På onsdag röstar riksdagen om FRA. Vill du protestera och vädja om ett nej – då måste det ske nu!
Och det är de borgerliga ledamöterna som måste övertygas om att trycka nej eller i vart fall på avstår. Hela listan finns här.
Skriv brev och vykort till de borgerliga riksdagsledamöterna. Fysiska brev är mycket svårare att vifta undan än e-post. Adressen är Sveriges Riksdag, 100 12 Stockholm.
Och om du sänder e-post, skriv individuella, personliga mail. Det är mycket mer effektivt än massmail.
Ring till ledamöterna.
Blommor med ett rösta-nej-kort, barnteckningar mot FRA, teddybjörnar – allt som det bär emot att kasta – och som har ett rösta nej-budskap är också bra.
Skicka! Påverka! Och gör det nu!
Exakt *vad* vill vi att de ska göra, då? Det var ju tal om flera motioner, rösta nej/avstå, osv. Att bara maila och säga "rösta nej till FRA" är väl därmed ganska odefinierat?
SvaraRaderaDe vet vad de borde göra. Ber man dem rösta nej till FRA eller avstå, då vet de precis vad som gäller.
SvaraRaderaUppvaktningen av ledamöterna är i full gång från min sida. Det droppar också in en del personliga svar. Detta visar att frågan fortfarande engagerar många ledamöter.
SvaraRaderaSom väntat lutar sig de flesta mot det egna partiets "experter" i försvarsutskottet. Det gäller bara att hålla huvudet kallt och punkt för punkt redovisa varför de nya "begränsningarna" är tämligen verkningslösa.
Det finns fortfarande personer i riksdagen som tar till sig goda argument.
Kan Henrik redogöra för vad han menar med "gör om, gör rätt"?
SvaraRaderaHur ser en godtagbar fra-lag ut?
Johan
Det är ju väldigt märkligt att av de 180 borgerliga ledamöterna skulle inte EN ENDA ha samma åsikt som en mycket stor del av det svenska folket...
SvaraRaderaDet ju så osannolikt så det är det väl ingen som tror på.
Det som då återstår är att en hel del riksdagsmän helt enkelt inte röstar efter övertygelse. Vad är det för ordning?
Hur många borgerliga riksdagsmän är då egentligen för en FRA-lag. Ja det kan vi ju inte veta men att det inte skulle vara en enda emot är ju snudd på omöjligt.
Inte bara 4 borgerliga ledamöter är emot utan fler ändå!
HITTA DOM!
Det är väl samma sak som med EU-grundlagen.
SvaraRaderaEnligt opionionsmätningar vill mindre än 1 av tip svenskar ge mer makt till EU. Trots detta är det i storleksordningen mindre än 1 av 10 i riksdagen som inte vill ge EU mer makt.
Han som talade på FRA demon i Göteborg igår (Max någonting, riksdagsledmot för mp) sade att omröstningarna var placerade precis innan nomineringarna till nästa års riksdagsplatser sker.
SvaraRaderaHan sade även att partipiskan viner lite extra mycket i dessa tider.
/Werner
FRA-lagen går mot allt vad ett öppet och fritt samhälle innebär. Medborgare måste kunna få skicka brev, tala i telefonen eller läsa tidningar på nätet, utan att staten ska kunna avlyssna dem och kartlägga deras vanor. Det är helt grundläggande.
SvaraRaderaVi lever i Sverige, inte en kommunistdiktatur som Kina.
Det är läskigt att se att så många riksdagsledamöter är för lagen eller inte iaf. inte har mod att säga Nej. Det betyder att i princip vad som helst kan gå igenom portar om bara partitoppen tycker något. Demokratin är betydligt skörare än vad jag hade trott.
Det är intressant att Hax med flera först nu börjar vakna och se EU:s betydelse när det gäller nermonteringen av demokratin och våra friheter. Det var inte så länge sedan som Hax var en varm anängare av EU.
SvaraRadera"Det var inte så länge sedan som Hax var en varm anängare av EU."
SvaraRaderaHuh?
När du ber oss att skriva fysiska vykort - vem har tid med det?
SvaraRaderaVill man nå resultat, då får man ta sig tid.
SvaraRaderaEller strunta i det. I båda led.
jag har skrivit ett långt dokument med de argument som jag tycker är viktigast mot och visar även hur några av ja-sidans argument är ihåliga. I kväll ska jag banta ner dokumentet och skicka in till riksdagen.
