2009-10-26

Det är inte bara fildelare som är i farozonen...


Denna vecka är sammanträdesfri i Europaparlamentet. Så gissningsvis händer det inte så mycket vad gäller EU:s telekompaket. (Såvida vi inte får ministerrådets kompromissförslag från Coreper i fredags.)

En sak vill jag dock utveckla. Det gäller ministerrådets preliminära kompromissförslag, från trialogmötet förra veckan. Där diskuteras avstängning av användare från internet (och andra åtgärder) i dessa termer...

"...authorising the measures to be taken and to adopt urgent measures in order to assure national security, defence, public security and the prevention, investigation, detection and prosecution of criminal offences."

Nu handlar det alltså inte bara om fildelare längre.

Avstängning från nätet (och andra "åtgärder") kan sättas in i en lång rad fall. Här skall man hålla i minnet att det finns många saker som är "olagliga" i olika EU-länder. EU:s ramdirektiv mot rasism säger att man inte får förneka folkmord. (Det gäller dock inte alla folkmord. Bara vissa.) Och i Frankrike är det speciellt olagligt att ifrågasätta det turkiska folkmordet på armenier. I många länder är spelsiter förbjudna. På sina håll är läkemedelsinformation (som FASS) förbjuden. I Litauen får man inte skriva positiva saker om bögar. Reglerna för pornografi varierar EU-länderna emellan. Reglerna för reklam för sprit och tobak skiljer sig också. Och många saker som är offentlig handling i Sverige är olagliga att offentliggöra i andra länder.

Fyll gärna på med fler exempel i kommentarerna. Jag tog bara några som jag kom på på rak arm.

Internet kan alltså komma att bli sönderreglerat. Och folk kommer att kunna stängas av från nätet av många olika skäl. Vilka andra "measures" medlemsstaterna och EU har tänkt sig kan man bara föreställa sig.

Lägg sedan till den europeiska arresteringsordern, som gör att man kan bli utlämnad till ett annat land för en handling som inte är brottslig i ens hemland. Så vad händer om en svensk startar en fransk blogg och ifrågasätter det turkiska folkmordet på armenier? Om en spanjor startar en bögporrsida som vänder sig till en litauisk publik?

(För ett par år sedan greps nätspelbolaget Unibets svenske VD Petter Nylander i Holland, när han var på väg till England - och begärdes utlämnad till Frankrike. Bland annat anklagades han för att ha sponsrat en fransk cykeltävling, vilket bryter mot de franska spellagarna.)

Och för att de "mesures" man talar om skall kunna sättas in, så måste rimligen även rätten att vara anonym på nätet tas bort.

Det är alltså inte bara fildelare som bör försvara tillägg 138 till telekompaketet - som säger att avstängning av människor från nätet (eller andra, liknande åtgärder) inte får ske utan föregående rättslig prövning.

I ministerrådets preliminära kompromissförslag, som citeras ovan, är ordet "föregående" rätt och slätt struket.

[In English]

31 kommentarer:

 1. @Hax

  Bra rapportering. Kan du tänka dig använda dig av U Do News för att rapportera detta via videoreportage. Eller åtminstonde säga vad du tycker om denna plattform för medborgarjournalistik.

  Tycker det är viktigt att vi använder detta verktyg, vi väljer ju själva vad vi ska rapportera om och att kunna få betalt för det är ju precis vad som efterlysts.

  Har fortfarande inte fått något svar ifrån dig, se mina tidigare poster i inlägget "Jättestaten" från 25 oktober.

  Att jag upprepar mig är för att jag blivit förvånad över att ingen respons sker, förutom en person som reagera negativt på min entusiasm.
  Eller talar jag med en vägg här?

  Om Medborgarjournalistiken kan användas på Googles tjänster som är skyldiga till censur av internet, ja då borde man ju även kunna använda sig av U Do News som dessutom ger dig betalt som medborgarjournalist baserat på dina tittarsiffror.

  Welcome to U Do News

  SvaraRadera
 2. U DO NEWS
  Nääää.... YouTube verkar bättre.
  Verkar vara bäddat för mycket reklam och annat skräp här.

  SvaraRadera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 4. @X

  Medborgarjournalismens stora problem är finansiering. På U Do News kan du få finansiering.

  Du kan använda dig av Youtube också, men poängen är att du får betalt för dina videoreportage som du lägger upp som medborgarjournalist, baserat på de tittarsiffror du får. Så du kan marknadsföra dina klipp på U Do News på youtube.

