2009-10-11

För inte så länge sedan...

Här är en intressant text som har publicerats i DN och Die Zeit.

Författare är nobelpristagaren i litteratur, Herta Müller. Hon berättar om hur det var att leva i förtryckets Rumänien. Och om hur många av kommunisttidens institutioner, attityder och oskick lever kvar långt efter kommunismens fall.

Detta borde vara obligatorisk läsning för alla som är för unga för att minnas det förtryck som fanns i vår närhet för inte alls speciellt länge sedan.

Texten borde även vara obligatorisk läsning för alla de som vill ge staten de verktyg som krävs för att övervaka och förtrycka medborgarna. Om inte i dag, så i morgon eller lite längre fram. Historien lär oss att det kan gå fort ibland.

5 kommentarer:

 1. Securitate kan ju redan i nästa vecka börja arbeta för massavlyssning av det rumänska folket. Om man i Sverige inte anser det vara ett problem, så kan det ju inte vara det i Rumänien heller.

  Det finns en fråga som bör ställas till alla riksdagskandidater i valet 2010: är du beredd att rösta ner ett förslag från din egen partiledning som du anser kränker mänskliga rättigheter och den personliga integriteten?

  Vi måste veta om de riksdagsledamöter vi väljer har den stake som behövs.

  SvaraRadera
 2. Fast... staten kan ju förtrycka medborgarna även utan ex.vis FRA-lagen, om den skulle bli ond? Då skulle den kunna införa FRA-övervakning direkt i alla fall...

  SvaraRadera
 3. @C.. Det börjar alltid med att nån man tror är på den goda sidan inför förtryckarsystemen. Sen byter de sida.

  SvaraRadera
 4. @calandrella

  Signaturen "Anton S." på Mark Klamberg's blogg har svaret på din fråga.

  Platon avhandlade den mänskliga naturen i "Staten", hur vår tyranniska natur är beskaffad. Det är lika aktuellt än idag.

  http://klamberg.blogspot.com/2009/10/3-dagar-kvar-och-kognitiv-dissonans.html

  SvaraRadera
 5. Det kan ju bli lite löjeväckande att FRA-Fredrik Reinfeldt ska hylla Herta Müller och med lite "tur" ha henne till bordet på Nobelmiddagen.
  Kan ingen informera henne om vilket hemskt land hon hamnar i december?

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.