2009-12-15

EMU: Nu är det dags igen...Nu finns det, enligt SCB, en majoritet för att införa Euron som valuta i Sverige.

Med tanke på att Lissabonfördraget trätt i kraft - och att Sverige inte har något formellt undantag om valutan - så kan man räkna med att det kommer att klia i fingrarna på politikerna. Både i Sverige och i EU.

Räkna kallt med att de kommer att försöka igen efter nästa riksdagsval. Oavsett vem som vinner. Och den här gången kommer de inte att vilja eller våga hålla någon folkomröstning. Istället kommer de att hänvisa till fördraget - och försöka ställa svenska folket inför fullbordat faktum.

Ingen kommer att vilja debattera detta i förväg. Därför är det upp till oss Euro/EMU-skeptiker att driva upp frågan på dagordningen inför riksdagsvalet. Lyckas vi inte med det, då är det kört. Då får vi gemensam valutapolitik med Frankrike, Grekland och Italien...

35 kommentarer:

 1. Äntligen. Inte en dag för tidigt.

  SvaraRadera
 2. Svenska politiker vill slippa ansvar.

  Och det fulla ansvaret för politiken kan man undkomma om det finns en valuta för vilken man saknar fullt ansvar.

  Svenska politiker framhåller aldrig som beklagansvärt exempel det stackars Schweiz som kämpar på med sin usla valuta. Se hur illa det kan gå för ett land som envisas med att föra en enskild valutapolitik. För ungefärligen 40 år sedan hade schweizarna den förmånliga växelkursen av 1 CHF mot 1 SEK.

  Växelkursen är väsentligt annorlunda idag.

  Stackars Schweiz. Eller?

  SvaraRadera
 3. Nu medger till och med ECB att det är knytningen till Euro som orsakat Lettlands kris

  SvaraRadera
 4. Tja, men det är ju sånt som händer när man låter politiker hållas. Vi kan lika gärna sluta låtsas som att vi är självständiga och ta till oss den där jävla euron i alla fall.

  SvaraRadera
 5. Annika B,

  samma gäller väl hela medlemskapet i EU. Länder som Norge, Schweiz och Lichtenstein valde att stå utanför... se hur illa det gick för dem: BNP/capita

  /Werner

  SvaraRadera
 6. Jag vill ha Euron, men inte EU - går det ihop? :)

  SvaraRadera
 7. > Werner

  Helt riktigt med den noteringen att Norges olja knappast kan anses vara ett utslag av norsk kompetens, utan snarare en himla geografisk tur, på samma vis som vissa arabländer.

  Dock är den europeiska tanken om att hyvla av kanterna på regelverk, standarder och en form av användande av best practice i samhällsstyrningen ganska tilltalande.

  Att träda in i en valutaunion där Grekland anses vara lämplig att vara en deltagare, är dock väsensskilt från att införa gemensamma krockprovsregler för bilar eller att slippa betala tullar inom EU.

  SvaraRadera
 8. Detta är katastrof! Inga Euro-länder har fått det billigare, eller bättre.. Nej det är snarare så att priserna har avrundats uppåt, på allt, medans lönerna är desamma..
  Nettoresultat: vanliga människor får det mkt svårare! Grekland och Italien är extremfall, men det visar på vilken total inkompetens en "gemensam" valuta innebär: Lika "dåligt" för alla!!

  Flytta till Schweiz är jääklikt lockande just nu!

  SvaraRadera
 9. "Dock är den europeiska tanken om att hyvla av kanterna på regelverk, standarder och en form av användande av best practice i samhällsstyrningen ganska tilltalande."

  Om så skedde skulle jag jubla. För då skulle jordbruks- och regionalstödet avskaffas, skatterna sänkas, alla storskaliga prestigeprojekt läggas ner med mera, med mera. Problemet är att EU snarast tillämpar "worst practice" i sitt beslutsfattande.

  Titta bara på vilka personer som blir EU-komissionärer - flata tredjerangens politiker.

  SvaraRadera
 10. Miljöpartiet och Vänstern är nog garanter för en ny folkomröstning på den sidan.

  Möjligen är Centern det på andra sidan.

  Hur som helst så tycker jag det här inte är en folkomröstningsfråga.

  Låt var och en få bestämma om man vill ha sin lön i euro och betala skatt i euro. Låt var och en få bestämma om man vill betala med euro i affären och spara i euro på banken.