  Läs min första kommentar på Hax inlägg Jättestaten. Så förklarar jag mer ingående. se U DO NEWS

  Jättestaten

  I övrigt ägs Youtube av Google så lite konkurrens skadar knappast för den som är orolig för övervakningssamhället

  I övrigt finns det piratmynt nu att köpa i äkta silver på Liberty silver.
  Silver Pirat Mynt

  SvaraRadera
 5. Ber om ursäkt för upprepandet, men det här är verkligen relevant, med tanke på vad som händer, vi måste starta en motståndsrörelse och använda vår makt som medborgare genom att verka som journalister/reportrar/rapportörer.

  2009-10-02 skriver du Henrik Alexandersson följande på din blogg under rubriken Om EU-kritiken, se länk nedan

  Om EU-kritiken

  Citat från ovanstående länk ”Om EU-kritiken”:

  Hax skriver:
  - Eller också bygger man upp en riktigt ambitiös nätverksamhet med medborgarjournalistik som är kritiskt EU-granskande. Jag har träffat människor som har varit inne på alla de ovanstående spåren. Men som regel faller de på två saker: någonannanismen och finansiering.


  Nu finns möjligheten och plattformen för att få betalt som medborgarjournalist på U Do News, som är en kopia av Youtube rent funktionsmässigt.

  About U do News

  Citat från ovanstående länk ”About U do News”

  U Do News skriver:
  Why be a part of The Peoples Press? One big feature that separates us from most other news or video sharing sites is we plan on paying out up to 20% of our ad revenue each quarter to all our independent reporters - after we are out of Beta Testing. That means you will automatically get a check based on the views of the news U Do. So quit letting your stories and your work get flushed down The Tube. Get paid for the News U Do!

  Se videopresentation av U Do News

  Welcome to U Do News

  Som medborgarjournalist gäller det att du marknadsför dig själv via forum, bloggar och andra mediaplattformar, så att folk går och ser dina videoreportage på U Do News.
  Ett tips att nå många människor är att baka in populära/välkända saker i din rapportering.
  Exempelvis kan man hänvisa till filmen Starwars och visa bilder som anspelar på filmen, när man rapporterar från Strasbourg, som Henrik Alexanderson gjorde på sin blogg 2009 10 20 och 2009 10 22. På detta sätt når man fler människor.

  Framförallt tycker jag att du Henrik Alexandersson ska börja göra videoreportage ifrån EU parlamentet, där du rapporterar vad som hänt och filmar/fotograferar EU dokument som bekräftar din rapportering. Sedan lägger du upp dina videoreportage på U do news och marknadsför dem via länkar på din blogg, så att du får betalt för dina videoreportage. Du kommer inspirera många andra att göra likadant. Om inte annat så borde du kunna annonsera efter en Piratpartist som redan bor i bryssel, som kan filma och intervjua dig från Bryssel. Det borde ju finnas någon aktivist där nere som vill ställa upp och som nu tack vare U Do news kan få betalt och bli marknadsförd via din blogg. Kanske du ska börja blogga på engelska.

  SvaraRadera
 6. @U DO NEWS
  Jag tittade som sagt var på U DO NEWS
  Du skriver att man kan få betalt OK men är det verkligen värt priset med allt reklamklotter. Nej det är det inte!

  Ta denna bloggen t.e.x. Du klottrar ner alla ämnena med din reklam för U DO NEWS och gör att sidan blir mindre intressant oss andra som läsare.

  En helt annan sak är att YouTube är STOR och välbesökt så många fler tittare kan nås...

  Reklam tack men nej tack.

  SvaraRadera
 7. Lägg sedan till den europeiska arresteringsordern, som gör att man kan bli utlämnad till ett annat land för en handling som inte är brottslig i ens hemland. Så vad händer om en svensk startar en fransk blogg och ifrågasätter det turkiska folkmordet på armenier?

  Den är nog ingen större risk. För att bli utlämnad för saker som ej är förbjudna enligt svensk lag krävs att straffet är över 3 års fängelse och att brottet finns med på en speciell lista, nämligen den här (längst ner):

  http://www.notisum.se/Rnp/SLS/LAG/20031156.htm

  I andra länder kanske lagen skiljer iof.

  SvaraRadera
 8. Det här kommer att skapa en fullkomligt absurd tillvaro för EU-medborgaren. Henrik, kan du inte upplysa människor i korridorerna vad som kan vara på väg att hända? Det här kommer verkligen att skapa ett Orwellskt samhälle av hög kaliber.

