2009-10-29

Svensk protektionism

SR Ekot rapporterar...

"Det finns en risk att resultatet av svensk forskning och ny teknik försvinner till Kina om Geely köper Volvo PV av Ford. Lars Holmqvist, vd för den europeiska underleverantörsorganisationen Clepa, avråder till och med underleverantörer att leverera till Volvo om Geely köper personbilstillverkaren."

"Försvinner"? Menar Holmqvist att kineserna tänker lobotomera Volvos underleverantörer? Möjligen kan det handla om att dela kunskap...

Sedan tycker jag nog att hela attityden att kineser i default-läget är skurkar är en smula obehaglig.

Vill vi göra det mesta och bästa möjliga av framtiden – då bör vi istället dela idéer och kunskap, handla och samarbeta över gränserna.

Länk»

22 kommentarer:

  1. Jag tror din länk blev lite fel...

    SvaraRadera
  2. @Henrik Alexandersson

    "Menar Holmqvist att kineserna tänker lobotomera Volvos underleverantörer? Möjligen kan det handla om att dela kunskap..."

    Jag tror mycket väl du förstår vad Holmqvist menar, det är dessutom ett känt faktum att Kina och andra Asiatiska inte är så noga med patent och liknande.

    "Vill vi göra det mesta och bästa möjliga av framtiden – då bör vi istället dela idéer och kunskap, handla och samarbeta över gränserna."

    Vill vi göra det bästa av framtiden för kineserna eller för oss i Sverige är väl snarast frågan. Vill vi göra det bäst för oss i Sverige så tar vi hem utlokaliserad tillverkning.

    Vad som kan göras i Sverige bör också göras här. Vi har än så länge kunskapen och tekniken så det är bara att bygga nya fabriker, utbilda personal och skapa nya arbetstillfällen i landet.

    Varför får inte Sverige vara protektionistiskt när EU är värre än alla andra på den punkten.

    SvaraRadera
  3. @x-tra: 80% procent av alla europeiska patent ägs redan av asiater, det skulle med andra ord vara bättre för oss om de inte är så noga "med patent och liknande". Det är alltså vi själva genom vår lagstiftning som ger dem monopol på vår egen marknad så att våra egna företag blir förbjudna att verka med egen kunskap.

    -Gunflower

    SvaraRadera
  4. Jag undrar också mycket över den här Kina-skräcken och farhågorna att de ska "stjäla teknik". Vad är det för mystisk, hemlig teknik vi pratar om egentligen, som är så märkvärdig att kineser omöjligt skulle kunna framställa den själva?

    SvaraRadera
  5. -Gunflower

    "80% procent av alla europeiska patent ägs redan av asiater, det skulle med andra ord vara bättre för oss om de inte är så noga "med patent och liknande". Det är alltså vi själva genom vår lagstiftning som ger dem monopol på vår egen marknad så att våra egna företag blir förbjudna att verka med egen kunskap."

    Om det nu är så som du säger att "80% procent av alla europeiska patent ägs redan av asiater" så har de ju faktiskt köpt det av någon upfinnare i europa. Vill en upfinnare i europa sälja sin uppfinning så skall dom väl få göra det. Jag ser inte var problemet är här.

    "Det är alltså vi själva genom vår lagstiftning som ger dem monopol på vår egen marknad"

    Visst, lagstiftningen kanske är felaktig men jag kan inte se hur man praktiskt skall kunna få alla länder och människor i hela världen att tycka, tänka, vara och anamma samma idé vilket ju är en förutsättning för att kunna avskaffa patent och liknande.

    SvaraRadera
  6. Syrrans granne,
    tekniken är nog inte mystisk och kan säkert forskas fram på annat håll. Men om vi under decenniers forskande kommit på lösningar som andra ännu inte gjort, så innebär det ju en konkurrensfördel för oss tills de kommer på det. Vi har ju varit industraliserade (eller åtminstone haft marknadsekonomi) längre tid än Kina. Snart lär vi däremot vara ordentligt ifrånsprungna gissar jag.
    /Y

    SvaraRadera
  7. Dela kunskap innebär ju ett utbyte. Då är det väl bara att påvisa av att Sverige kommer få samma tillskott av kunskap som Kina så har du bevisat din poäng.

