2009-09-30

Välkomna in i matchen...

"Mest olyckligt är att vissa vill tvinga oss att granska våra kunder. Om trenden fortsätter tvingas vi se till att varje kund uppfyller hårt ställda etiska, moraliska och affärsmässiga krav, som leder till en byråkrati. Låt oss slå fast det här och nu – det är fullständigt orimligt att operatörer skall ta ansvar för att granska kunderna innan vi sluter avtal.

Allt detta ger uteslutande negativa effekter. Yttrande- och informationsfriheten undergrävs, kostnaderna för operatörerna ökar med höjda bredbandsavgifter och mindre resurser för oss att bygga ut Internetsverige som följd."

Så skriver landets ledande internetoperatörer i dag på SvD Brännpunkt. Länk»

Detta hänger naturligtvis samman med de rättsfall där operatörer har tvingats stänga av sina kunder från internet. Och med striden om telekompaketet i EU.

Principen om "mere conduit" – att operatörerna inte skall behöva ta ansvar för innehållet i den trafik som går i deras kablar – måste försvaras. Den är lika uppenbar som att Posten inte behöver ta ansvar för vad folk skriver i fysiska brev. Detta är en fråga som debatteras i internetkretsar. Men konsekvenserna, vad gäller till exempel yttrandefrihet och rättssäkerhet, är långtgående och viktiga för alla.

Det är bra att operatörerna nu tydligt sätter ner foten i denna fråga.

2 kommentarer:

 1. Den sortens yttrande- och informationsfrihet som internet förde med sig kunde inget regleringsfreak till politiker någonsin föreställa sig.

  Internet är en reva i ridån, en pyspunka i maktetablissemangets system.

  De få mindre tilltalande konsekvenserna med Internet kommer förstoras upp, och internet svartmålas och pekas ut som ett näste där bara "såna där, ni vet" håller till.

  Jag tillåter mig därför vara skeptisk ifråga om Internets fortlevnad i den informationsmässigt fria och smått organiskt växande och sprattlande, sprudlande form vi ser idag.

  Internet i sin nuvarande form är en regleringskreativ politikers våta dröm.


  /LD

  SvaraRadera
 2. "De få mindre tilltalande konsekvenserna med Internet kommer förstoras upp, och internet svartmålas och pekas ut som ett näste där bara "såna där, ni vet" håller till."

  Ja som det överdrivna tjatet om terrorister och barnporr.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.