  Gör det lätt för folk att själva bestämma hur de vill ha det. Det kostar kanske en slant, men det kan det väl vara värt?

  SvaraRadera
 11. Jag är för euron som valuta. Enklare om alla länder har samma valuta. Man kan givetvis tycka till om ansvaret med EMU.

  Det liknar annars SD över debatten. Det vill säga nationalism och protektonism, fast om pengar istället för homogen befolkning.

  SvaraRadera
 12. När vi röstade ja till EU så röstade vi väl också ja till Euron?
  Det enda som avgörs vid en ev folkomröstning är väl datumet då den ska införas? Men förr eller senare måste vi anskaffa den.

  SvaraRadera
 13. Det är snarare så att vi sade ja till Euro när vi sade ja till Lissabonfördraget. i detta står att man skall ha Euro som valuta. Vi behöver inte folkomröstning eftersom de flesta röstade på partiet som var för EMU och lissabon i det senaste valet.

  Man skall generellt akta sig för folkomröstningar då de bara mäter opionionen vid ett tillfälle och är känsliga för kampanjer. Påverkan genom partival är bättre eftersom politikerna kan stå över väljarnas nycker och välja det som är bäst för alla på lång sikt.

  SvaraRadera
 14. Tekniskt sett krävs en viss tid i det europeiska växelkurssamarbetet ERM2 för att få gå med i valutaunionen EMU.

  Därför får Sverige inte gå över till Euron förrän man har haft en stabil valuta en viss tid.

  Men det politiska värdet av att Sverige går med är nog så stort att det nog bara blir en kort tid.

  Regeringen om ERM2


  Personligen tycker jag att ERM2 är ett stort feltänk. Det är inte växelkursen som ska anpassas, utan ränteläget.

  En övergång till Euro borde först innebära att Riksbanken sätter exakt samma ränta som ECB och låter den svenska ekonomin och därmed valutan svänga in.

  Sen låser man växelkursen när den blivit stabil med samma ECB-ränta.

  SvaraRadera
 15. Och slutklämmen är alltså att när kronan visat sig vara stabil gentemot Euron i formell mening då är vi förpliktigade att byta.

  Men ingen kan tvinga Sverige att ha en stabil valuta.

  SvaraRadera
 16. Vi har redan sagt ja. Pacta sunt servanda heter det.

  Det är dessutom bara kommunister och nasister som är mot EMU. Unken dumnationalism.

  Låt oss gå med och visa att vi är mer i Europas centrum - då får vi också inflytande i de kretsar där besluten fattas - Det är värt en hel del.

  SvaraRadera
 17. "Man skall generellt akta sig för folkomröstningar då de bara mäter opionionen vid ett tillfälle och är känsliga för kampanjer. Påverkan genom partival är bättre eftersom politikerna kan stå över väljarnas nycker och välja det som är bäst för alla på lång sikt."
  Och ett val mater inte opinionen vid ett visst tillfalle, och allmanna val ar forstas inte alls kansliga for kampanjer?

  -P

  SvaraRadera
 18. > Gertkvist

  Observera att jag skrev "den europeiska tanken", det var inte en beskrivning av verkligheten, vilket vi alla vet.

  Varför är den genomsnittlige politikern ganska sopig, varken särskilt listig eller framstående på något annat sätt?

  Vad är en "behörig" politiker för att anknyta till magister Björklund?

  Respektera politikerklassen som den respekterar dig.

  SvaraRadera
 19. Stolt moderat: Är det inte bara mördare och våldsmän som är för Euron?

  Tramsigt poängförsök...

  SvaraRadera
 20. Suck. Mer problematik , högre priser, och allt vi får ut av det är en valuta som är så dyr att ingen vill handla av oss förrän vi konkursar..

  SvaraRadera
 21. "politikerna kan stå över väljarnas nycker och välja det som är bäst för alla på lång sikt."

  Jag funderar och funderar men tycker det snarare verkar som om våra politiker konsekvent väljer det som är bäst för dem själva, oavsett hur dåligt det är för alla andra.

  SvaraRadera
 22. En av alla Anders15 december, 2009 17:00

  En sak som jag har funderat över och haft jättesvårt att hitta information om är: vem äger Europeiska Centralbanken? Är det någon som vet?

  Titta på vad som hänt i USA de senaste decennierna, en centralbank som förstör hela ekonomin med inflation. Kommer inte samma sak hända i Europa om ECB får som de vill?

