal ledamöter trots att Marita inte kunde närvara på just detta möte.

  Hoppas att detta är svar på din fråga.

  SvaraRadera
 12. http://www.evabrittsvensson.se/?p=53

  Kalle Larsson (V)

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.