Spelet om The Pirate Bay-rättegången rullar vidare. Nu skall Högsta Domstolen utreda frågan om Hovrättsdomarna kan tänkas vara jäviga. Dock går frågan om tingsrättsdomaren, som rimligen måste anser vara mer jävig, inte tillfortsatt prövning.
Expressen
Det går ju alltid att chansa på att det ska bli tyst sen och tid har dom gott om.
SvaraRaderaRättsrötan i Sverige är monumental. Högsta domstolen prövar alltså inte ens om den juridiskt professionella domaren i tingsrätten, Tomas Norström som aktiv medlem i ett antal upphovsrättsföreningar, ska prövas i jävsfrågan. HD beslutar däremot om att jävspröva de politiskt tillsatta nämndemännen/lekmannadomarna eftersom de (precis som Norström!) också är medlemmar i upphovsrättsföreningar. Att HD, med sina av regeringens utsedda domare, gör denna urskillnad tyder på en magnifik kåranda domstolsjurister emellan och rättsväsendets politisering, där alla kliar varandra på ryggen för att undvika alla misstankar om jäv, mygel och kanske t.o.m. ren och skär korruption. Denna gång med smörjhjälp av skiv- och filmbolag och bokförlag som märkt att verkligheten sprungit ifrån sina gamla försäljningsmodeller. Torgny Segerstedt och Wilhelm Moberg roterar i sina gravar.
SvaraRaderaDen här kommentaren har tagits bort av skribenten.
SvaraRaderaMan ska nu komma ihåg att man enligt 54 kap. 8 § Rättegångsbalken inte får överklaga hovrättens prövning av frågan om jäv mot domare i tingsrätt.
SvaraRaderaHD:s avslag i denna del är alltså enbart formellt, och tar inte ställning i sak.
Skälet för detta är enkelt. Hovrätten ska ju göra en ny prövning av hela målet, så om tingsrättens dom är fel, oavsett med eller utan jäv, så förväntas ju hovrätten rätta till det. Då finns det ingen anledning att tvista särskilt om tingsrättsdomaren varit jävig.
Katastrof... det är det minsta man kan säga..
SvaraRaderaTack Johan Tjäder,
SvaraRaderaJag tycker man ska ta det försiktigt med att ropa kåranda och rättsröta när många av de beslut som gör folk upprörda beror på lagstiftning och inte på att domstolarna dömer fel. Det gäller att rikta kritiken rätt, annars kommer man ingenstans.
Det skulle förvåna mig om några rådmän känner till p2p-tekniken, eller ens orkar sätta sig in i den. Fast det kanske är upp till advokaterna att förklara...
SvaraRadera"Behövs en lag om domstolarnas oberoende?
SvaraRaderaRegeringen tillsätter utredning om domstolar och domare. Regeringen har beslutat om direktiv till en utredning som ska överväga frågor som rör domstolar och domare."
Meddelade advokatsamfundet 23 nov 2009 på sin hemsida pga förankomna anledningar.