  SvaraRadera
 23. Att planekonomiskt bestämma räntan(priset på risk) för en hel ekonomi är fullkomligt vansinnigt. Ingves och de andra centralplanerarrna i Riksbankens styrelse sitter inte på tillräckligt med information.

  Räntan ska sättas av utbud och efterfrågan. Vill många låna så går räntan upp och om många vill spara så går den ner. Helt självreglerande. Avskaffa Riksbanken och sedelmonopolet så vi kan få en valuta som är uppbackad, tex. av guld, och så marknaden kan sätta priset fritt.

  Euron gör ingenting bättre. Den ökar bara risken för att centralplaneringen blir felaktigt.

  SvaraRadera
 24. Ja, svenskarna är så jävla enfaldiga och naiva att dom tror, bara vi får denna Euro så ordnar sig allt. Knappast troligt.

  SvaraRadera
 25. Sverige har ju redan beslutat att gå med i EMU, bara inte när. Om man hade velat göra något åt det så var det väl ca 15 år sedan man skulle ha gjort det.

  SvaraRadera
 26. Iom Lissabon så har vi väl inget val längre?

  Lissabonfördraget fanns inte vid valet 2006. Så vi röstade fram en regering, som tog fram Lissabon och skrev på. Utan att fråga folket.

  Allt i sann Europeisk anda.

  Jaja, bättre att ha "inflytande" än att bestämma själv. Eller...?

  /Werner

  SvaraRadera
 27. Innan ytterligare makt överlämnas till Bryssel måste vi ha ett second amendment även i EU.

  SvaraRadera
 28. Jag håller med dig Hax men jag tror inte att vi har samma anledning. ECB, FED, riksbanken har alla visat sig inkompetenta i kris tiderna. INGEN av dessa monument från förr såg att krisen var på väg.

  De förstår inte heller anledningen till krisen vilket stavas överbelåning inte bristen på krediter som riksbanken, ECB och FED tror. Sanningen är att hela Europa behöver låna mindre och producera mer. Den privata skulden måste ner i Europa lika väl som i USA men ingen av riksbankerna är redo att ta den nödvändiga smäll vi behöver för att få stopp på ökningen av den privata skulden vs BNP.

  SvaraRadera
 29. Här kan ni rösta på Rickard Falkvinge som er favoritgeek:
  http://www.aftonbladet.se/kultur/article6295657.ab

  Idag väljer jag att vara Amonyn (eller vaddet heter)

  SvaraRadera
 30. Lars -

  "Sverige har ju redan beslutat att gå med i EMU, bara inte när. Om man hade velat göra något åt det så var det väl ca 15 år sedan man skulle ha gjort det."

  Oerhört idiotiskt argument. Förr i tiden var det lagligt med slavar. Tider förändras och generationer som inte var med och bestämde om EMU/EU skall då underordna sig sådant de inte fick tycka till om???
  Svårt för mig att göra något för 15 år sedan då jag är 25!!!!

  Ganska nötigt sagt av dig Lars tycker jag.

  SvaraRadera
 31. Stolt moderat -

  Pucko nummer 2.

  "Vi har redan sagt ja. Pacta sunt servanda heter det.

  Låt oss gå med och visa att vi är mer i Europas centrum - då får vi också inflytande i de kretsar där besluten fattas - Det är värt en hel del."


  Vilka är vi?? Jag var som sagt 15 och fick då inte tycka till.

  Gå med?? Ja först ger vi upp vår egen chans att påverka vårt faktiskta ränteläge annorlunda än nationer som kanske har annorlunda situationer. Tror du ECB sätter räntan efter lilla Sverige eller Tyskland, Frankrike mm???
  Ska vi ge upp vårt eget beslut och sedan tigga tillbaka lite makt av snälla EU?? Verkar som du har det om bakfoten.

  SvaraRadera
 32. Införs euron blir det skyhöjda priser – det erfor euroländerna i samband med att de övergick till den Nya Valutan. En insändare från Holland skrev just att det som 2002 kostade en gulden nu kostar 2, 21 gulden – det är prisökningar på över 100 %.

  Eftersom svenskar har rykte om sig att vara ”die dumme Schweden” rekommenderar jag en titt i Eurostat för att föregripa att ryktet ohjälpligt befästs.

  Där framgår att Sveriges statsskuld är betydligt lägre än de flesta EU-ländernas (Göran Persson gjorde väl kanske något bra där i saneringen efter det förra borgerliga regeringsinnehavet).