  SvaraRadera
 9. Alltså detta är ju bara FÖR jävligt.. snacka om ämnesglidning uber alles! Här går man från "fildelare" till "kriminell verksamhet" och sen ska det gå undan också! Frågan är, vad säger att det som är OK idag ( exempelvis Bloggning om något "känsligt" ämne) fortfarande är så imorgon?
  NÄ precis, ingenting!!

  Man kan ju alltid ändra lagen så att något blir kriminellt, och vips skäl för avstängning.. snacka om asymetrisk lagstiftning...

  Det är bra att HAX rapporterar innifrån EU's mörka maskiner, stort tack ska du ha, men det är dags för konkreta förslag att göra, annars e de kört!

  Det hela känns som tiden i Nazi-tyskland, i början.. innan kristallnatten. Man känner att nåntig är på gång, definitivt vilket håll det lutar åt, men folk har nån mental paralys som gör de till passiva åskådare..

  VAD KAN VI GÖRA KONKRET FÖR ATT POSITIVT PÅVERKA DETTA O-DEMOKRATISKA BESLUTSFATTANDE I DENNA MKT VIKTIGA FRÅGA?

  SvaraRadera
 10. @X

  Du verkar inte ha läst vad jag skrivit. Jag har sagt att man ska använda Youtube också men att du ska locka tittare att se dina videoreportage på U Do News.

  Men visst om du tror att du kan klara dig bättre som medborgarjournalist utan finansiering så varsågod. Det var Hax som efterlyste ett bra forum för Medborgarjournalistik samt finansiering. Jag menar att U Do News är svaret.

  Och om vi inte börjar filma våra politiker snart och ta över rollen som äkta media är vi illa ute.

  Läs om mitt långa inlägg här så ser du själv att du inte ens besvarar vad jag skriver.

  För övrigt undrar jag, har du missat att det finns reklam på Youtube också?


  @Hax
  Visst kan du tiga men det blir mer och mer uppenbart att du ofta frågar efter saker och sedan när någon ger dig ett förslag på vad du frågat efter, så svarar du inte.
  Va din önskan om att skapa finansierad medborgarjournalistik bara tomt prat HAX?

  SvaraRadera
 11. InventorGadget skriver:
  VAD KAN VI GÖRA KONKRET FÖR ATT POSITIVT PÅVERKA DETTA O-DEMOKRATISKA BESLUTSFATTANDE I DENNA MKT VIKTIGA FRÅGA?


  Bli Medborgarjournalist. Utnyttja U Do News, marknadsför dina videoreportage på andra forum och mediaforum, så kan du även få betalt för det du gör.

  Jag förstår inte hur någon kan fråga vad det är vi ska göra. Vi ska ta kameran och gå ut och ställa frågor till våra politiker. Eller ringa dem på telefon och spela in intervjun/samtalet.

  Gör era reportage attraktiva genom att lägga till musik och anspelningar på kända filmer som starwars, Minority report, så att det når ut till fler människor som inte är så intresserade av politik.

  Okej thats it, vill ni inte ta emot mina råd så fine. Men kom inte och fråga vad ni ska göra. Det är uppenbart vad vi ska göra och på U Do News kan vi verkligen bygga upp något eget tillsammans med kanaler på youtube.

  SvaraRadera
 12. I Irland är det nu olagligt att kritisera religion, något jag i egenskap av religionshistorier gör minst sagt ofta. Kommer Katolska kyrkan då kunna utöva påtryckning mot irländska byråkrater för att stänga av mig från Internet, för att jag öppet diskuterar hur de har varit inblandade i ett flertal folkmord?

  SvaraRadera
 13. @X

  Reklamen du verkar pratar om är ingen reklam, det är en känd dommare som säger i ett klipp att vi ska gå ut med kameran och filma våra makthavare, poliser etc och rapportera vad de gör, samt ställa frågor till dem som vi dokumenterar.

  SvaraRadera
 14. Simon!

  Reglerna för EUs arresteringsorder ska vara samma i alla EU-länder. Straffen för brotten är däremot olika de olika länderna. Lägg märke till att brottsrubrikerna ibland är mycket ospecifika. Notera speciellt det som HAX diskuterar här:

  Punkt 11: IT-brottslighet

  Vad menas? Eller rättare sagt vad kan inte hamna under den rubriken så länge en dator har använts?

  SvaraRadera
 15. I Irland är uttryck som av ett betydande antal religionsanhängare anser vara hädelse illegalt...

  SvaraRadera
 16. @Simon:

  Man kan väl lätt tänka sig att t.ex. Frankrike inför 3 års fängelse för grov fildelning, och då blir ju arresteringsordern möjlig att använda.

