2009-11-12

FRA-bråk

Det är bråk i Säkerhets- och integritetsnämnden - det vill säga den nämnd som bland annat skall övervaka FRA:s spaningsverksamhet.

Förre Säpo-chefen Anders Eriksson har fått sparken som ordförande. Han ersätts med hovrättslagmannen Cecilia Renfors. Du vet, Renfors-utredningen... Hon som vill stänga av fildelare från internet.

Bråka på! Själv skall jag ägna resten av dagen åt att åka flygmaskin.

8 kommentarer:

 1. Högintressant och oroväckande. Anders Eriksson är en ämbetsman med exceptionellt stor integritet - om han avgår eller får sparken betyder det något...

  SvaraRadera
 2. Han (och Rolf Åbjörnsson) fick sparken av regeringen för "samarbetsproblem".

  SvD antyder att det är hans kritik mot FRA-lagen som kan ligga bakom.

  /Werner

  SvaraRadera
 3. Skrämmande!

  Vi-ska-sätta-fildelarna-Renfors är ökänd för att ta parti för upphovsrättslobbyn, både som utredare och i hovrätten. Det kan också antyda en stark koppling mellan FRA och allmän fildelarjakt, något som bestämt förnekades av FRA. Antagligen har upphovsrättslobbyn drivit på hårt för att få in Renfors. Det var också Bodström som beställde Renforsutredningen.

  SvaraRadera
 4. Werner:

  Alla som inte blint lyder upphovsrättslobbyn ska krossas. Det vi nu ser är en "harmonisering" av laget - en viktig del av övervakningsstatens likriktning. Absolut avgörande att ingen kritik får förekomma. Här har Renfors en viktig roll.

  SvaraRadera
 5. Tja, slutet på denna historia är väl att det slutar som det alltid gör.

  "Väktarna" förgör sig själva, förr eller senare. Ett samhälle där man inte har förtroende för varandra har sått fröet till sin egen undergång.

  Trist att vi aldrig lär oss. :-(

  SvaraRadera
 6. Det kan nog finnas en koppling till FRA-frågan, men jag tycker det är svagt av TT, SvD och Rapport att ha så dålig koll på de olika kontrollorganen.

  Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden (SIN) har inget med övervakningen av FRA att göra. Fram till 30 nov är det FUN som granskar FRA och därefter inrättas Statens inspektion för försvarsunderrättelseverksamhet.

  Visserligen har Anders Eriksson föreslagit i sin utredning att SIN borde granska den polisiära signalspaningen, men så ser det alltså inte ut idag.

  SvaraRadera
 7. Glöm inte att Anders Björk avgick från FUN i protest.

  SvaraRadera
 8. Att han VÅGAR!
  .
  :o(
  .
  *riksnervvraket*
  .
  ---------
  .
  VIKTIG UPPDATERING!

  Hotet från Israel

  - Peter Ingestad, Solna

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.