    Det handlar inte om att kineser är skurkar. Det handlar om att kineser, koreaner och japaner har en lång tradition att vara bättre på att skaffa sig kunskap i kontakter än vad väst varit. Det är inte precis ett okänt fenomen och har diskuterats åtminstone sedan 70-talet när jag började intressera mig för affärer. Det handlar också om att västs industrier förstås skyddar teknik för att slippa bli utkonkurrerade och det kan de ju inte göra om kineserna köper hela rasket.

    Å andra sidan så kryllar ju Chalmers av kinesiska doktorander så jag är tveksam till att vi inte redan gett bort det försprång vi hade. Frågan är om vi fått något tillbaka. Vilket asiatiskt land skickar vi doktorander till för att hämta kunskap? Vilka skulle orka bry sig om att dela med sig till oss. Nyligen avbröt ju ett indiskt universitet samarbete med ett svenskt som hjälpt dem i många år eftersom de gått om oss. Inte fasen fortsatte de samarbeta för att ge något tillbaka.

    SvaraRadera
  8. Jag reagerade också på det där när jag hörde det på radion i morse. Speciellt eftersom jag arbetar på just en underleverantör till Volvo personbilar.

    Volvo är vår enda kund så om vi skulle sluta arbeta med dem så kan vi lika gärna lägga ner hela verksamheten. Vem skulle man istället jobba mot i så fall? Saab? Lol.

    SvaraRadera
  9. @syrrans granne

    "Jag undrar också mycket över den här Kina-skräcken och farhågorna att de ska "stjäla teknik"."

    Jag tror att Kina-skräcken och alla andra skräcker är rent påhitt och politiskt "dravel" och ett barnsligt sätt att få andra att känna sig dumma som inte tycker likadant. Skräck är dåligt men självbevarelsedrift och försiktighet är bra. Att jag inte klättrar i berg eller låter min ytterdörr stå öppen på natten behöver inte betyda att jag är rädd, det betyder bara att jag vill inte utsätta mig för de uppenbara risker som finns. Vi har likaså anledning att vara försiktiga även i affärer.

    "Vad är det för mystisk, hemlig teknik vi pratar om egentligen, som är så märkvärdig att kineser omöjligt skulle kunna framställa den själva?"

    Det ligger i sakens natur att inte avslöja den specifika tekniken eftersom den är.... hemlig. Därmed inte sagt att Kineserna skulle vara oförmögna att tillverka samma sak som vi, kanske till och med billigare och bättre.

    SvaraRadera
  10. Jag misstänker att det våra framsteg inom genusvetenskapen kineserna vill åt. Enligt genusforskarna själva lär vi ju vara världsledande inom området.

    I alla fall är det ett av få områden där Kina fortfarande inte gått om oss...

    SvaraRadera
  11. @Mildra

    Haha... :) Har inte vi patent på den?

    Tycker du att feminism, kvotering och liknande diskrimineringar är fel?
    Klicka då på namninsamlingen och var med och förändra vår framtid.

    SvaraRadera
  12. @Johan Y

    "Det handlar inte om att kineser är skurkar. Det handlar om att kineser, koreaner och japaner har en lång tradition att vara bättre på att skaffa sig kunskap i kontakter än vad väst varit. Det är inte precis ett okänt fenomen och har diskuterats åtminstone sedan 70-talet när jag började intressera mig för affärer."

    Helt korrekt. Jag är lastgammal och har därför varit med i svängen när det gäller teknik / elektronik. Som du mycket riktigt säger så har "kineser, koreaner och japaner" varit bättre på att skaffa sig kunskap (spionera).

