2009-11-12

Demo-Crazy

Nu är voteringen om Stockholmsprogrammet i mötet med juridiska, medborgarrättsliga och konstitutionella utskotten i Europaparlamenten i full gång.

Som framgår av bloggposten nedan har i princip ingen fått beslutsunderlagen i något som ens liknar rimlig tid. (Det visade sig att somliga inte hade fått dem alls.)

Denna mastodont-votering där folk inte vet vad de röstar på är dessutom, taktiskt nog, lagd när alla ledamöter har bråttom till flyget - så här på torsdag eftermiddag. Så alla är extra stressade och stingsliga.

Detta hände:

Ordningsfråga väcktes och en portugisisk ledamot tog till orda. Han berättade hur han fått pappren med de 500 ändringsförslagen i sista minuten och att han inte fått kompromissförslagen över huvud taget.

Mötesordföranden bad tusen gånger om ursäkt, men menade att man ändå måste göra detta nu.

Ordningsfråga begärdes i debatten om ordningsfråga och en ledamot (en spanjor, tror jag det var) krävde en votering i frågan om debatten i ordningsfrågan skulle fortsätta - eller om man helt enkelt skulle skita i den och börja rösta direkt ändå. (Underförstått, så att ledamöterna hinner till sina flyg.)

Oroväckande mycket applåder. Och en omröstning med handuppräckning. Mötesordföranden fann att det var majoritet för att börja rösta direkt. Pang.

Så just nu sitter ett par hundra utskottsledamöter och röstar om en resolution om Stockholmsprogrammet - utan att ha hunnit gå igenom, fundera kring eller diskutera beslutsunderlaget.

Stockholmsprogrammet handlar om hur rättsväsende, juridik, straffrätt, migrationsfrågor och allt som har med övervakningsstaten att göra skall rullas ut över Europa tillsammans med Lissabonfördraget.

Detta är en ren parodi på demokratiskt beslutsfattande. Ett sådant här förfarande hade till och med varit ovärdigt ett elevråd.

[Sammanfattning av denna och nedanstående bloggpost, på Engelska]

26 kommentarer:

 1. Kan du tipsa tidningarna om det här? Det borde iaf vara värt en rubrik i prasselmedia

  SvaraRadera
 2. Intressant. Påminner om ett rollspel jag var med i en gång på en styrelseutbildning. Syftet med rollspelet var att man skulle komma fram till att ett sådant här beteende inte var lämpligt...

  Man kanske borde skicka hela EU-parlamentet på ett snarlikt rollspel...

  SvaraRadera
 3. Man borde kunna utgå ifrån att parlamentariker är pålästa och har ordning på sina papper. Kanske hawaii... förlåt, gröna gruppen, är lite oorganiserad?

  SvaraRadera
 4. Anonym: Så du tror att alla andra var insatta i allting som det röstades om?

  SvaraRadera
 5. Detta borde dokumenteras på video och läggas ut på YouTube.

  Här finns en del för oss gräsrötter att lära i politikens konst.

  Getting the results you want
  http://www.youtube.com/watch?v=2yhN1IDLQjo

  SvaraRadera
 6. Usch. Det är skrämmande att det får gå till så här. Varför skall alla hinna med flyget? Jobbar inte utskottsledamöterna fredagar som vi andra?

  SvaraRadera
 7. Jag kan inte alls fatta varför det inte skrivs mer i gammelmedia om detta (nej, jag tänker inte jiddra konspirationer). Jag tänker tipsa SvD:s grävblogg iaf.

  SvaraRadera
 8. Det här är inte Demokrati, det är Demokratur :-p

  SvaraRadera
 9. Återigen ett "bevis" för att det inte krävs någon slags utbildning för att bli politiker. Fan, det är ju ingen som kräver att de ska veta vad dom röstar om. Korvfabrik.... Inte undra på att det ser ut som det gör inom den politiska världen... Blir så matt... Blir så matt...

  SvaraRadera
 10. Anonym 15:13

  Detta handlar om när utskottssekretariatet sände ut handlinggarna. Det äralltså inget som har med någon grupp att göra.

  SvaraRadera
 11. Henrik, med risk för att vara oinvigd och n00b.
  Vem gav ändringsförslagen i sista minuten?

  SvaraRadera
 12. Hehe, ok var för snabb.
  Sorry och glöm ovanstående post.

