2009-11-01

Principer eller tajming?

Q: Hur vet man hur lång tid det är kvar till nästa riksdagsval?
A: Genom att kolla in vad (s) för tillfället tycker om IPRED-lagen.


Det blir så uppenbart, socialdemokraternas taktiserande...

Nu har partikongressen fattat beslut om vad (s) skall tycka om den så kallade IPRED-lagen, som ger underhållningsindustrin polisiära befogenheter för att jaga fildelare. Och som hotar rättssäkerheten.

IPRED-lagen blir kvar. Men skall förändras. Dock oklart hur.

I sak har inget som rör IPRED förändrats. Fakta och argument är de samma som när (s) var med och röstade igenom lagen. Det enda nya är att det är mindre än ett år kvar till nästa valrörelse.

Ett till intet förpliktigande beslut, tajmat till valrörelsen 2010, alltså. Är det att undra över om folk ifrågasätter om det går att lita på sossarna?

SR Ekot | DN | SvD

10 kommentarer:

 1. I vissa frågor går det att lita på sossarna. Jag är helt övertygad om att de höjer skatten om de får chansen.

  SvaraRadera
 2. Well, you can trust Bodström to come up with his normal quota of 95% logic defying propositions, defended by his mind boggling take on christian morality.

  SvaraRadera
 3. Osynlige Mannen: Jo, det kan du nog lita på :)


  Men en sak som är typiskt för socialdemokraterna är att de aldrig konkret säger vad de ska ändra. Jag anser att de måste säga precis vad de ska göra innan valet. Det räcker inte med att säga att de ska "värna integriteten" när de pillar med IPRED.

  SvaraRadera
 4. Det som är ett faktum och som kommer att gälla i år framöver är den socialdemokratiska riksdagsgruppens JA till IPRED 25 februari 2009. Besluten i dag (jag var på plats)är ord i Politiska riktlinjer. Partikongressen(S) röstade avslag på malmömotionen(Avskaffa IPRED-lagen).
  Så motståndarna till IPRED-lagen i Temagruppen(utskottet på S-kongressen) är rejält grundlurade!

  SvaraRadera
 5. Men _varför_ säger inte socialdemokraterna att de åtminstone vill skrota den frivilliga privatpolisdelen i IPRED? De har ju ingen ideologi att tala om som skulle hindra ett sådant ställningstagande, och det skulle inte kosta ett dugg politiskt - snarare skulle det ge massor av bonuspoäng. Kan man inte ens lita på att maktpartier gör vad de kan för att maximera sina opinionssiffror längre?

  SvaraRadera
 6. Man blir fundersam.

  Det finns sossar som försöker dra åt rätt håll:

  http://www.hartman.nu/2009/11/01/integritet-seger-seger-seger/

  Men de klarar inte av att dra rimliga slutsatser av att (s) partiledning kämpar emot med näbbar och klor.

  Det är så uppenbart att (s) inte frivilligt rör sig en tum åt rätt håll.

  Vilket är allvarligt, eftersom de röd-gröna nu har vittring på makten.

  Det finns inget som talar för annat än att (s) kommer att låta Bodström & Co få fritt fält att driva sin linje om sossarna skulle vinna valet.

  Därför behövs Piratpartiet i riksdagen. Som vågmästare.

  SvaraRadera
 7. @Lars

  "privatpolisdelen"

  I S-dokumentet(Politiska riktlinjer) står

  "Utgångspunkten är att det är polisen som utreder brott, även mot upphovsrätten."

  Självklart kommer IPRED-lagen upp i diskussionen med de röd-gröna. Vad som kommer att stå i den gemensamma valplattformen blir spännande. Men att ändra en lag tar tid!

  En reflektion:
  Centern har på sin "partikongress" sagt JA till FRA.

  Socialdemokraterna har på sin partikongress röstat avslag på motion med texten: Avskaffa IPRED-lagen. Det är klara ord. Så någon förändring blir det med röd-grön regering. Vad vi vet är att riksdagsgruppen(S) vill ha ett centralt upphovsrättsorganisation (Copyswede?) som agerar samt en integritetsombudsman. Av detta får man inte ståfräs!

  SvaraRadera
 8. ""Utgångspunkten är att det är polisen som utreder brott, även mot upphovsrätten."

  Så är det ju med dagens lag. Privatpolisdelen handlar ju om civilrättsliga stämningar inte brottsutredningar. Ovanstående betyder alltså exakt noll och intet.

  /Hoffa

  SvaraRadera
 9. Att ändra en lag tar tid, ja. Så om sossarna inte tycker att ipred är bra kan man ju undra över varför de hjälpte till att införa den.

  Eftersom de faktiskt gjorde det måste man nog utgå från att de faktiskt tycker att den nuvarande ipredlagen är bra, och att de utlovade ändringarna blir synnerligen marginella.

  SvaraRadera
 10. Det blir fantastiskt bra med piratpartiet som vågmästare, och Mona Sahlin som statsminister. Ohly som finansminister, kanske? Skulle Sahlin/Ohly tveka att lägga en eller annan internetrelaterad lag på is om de fick carte blanche för allt annat? Nej, inte en sekund. Rätt ointressant trots allt, ingen skulle ha råd att köpa dator och skaffa uppkoppling ändå.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.