  Både 11. IT-brottslighet och 22. Förfalskning och piratkopiering fungerar som grund antar jag.

  SvaraRadera
 17. Det här riskerar att öppna dammluckorna på vid gavel för att göra nätoperatörerna obegränsat ansvariga för allt som händer på nätet.

  Principen om Mere Conduit är livsviktig för operatörerna. Som det ser ut nu är det troligen bättre att hela paketet faller.

  Ps. Graden av arrogans från Rådet/Kommissionens sida är anmärkningsvärd. Här har man bråkat i snart två år om avstängning för fildelare. Och så gör de en radikal utökning av kriterierna för
  avstängning (utan domstolsprövning) i en bisats i ett känsligt skede av förlikningen.

  SvaraRadera
 18. @Jonas Lind

  jajamensan, de har fattat att det är NU det gäller, att införa så hårda krav som möjligt!

  Helt klart har de "kidnappat" processen kring fildelning vs "kriminella handlingar".. Känns som att det kommer bli omöjligt att kunna backa något beslut efter att Lissabon genomförs. Kanske därför de pressar på så hårt, att det är avgörande ögonblick just nu..

  SvaraRadera
 19. "Nu handlar det alltså inte bara om fildelare längre.

  Avstängning från nätet (och andra "åtgärder") kan sättas in i en lång rad fall."


  Särskilt som lagarna inom EU ska hramoniseras för att få bukt med allt som kan definieras som terrorism (eller det som kan tänkas stödja terrorism) och organiserad brottslighet. Tillika även sk gränsöverskridande borttslighet, vilket kan jämföras med t ex federal lagstiftning i USA -- delstatsöverskridande brottslighet.

  Det som Simon hänvisar till (lag 2003:1156) t ex är bara hur lagen ser ut idag, pre-lissabonfördraget, pre-harmonisering, pre-gränsöverskridande polisiärt samarbete (i mindre byråkratisk form), etc.

  Det tog ju bara en liten Bush för att skruva till allting i USA, på väldigt kort tid.

  Mycket kan man säga om byråkrati, men ganska ofta är det ju den som är sista försvarslinjen, då det är byråkratin som hindrar "staten" från att vara allt för klåfingriga. (Fast man kanske får bortse från EU parlamentets byråkrater dock. :-()


  //ST

  SvaraRadera
 20. Nu måste iperiebyggarna tala klarspråk. Har eus medlemsländer suveränitet eller inte? Att det ens finns på kartan at tutlämna till annat land när det inte är olagligt i hemlandet är helt sjukt. Då skulle tex. luxembourg göra det mesta olagligt ocvh helt plötsligt så skulel EU inte vara så himla vackert längre. Hela grejen med fri rörlighet blir rätt ihålig dessutom om det inte är någon skillnad på vilket land man bor i.

  Monopolbildning är vad det är och inte hjälper det att vi säger nej, för då är vi tydligen inte rätt informerade!

  SvaraRadera
 21. När man väl har byggt ut och harmoniserat alla "säkerhetssystem" kommer man knappast att hitta tillräckligt med terrorister att stoppa in i dom för att försvara sin budget och existens.

  Då återstår antagligen bara att definiera om hoten, t.ex. registrering av attackbloggare, seriedemonstranter, miljömuppar och andra subversiva element.

  England ligger som vanligt i framkanten för ett säkrare europa genom sitt kreativa nyttjande av sin terroristlagstiftning samt omdefiniering av vad som verkligen hotar sammhället, nedan ett par exempel.

  Terror law used to stop thousands 'just to balance racial statistics'
  Metropolitan police used anti-terror laws to stop and search 58 under-10s
  Police investigated over stop and search of man and children under terror law
  Och till sist hur man finner nya kunder när dom gamla har tagit slut.
  Police in £9m scheme to log 'domestic extremists'

  Tyvärr tyder det mesta på att harmoniseringen av EUs "säkerhetssystem" till övervägande delen kommer att bygga på "worst case scenarios" och inte på en proportionalitet mellan statens kontrollbehov och medborgarnas fri och rättigheter.

  Å andra sidan, har du bara rent mjöl i påsen så har du ju inget att frukta, om du inte råkar vara avikande på något annat sätt, och då får du ju skylla dig själv.

  För övrigt anser jag att Sverige skall ratificera FN konvention Nr16 som man skrev på i Februari 2007!
  ”International Convention for the Protection of All Persons from Enforced Disappearance
  www2.ohchr.org/english/law/disappearance-convention.htm

  SvaraRadera
 22. Harma!