  SvaraRadera
 13. 21:08 i går kväll distribuerades den stora batchen med papper,med de flesta språkvarianter.

  En engelsk, icke slutlig, variant har funnits ett par dagar.

  (Ordföranden förklarade att mycket av arbetet skett på italienska...)

  SvaraRadera
 14. Henrik Alexandersson: "Detta handlar om när utskottssekretariatet sände ut handlinggarna. Det äralltså inget som har med någon grupp att göra."

  Om de seriösa grupperna inte hade processat handlingarna skulle det inte ha blivit någon votering.
  Det kan du lugnt utgå ifrån.

  SvaraRadera
 15. Anonym: Och att rösta om något man inte vet något om är alltså något helt naturligt och klart bra demokratiskt?

  Det spelar väl ingen roll om 50% vet vad det handlar om ifall resterande inte vet det. Det är ju ett jättelikt problem om de som fattar beslutet inte hinner ta del utav vad beslutet faktiskt säger innan de ska ta det!

  SvaraRadera
 16. Det är naturligtvis så att alla delegater som tycker det är viktigare att klara av omröstningen för att slippa tänka på det över helgen borde hängas ut. I andra sammanhang skulle det närmast rubriceras som trolöshet att släppa igenom sådana här saker som drabbar uppdragsgivarna för man inte tycker det är roligt. Politikerna är inte där för att inkassera lön, utan för att styra byråkraterna, alla politiker som låter sig styras av byråkrater borde få silkessnöret. Tyvärr är det ju inte så mycket till nyhet egentligen, men håller med tidigare talare att detta borde man försöka få ut i gammelmedia.

  SvaraRadera
 17. Jag tycker ni borde dänga papperbuntarna på golvet och bara gå därifrån, i protest!

  SvaraRadera
 18. Nae detta är helt enkelt fördjävligt!!!

  SvaraRadera
 19. Skrämmande. Blir så trött när jag läser sådant här.

  SvaraRadera
 20. Det är dags att visa vad vi tycker om sveriges riksdag och EU!

  Kan vi inte börja med och lära av fransoserna, ta och skramla ihop till och skicka ner en långtradare med surströmming och lämpa av utanför porten i Bryssel.
  HAX, Christian, Fjellner och några till kan förvarnas och få gasmasker.

  En bil kan få lämpa av lite på Stasiholmen också.


  /Surgubben

  SvaraRadera
 21. Förakt mot 500 miljoner människor.
  Hutlöst!

  SvaraRadera
 22. De flesta ledamöter i de flesta parlament har bara en agenda. Att hösta in så fett arvode som möjligt.

  Q.E.D.

  /Hoffa

  SvaraRadera
 23. Men Hax, det händer ju vid varje Strassmöte. De som kanske skulle läst dokumenten om de fanns att tilgå tidigare är vanligtvis inte MEParna utan deras unga trötta bakfulla assistenter. När man nu får dessa förslag så sent så röstar MEPen som gruppens byråkrater vill; enligt röstlistan. Då blir ju allt till det bästa och alla kommer hem i tid.
  //Sir Humphrey

  SvaraRadera
 24. Vi var inte ens i Dödsstjärnan...

  Däremot hade vi en radiojournalist med oss. Han verkade lite tagen. Får se om han gör något av detta, när han klipper ihop sitt program.

  SvaraRadera
 25. Surgubben, "Kan vi inte börja med och lära av fransoserna, "

  Hmm, men det gör dom ju bara i stort sett när dom vill att deras regering ska fajtas för bibehållna EU bidrag, eller utökade bidrag.


  ***

  Egentligen är det väl inget konstigt, jag menar titta på sveriges riksdag, eller vilket jävla möte som helst där saker och ting ska beslutas ... fan 50% "fick" aldrig underlaget, 50% av resten fattade inte riktigt, och 50% av den resten "har iiinte tiiid" eller nåt sånt.

  Men lol, hade kravet varit att en parlamentariker ska kunna engelska hade dom i alla fall haft ett par dagar på sig ... och inte tar det väl så lång tid att läsa fem hundra sidor, särskilt när dom nån tyckt att dom inte hade andra saker att göra. :p


  //ST

  SvaraRadera
 26. Om nu MEP Engström var emot debatt, varför begärde han inte rösträkning?

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.