    Mitt företag deltog bl.a i en stor elektronikmässa på 70:talet och då var det Japaner som var mest aktiva. Japanerna kom i stora delegationer på 6 - 10 man, fotograferade, dokumenterade, plockade broschyrer, pratade med representanter m.m. Man fullkomligt damsög mässan på allt. Jag minns också att vi som utställare reagerade på att det inte ens var fotoförbud på mässan.

    Och, Ja... vi har "redan gett bort det försprång vi hade" men det är inte för sent att börja om och sätta fart på den inhemska industrin igen men med ett helt annat regelverk förstås.

    SvaraRadera
  13. Att " stjäla " bilteknik är ju inte svårare än att köpa en bil och sedan plocka isär den och dokumentera hur allt fungerar !

    /pekke

    SvaraRadera
  14. Nu är det ju så att mycket av våra produkter med "spjutspetsteknik" ju faktiskt tillverkas i Kina. Då är det betydligt nyare tekniker än bilar.

    Dessutom har vi ju samarbete med kinesiska universitet, på forskningsnivå, som ju redan sagts.

    SvaraRadera
  15. Fast samarbetet består mestadels av att vi utbildar kinesiska doktorander. Något samarbete i bemärkelsen att de ger oss kunskap i samma utsträckning som vi ger dem existerar inte. Någonstans måste vi inse att i många andra länder anses det vara en dygd att se om sitt eget hus och lite naivt och smått korkat att ge bort saker utan att få något tillbaks.

    SvaraRadera
  16. @Johan Y

    Helt rätt, jag har länge undrat hur länge det kan få fortgå att Sverige leker Robin Hood och lånar upp pengar på världsmarknaden för att sedan skänka bort.

    Sveriges ekonomi borde skötas som vilket normalt hushåll som helst.

    Inte tusan tar jag dyra lån för att kunna skänka bort pengarna bara för att få en "fjäder i hatten", men så är jag ju heller inte politiker.

    SvaraRadera
  17. Pippi på Stureplan30 oktober, 2009 13:06

    Grejen med Kina är ju att utbytet inte är ömsesidigt. Det förklaras rätt bra i http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/artikel_3728513.svd

    Kineser har helt enkelt en annan syn på att stjäla intellektuell egendom rakt av - det handlar inte ens om remixkultur utan rena blåkopior.

    http://www.e24.se/lifestyle/fart/artikel_1267739.e24

    http://www.automotorsport.se/news/10951/flera-kinesiska-kopior-till-frankfurt/

    Marknaden för sådant är nog ganska liten i väst men det är klart det är problematiskt för underleverantörer om de utvecklar en produkt, säljer den och köparen sedan, när första leveransen är slut, går till en lokal tillverkare med designen och ber dem kopiera den rakt av.

    SvaraRadera
  18. Kineser är individer och bör bedömas som sådana, inte som kollektiv. Att ha något emot staten Kina är något helt annat...

    SvaraRadera
  19. @calandrella

    Jag tror nog ingen på de här bloggen avser ALLA kineser eller kanske inte ens kineser, vi pratar om ett problem med patent, kopiering o.s.v.

    Precis som vi pratar om läkare, politiker, brandmän, män och kvinnor i grupp. Det blir enklare så helt enkelt.

    SvaraRadera
  20. Ingen som har reagerat över att Geely gör billiga bilar för bönder?
    Det enda de kan göra är att dra Volvos namn i smutsen.
    Frågan är vad vi i väst ska jobba med, att hålla på med tjänster håller inte(usa är ett bra exempel), det hjälper inte heller att försämra löner och arbetsvillkor(irland).

    SvaraRadera
  21. Håller helt med.
    Om kina får teknikkunskap och utvecklar som japanerna i framtiden så är det kick ass snarare än plain ass.
    varför sträva mot saker som kan göra våra bilar säkrare, bättre, och .. coolare.
    AT&T

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.