SvaraRaderaDet gäller att locka fram dem ledamöterna som inte har vågat stiga fram och få dem att inse att det inte är så klokt med mer information om man inte kan hantera den infon man har idag effektivt.
Det är i min mening viktigare att myndigheterna pratar med varandra för att få information än att man ska bottentråla nätet och hoppas att det fastnar något relevant hos FRA dom man kan använda
Ni som faktiskt skriver till riksdagsledamöter: var riktigt kortfattade. De har inte tid att läsa något långt.
SvaraRaderaHitta EN svaghet som ni hamrar in ordentligt, snarare än slå vilt omkring er.
Exempel på saker jag funderar på att ta upp (men kommer inte att få plats med alla) är:
1. Tolkningsrätten. FRA kommer tolka lagarna som de vill. Detta leder till, att de agerar enligt sin egen tolkning. Eftersom allt är hemligt kommer inte feltolkningar och misstag att uppdagas.
2. Utbyte med utlandet. Det är praxis i dessa kretsar att man byter information. Britterna registrerar jenkarna och vice versa, och man har avtal om informationsutbyte. Detta för att gå runt lagar om registrering av egna medborgare. FRA lagen verkar som skriven för detta.
3. Läckage. Alla databaser läcker, och information som har samlats in raderas *aldrig*. Amerikanska DHS spenderar miljarder dollar varje år i tex mutor för att få kopior persondatabaser. Det är få länder som tror att de kan hålla sina databaser hemliga. Sverige är inte ett av dem.
Har lite fler som tex exempel på hur den nuvarande lagtexten kan kringgås (vad som menas med utvecklingssyfte är upp till FRA, och hur gränsöverskridande trafik kan FRA själv åstadkomma genom att skicka trafiken *själva* över gränsen.)
Usch, hade gärna sluppit skriva men Reinfeldt tyckte annorlunda. :-(
Och så måste jag leta källor :-(
/Werner
Egentligen är inte längden det avgörande. Jag har fått kvitto på att ledamöter även läst längre inlägg. Men man måste jobba mycket med texten, så att den lockar till läsning.
SvaraRaderaSen suktar ledamöterna efter alternativ. Försök vara konstruktiv och punkta förslag.
De närmaste dagarna blir det nog mer av korta budskap från min sida. Fokus ligger på:
a) "begränsningen" signalbärare
b) FRA:s utvecklingsverksamhet
c) Det oreglerade utlandsutbytet
@Joah:Hur ser en godtagbar fra-lag ut?
SvaraRaderaDen ser inte ut som något. Varför tror du att det skulle behövas någon? För att det de vill syssla med är oreglerat? Saken är ju den att det de vill syssla med, massavlyssning, är stängeligen förbjudet och det om något är en reglering. Gå inte på lögnen om "oreglerat", allt en myndighet tar för sig som inkräktar i folks privatliv kräver lagstöd, finns inte detta (oreglerat) så är det förbjudet. Detta är en av grundpelarna i de grundläggande mänskliga fri och rättigheterna som kom till efter andra världskriget just i syfte att skydda enskilda människor mot den makt de tvingas leva under.
- Anton S.
Det måste ju finnas massa anti-FRA-personer med insyn hos Internet-operatörer. Hackers tenderar ju att vara libertarianer mot FRA :)
SvaraRaderaKan nån av dessa vara snäll och informera om i hur hög utsträckning FRA i dagsläget smygläser trafik?
Om dom i dag, oreglerat, inte har tillgång till speciellt mycket kabelburen trafik så är det väl ett bra bevis på att det inte behövs. Vi klarar ju oss fint, undantaget terrorattacken 1951 eller när det var.
Alternativ ?
SvaraRaderaJa, vad är alternativet till att bryta mot grundlagen, och kränka mänskliga rättigheter ?
Att inte göra det !
Men när en regim går i tyglarna från en stat som sprängt ner sina egna skyskrapor, börjar det bli ont om alternativ.
Liksom under andra världskriget, saknar den svenska regimen all heder, all patriotism. Lakejer åt fascister, omgång två.
Den svenska regimen är inte legitim, inte demokratisk.
Den kan stifta totalitära lagar tills fan löser av den. Dom är lika ogiltiga för det, men ökar behovet av att göra oss av med ett sådant styre. Det är alltså den politiska klassen, som fascistiserar samhället.
Alternativet till dom, är att slippa dom.
Rösta inte på byken !
Följ inte deras lagar !
Kräv deras avgång !
Hax:
SvaraRaderaHade du ngt svar på min fråga från igår?
Johan