  Vi kommer dock, om vi går med i euron, att bli del i en grupp länder med enorma statsskulder. Så oavsett eurons artificiellt upprätthållna värde, så finns stor risk att euron rasar totalt när dess funkton som substitut åt den låga dollarn som stabil världsvaluta inte längre gör sig gällande.

  Procentsiffrorna 2008 är 61,5 procent skuldsättning av BNP i hela euroområdet och naturligtvis skyhögre 2009 med tanke på alla räddningspaket till banker och näringsliv; (Sverige har 38 % skuldsättning av BNP enl samma tabell) går man in på enskilda länder blir det Belgien 89,8 %, Italien 105,8% (ett land belånat över taknocken), Grekland 99 %, England 52%, som jfrtal kan man ta Island 57 %, (en katastrofekonomi) Ungern 72 %, Frankrike 67 % , Tyskland 65,9 % osv.

  Det är en bankrutt kontinent. Att gå med i den valutan blir spiken i kistan för Sveriges ekonomi. När euron rasar så rasar ett korthus. Lite mer massarbetslöshet på det och en 500-miljonhövdad katastrof är ett faktum. Vad ska dessa utblottade massor ta sig till när inga långivare längre finns som är beredda att vräka ut pengar till flotta mastodontbyggnader i Bryssel. Det blir spökhus. Se http://epp.eurostat.ec.europa.eu/tgm/table.do?tab=table&init=1&language=en&pcode=tsieb090&plugin=1

  Läs gärna även denna uppsats från Harvard Law School om faran av att föra en ’symmetrisk’ ekonomisk politik i ‘asymmetriska’ ekonomier ”When the Euro Falls Apart” http://www.law.harvard.edu/programs/about/pifs/research/15scott.pdf

  SvaraRadera
 33. Är inte valutabyte ett passligt tillfälle att övervaka hur mycket kontanter enskild individ besitter?

  SvaraRadera
 34. Christian, ja man kan ha euron som valuta utan att tillhöra EU. Montenegro har ensidigt upphöjt euron till landets lagliga valuta. Dock deltar ingen representant från Montenegro i ECB:s styrräntebeslut och Montenegro får inte prägla några euromynt.

  Jag tycker som du att det vore bättre att gå ur EU, men att införa euron.

  Då skulle vi vinna vissa fördelar. Vi kommer inte längre att omfattas av EU:s handels- och jordbrukspolitik och inga svenskar kommer att sitta med när ECB fattar beslut om styrräntorna.

  Euron är helt klart en bättre valuta än den svenska kronan. Dock beror detta till stor del på att exempelvis Tyskland ogillar inflationspolitik. Om Sverige och Storbritannien går med i eurosystemet kommer majoriteten troligen att förskjutas till förmån för inflationspolitik och euron förvandlas till en skämtvaluta. Så har tyskarna svårt att värja sig mot att exempelvis Spanien vill bedriva en mer inflationistisk politik.

  Om man beslutade att endast tyskar finge sitta i ECB:s direktorium skulle jag bli mera positiv till euron. Jag är dock i första hand för guldmyntfot.

  Dock tycker jag att Sverige bör lämna EU då EU är ytterst protektionistiskt. Och då blir en eventuell folkomröstning ett tillfälle att visa hur starkt man ogillar EU, vilket man självfallet visar genom att rösta nej till allt som kommer från Bryssel.

  Vidare skulle man enkelt kunna ge svenskarna en god möjlighet att skydda sig mot inflationen genom att avskaffa beskattningen av realisationsvinster. Köper man exempelvis XETRA-guld och sedan säljer XETRA-guld till en högre kurs så tvingas man betala skatt på vinsten och enda anledningen till att det har uppstått en beskattningsbar vinst är att riksbanken misskött sitt uppdrag att upprätthålla ett fast penningvärde. Hade riksbanken skött sitt uppdrag på ett korrekt sätt hade ju inte guldets värde uttryckt i kronor stigit.

  Vad ekonomiska liberaler alltså framför allt bör arbeta för är att beskattningen av realisationsvinster helt avskaffas samt att Sverige lämnar EU. Omrealisationsvinster blir skattefria kan vem som helst skydda sina besparingar exempelvis med XETRA-guld och i så fall kan inte inflationen göra någon större skada.

  SvaraRadera
 35. om vi byter till euro så kan vi räkna med högre priser på mat och annat

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.