2009-12-17

Mellandag

Nu skall vi försöka knyta ihop säcken för den här EP-sessionen. Sedan blir det sen lunch och en lång tågresa. Så jag loggar ur för dagen nu.

På tåget skall jag bland annat lusläsa moderaternas nya utspel i upphovsrättsfrågan. Jag har bara kastat ett öga på det ännu - men visst får man intrycket av att (m) vill uppfinna något som redan finns, nämligen Creative Commons? Är de bara dåligt pålästa eller försöker de sno åt sig CC utan att ge cred?

Hur som helst är det intressant att se att (m) verkar oroliga för att tappa röster till (pp) i riksdgsvalet nästa år. Men om planen är att försöka profilera sig i piratfrågor innan valet, då har den möjligen en brist. Det är att folk lätt inser att det handlar om just vallöften. Sådana brukar nämligen glömmas bort så fort valet är över.

Den som vill modernisera och reformera upphovsrätten bör istället rösta på ett parti som arbetar konsekvent och långsiktigt med dessa frågor. Det vill säga Piratpartiet.

5 kommentarer:

 1. Fyfan, det där var ingen vidare ändring av upphovsrätten.

  Till skillnad mot den ideella rätten (rätten till credit för det du gör), så går den ekonomiska rätten att avsäga redan idag. Så det nya är att du nu får avsäga dig rätten att sätta ditt namn på det du gör.

  Med den föreslagna lagändringer, så kommer alla anställningskontrakt kräva att du avsäger dig din ideella rätt.
  Dvs din chef kan listas som uppfinnare på dina uppfinningar, VDs fru som översättare det du översatt, eller chefen som författare till artiklar/forskning du skriver i tjänsten.

  Detta är inte påhittade skräckexempel: har själv sett alla tre i verkligheten (i länder där upphovsrätt inte tas särskilt seriöst).

  /Werner

  SvaraRadera
 2. LOL! Du är helt enkelt fullkomligt fantastisk bakom tangentbordet, Henrik!

  Jomenvisst är det spännande att se att moderaternas miljoner till deras konsultbolag nu bland annat gett resultatet att de börjat försöka sig på att profilera sig på PP-frågorna.

  Att den uppmärksamme betraktaren direkt ser att det liknar mest försöken från en sjuåring att bemästra en tvåhjuling innebär tydligen inga hinder på vägen mot Nirvana (det vill säga, för deras vidkommande, ytterligare fyra år vid maktens smörgåsbord).

  SvaraRadera
 3. Glöm inte vallöftet om att inte kriminalisera en hel ungdomsgeneration eller det tidigare nej:et till FRA-lagen

  SvaraRadera
 4. Det går inte att avsäga sig de ideella rättigheterna för alla ändamål, så en CC-licens fungerar inte fullt ut (i Sverige i vart fall). Läs gärna Nicklas Lundblads båda inlägg.

  Jag tycker att moderaternas förslag framstår som seriösa och ärligt menade. Inte minst för att det knappast är några förslag som lockar unga väljare, utan snarare välbehövliga reformer. Jag tycker dock att det är litet synd att varken folkpartiet eller moderaterna kan säga rakt ut att dagens långt mer än hundraåriga upphovsrätt borde förkortas.

  SvaraRadera
 5. Det finns snart inget seriös kvar att glädjas åt !

  http://www.youtube.com/watch?v=aBHEqGsYnWU

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.