  Men snälla nå'n.

  "Har eus medlemsländer suveränitet eller inte?"

  Har man hört på maken? Vilken enfaldig fråga.
  Så klart att svaret är ett rungande NEJ (speciellt när Lissabonfördraget har gått igenom.)

  Läs här: A supreme government of Europe

  Om ni inte orkar läsa hela den bloggposten så räcker det med detta:

  In short, the heads of states and governments of the member states, who comprise the European Council, cease to represent their own member state interests and become absorbed into a tier of the EU government, bound by its laws and obliged to further the aims and objectives of the Union.

  This is actually set out in the first part of the paragraph, which states that it (and the rest of the government) "shall aim to promote its (the Union's) values, advance its objectives, serve its interests, those of its citizens and those of the Member States…".

  Lägg märke till vad som kommer först....

  Som sagt: Praeterea censeo EU esse delendam.

  SvaraRadera
 23. Galileo Galilei27 oktober, 2009 01:27

  EU = den nya Sovjet-staten!?

  EU skulle vara ett demokratiprojekt för att förhindra ytterligare krig i Europa. Under de senaste 60 åren har det arbetet varit framgångsrikt.

  NU får man intrycket att EU har en annan agenda.

  Får "jänkarnas, de som är good guys" rycka in ytterligare en gång till och rädda oss från oss själva!?

  SvaraRadera
 24. HAX skrev:inte får ske utan föregående rättslig prövning

  Men om lagen säger att domstolen får utdöma detta straff, då kommer den att utdela precis de straff du varnar för./Philou

  SvaraRadera
 25. Ni som är nere i Bryssel - kan ni inte försöka förklara hur i h-e parlamentarikerna bara kan släppa 138:an - ett eget beslut som de fattat med 88% majoritet?

  Går det inte att lobba dem till att säga NEJ till ministerrådet.

  De måste ju stå fast vid sina egna beslut - annars är det ju bara ett kalleankaparlament i alla fall, om ens det.

  SvaraRadera
 26. Absolut inget mindre än föregående domstolsbeslut kan godtas. 138:an måste bara med. Men det är ju ändå bara en droppa i havet. För att någonting som ens kan liknas vid rättssäkerhet måste bindande tillägg om Citizens' Rights Amendments vara med - alla tolv.

  SvaraRadera
 27. Inför samtalen den 4 november borde bloggarna börja skriva och kontakta MEPar igen för att få dem att stå fast vid, och kräva att 138:an tas med som bindande tillägg - annars låta paketet falla.

  Nätneutraliteten behöver ju mycket mer än bara det tillägget.

  SvaraRadera
 28. Det heter trilog...

  SvaraRadera
 29. Philou, "Men om lagen säger att domstolen får utdöma detta straff, då kommer den att utdela precis de straff du varnar för."


  Poängen är ju att allting som anses brottsligt ska gå via en domstol. Det är trots allt den sedvanliga demokratiska proceduren. Det i sig tordes inte vara några konstigheter.

  Problemet som har uppstått med telekompaketet stavas uteslutande, det som definieras som, illegal filedelning, för det kan ses som både ett civilrättsligt och straffrättsligt brott, allt beroende på vad t ex APBs uppdragsgivare tycker.

  Civilrättsligt sett så har en operatör all rätt att, även idag, stänga av en person som t ex inte betalar sin faktura. Nu ska det dock ganska många obetalda fakturor till innan en operatör väljer att faktiskt stänga av en person, typ systemet påminnelse-påminnelse-påminnelse-inkasso-kronofogden-eventuell avstägning. Men den proceduren riskeras med nuvarande formuleringar i telekompaketet, och då mest för att organisationer som MPA och IFPI, och företag som APB, helst vill kunna slippa gå via domstol först för dom vill helst hålla det på det civilrättsliga planet, det är ju trots allt mindre bevisbörda. Problemet för operatörens kunder är ju att dessa organisationer skiter fullkomligt i operatörerna, ty dom är antigen ett hinder eller ett verktyg.


  Problemet är fortfarande att man inte skiljer på äpplen och päron i telekompaketet, därav varför så många av oss tjafsar om att allt ska gå via en domstol först.


  //ST

  SvaraRadera
 30. Det här är sjukt, kommer vi inte ur det här helvetet snart är det för sent..
  1984 nästa..

  SvaraRadera
 31. Det är mycket bra att vi har sådana som dig Hax! Du gör ett otroligt jobb!

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.