2009-11-28

Telia! Ta FRA-lagen till domstol!

Det pågår ett upprop bland bloggare för att publicera nedanstående text på så många platser som möjligt. Givetvis är jag med på tåget. Jag tycker dessutom att så många Telia-kunder som möjligt borde sända ett brev eller mail till Telias ledning med samma text.


Från och med den första december 2009 är Sverige en övervakad nation – det är då som FRA får tillgång till en stor del av vår Internet- och mobiltrafik.

Detta kommer att få ett antal konsekvenser. De mest påtagliga är att flera grundläggande rättigheter i praktiken kommer att sättas ur spel. En självklarhet som brevhemligheten kommer efter den första december 2009 inte att existera på internet. Även andra grundlagsskyddade rättigheter som källskyddet är starkt hotat. Många organisationer har skarpt protesterat mot FRA-lagen, däribland Journalistförbundet och Advokatsamfundet. En majoritet av det svenska folket är emot FRA:s avlyssning.

Flera juridiska experter uttrycker dessutom stor tveksamhet till om FRA-lagen är förenlig med Europakonventionen, d.v.s. den europeiska konventionen angående skydd för de mänskliga rättigheterna. Sverige har förbundit sig att följa den konventionen och rimligtvis bör lagen alltså prövas i Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna. Telia ansvarar idag för en majoritet av den trafik som FRA kommer att vilja avlyssna. Därför uppmanar vi Telia: Ta FRA-lagen till domstol.


Andra bloggare som deltar i kampanjen...

6 kommentarer:

 1. Dags för alla att allvarligt överväga att använda VPN-tunnel-anonymiseringstjänster på nätet, tex Ipredator eller Relakks..
  /insider

  SvaraRadera
 2. Samt PGP eller dyligt på eposten. Det räcker ju inte att du har krypterad tunnel till din mailserver om inte mottagaren har det till sin.

  SvaraRadera
 3. Känns som anonymiseringstjänster på nätet är en perfekt agent provocateur. Ett bra sätt att reducera datamängden som ska analyseras genom locka till sig alla som vill dölja något.

  SvaraRadera
 4. Jaha.. får väl börja köra med VPN konstant nu då :(

  SvaraRadera
 5. Tja, nu har det bara blivit lagligt, det "dom" alltid hållit på med, heter det ute i folklagren.

  Vem är förvånad? Ja, ingen av alla dom som har "rent mjöl i påsen" (ute i de vanliga folklagren) i alla fall.

  Inget har förändrats. Alla insatta, kunniga, pålästa och bekymrade kommer kryptera och kringgå, de som inte bryr sig (vanligt folk?), ja, dom bryr sig inte.

  SvaraRadera
 6. Jag tror att det är mycket bättre om FRA:s övervakning är olaglig än om den är olaglig. Om den är olaglig så tvingas de hålla nere volymen för att det inte ska upptäckas, och de måste vara mycket restriktiva med vilka som kan veta om den och få tillgång till avlyssningsresultaten.

  Nu när det är lagligt så misstänker jag att FRA kommer att göra det som laget tillåter och dessutom en hel del till som är olagligt eller i konflikt med lagens anda. Som t.ex. att runda lagen och skicka uppgifter till polisen genom regeringskansliet.

  Resultatet blir troligen att volymen av avlyssning kraftigt utökas.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.