2009-10-01

Försvarsutskottet sa ja till FRA 2.1

Nu är även försvarsutskottet klart med sin behandling av FRA 2.1. (2.1 är regeringens urvattnade och sönderhackade variant av 2.0.)

Därmed ger alltså så väl försvars- som justitie- och konstitutionsutskottet FRA grönt ljus.

Frågan kommer med andra ord att avgöras inför öppen ridå, med en ny dramatisk omröstning i riksdagens kammare den 14 oktober.

Nu måste vi alla försöka påverka minst fyra borgerliga ledamöter att rösta med oppositionen för att riva upp FRA (svårt) eller minst åtta att trycka på avstår (kanske realistiskt). Vi har två veckor på oss. Ju personligare kontakter, ju bättre.

Riksdagens pressmeddelande | Riksdagens ledamöter | Maila riksdagen

Uppdatering: Falkvinge har mer, relevant information»

16 kommentarer:

  1. Rösta med oppositionen kommer nog aldrig 4 personer göra (trots att det finns bra många fler som tycker nej egentligen). Det finns en anledning till varför riskdagens illaluktande innehåll ser ut som den gör. Ärliga personer som röstar efter sin personliga övertygelse eller ideologi existerar inte i överflöd direkt.

    Att avstå är dock möjligt, men det kräver som sagt en del påtryckningar, annars kan de lulla runt och vara goda partister med en hägrande landshövding- eller styrelseplats i något statligt bolag framöver.

    Det finns massor av borgerliga ledamöter som är emot FRA egentligen, det gäller bara att visa stöd, uppmuntran och trycka på en del.

    Någon som har någon statistik på antalet ledamöter i det borgerliga lägret som egentligen är emot FRA? ska vi gissa på ett 30-tal? Undrar varför inte pressen sågar detta partipiskande mera...

    SvaraRadera
  2. Dessutom måste vi inte låsa oss för ett av alternativen. Olika kombinationer fungerar också!

    Om 1 borgerlig ledamot röstar mot och 6 lägger ner sina röster ger det samma resultat.

    SvaraRadera
  3. Minata är röd.

    SvaraRadera
  4. Friheten är död.

    /A

    SvaraRadera
  5. Här finns en jättechans för backbenchers att snabba på sin karriär. Om 10 ledamöter börjar mullra om att de tänker avstå tvingas partibossarna att erbjuda guld, fläsk och befordran. Om 40 ledamöter gör samma sak blir det löjligt och mutförsöken faller pladask.

    SvaraRadera
  6. Regeringens chans att vinna valet skulle öka dramatiskt om FRA-lagen faller (och glöms bort till valet).

    Ledamöter på osäkra platser borde ta det ansvar för en borgerlig valseger som Schlingmann & Co. inte verkar klara av.

    SvaraRadera
  7. @Peter:

    Var inte så säker på det. Med den logiken som media har använt de senaste åren så är det "regeringsduglighet" som är det viktiga, inte vad man faktiskt _använder_ sin regeringsställning till.

    SvaraRadera
  8. @Peter: Sulle du börja lita på det blå laget bara för att en minoritet av dem inte stödjer FRA-lagen? Anta att FRA-lagen faller och att det leder till fler röster på alliansen. Det kan i sin tur leda till att de kan rösta igenom FRA-lagen trots en protesterande egen minoritet. Med andra ord så har alliansen redan åsamkat sig själva irreparabel skada till nästa val. (För min egen del åtminstonde de närmaste två rikdagsvalen och nästa EU-val)

    SvaraRadera
  9. FRA förefaller som ett lockrop från de som inte vill se FRA genomförd.

    (F)elgrepp (R)iskerar (A)lliansen.

    SvaraRadera
  10. Nu tycker jag att det blev lite rörigt. Rick, pratar om riksdagen och 14:e oktober i samband med anti-FRA motionerna Fö:269 (bra) och Fö:7 (kass). Nu pratar du om samma dag, i samband med pro-FRA lagförslagen (2.0 och 2.1). Vad har jag missat?

    SvaraRadera
  11. Frågan kan helt klart avgöra valet.

    Det har skapats en politisk klass av karriäristiska yrkespolitiker som inte representerar väljarna.

    Ett sätt att komma tillrätta med det skulle vara att införa ett system med ett större inslag av beslutande folkomröstningar. Det handlar inte längre enbart om integritetsfrågorna, utan om att folket måste ta tillbaka själva demokratin från den politiska klassen.

    Skulle det vara möjligt att få till stånd en folkomröstning i FRA-frågan?

    SvaraRadera
  12. @Anonym,

    Så vitt jag vet så finns det inte (och jag skulle gärna bli överbevisad om motsatsen) något som beslutande folkomröstning i svensk lag. De är bara "rådgivande" som det heter, dvs det går att skita i resultatet om det anses politiskt hållbart (dvs, att skita i det skulle drabba mer än ett parti i väljarflykt och det anses som troligt att maktbalansen i riksdagen inte skulle påverkas).

    SvaraRadera
  13. Johan Zandin (V)02 oktober, 2009 02:19

    Le Moulin: 14 Oktober väljer riksdagen mellan att uppgradera FRA-lagen till "FRA 2.1" (Proposition 2008/09:201) eller att avskaffa FRA-lagen (som motionerna handlar om). Teoretiskt kan man också besluta att behålla "FRA 1.0", men det vill ingen.

    SvaraRadera
  14. @Minata Friheten är bröd.

    SvaraRadera
  15. Johan Zandin (V)04 oktober, 2009 02:39

    FRApedia.se är nu uppdaterat med artiklar om Proposition 2008/09:2O1, riksdagens beslut 14 oktober och de demonstrationer som planeras 10 oktober.

    Passade på att förklara skillnaden mellan FRA 2.0 och FRA 2.1 också.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.