2009-12-21

Verklighetsbild

"Lissabonfördraget har godkänts av de folkvalda parlamenten i 26 av EU:s medlemsländer, utsedda i fullt demokratiska val. I det 27:e medlemslandet, Irland, röstade två tredjedelar (67%) ja till fördraget i en folkomröstning. Detta tycker jag nog är en ovanligt tydlig demokratisk grund. Att ena 27 länder är en nog så svår uppgift även i mindre omfattande frågor. Detta breda stöd är en stark signal om att Lissabonfördraget är efterfrågat och välbehövligt."
Sveriges EU-Kommissionär, Cecilia Malmström, om EU-fördraget.

Nederländerna? Frankrike? Irland 1? De inställda folkomröstningarna? De länder vars regeringar över huvud taget inte vill eller vågar fråga folket?

Läs mer»

7 kommentarer:

  1. "Detta breda stöd"... Det är som jag har trott hela tiden: politiker föds utan en skamgen i kroppen.

    SvaraRadera
  2. Uttalanden som dessa föder en sådan ilska och förakt att det är svårt att beskriva i ord... man suckar bara djupt.

    Tala om att vara frånskild verkligheten.

    /LL

    SvaraRadera
  3. Nåja. Cecilia Malmström kommenterar ju detta i precis samma blogginlägg som du har saxat citatet ur:

    Det Mattias Svensson med flera är inne på och som brukar anföras för att processen ändå varit odemokratisk är:

    1. EU accepterar inte ett nej och tvingade irländarna att rösta igen.

    - Att fråga irländarna vad de var missnöjda med är knappast odemokratiskt. Efter den första folkomröstningen tog EU en tankepaus. Därefter startade en dialog med irländarna om vad de var missnöjda med, och detta ledde till ett antal rättsliga garantier på för irländarna viktiga områden. Utifrån dessa förutsättningar utlyste irländska regeringen en ny folkomröstning, och irländarna gav sitt tydliga ja till att de vill ha Lissabonfördraget.

    2. Ni vågar inte låta oss rösta i Sverige.

    - Jag är helt med på att folkomröstningar ofta har en folkbildande effekt. Men att automatiskt se folkomröstningar som en högre form av demokrati än den representativa demokratin vi är i mina ögon felaktigt. Folkomröstningar ska användas sparsamt och när det är en fråga där svaret är enkelt att tolka, och detta är inte fallet med Lissabonfördraget. Att riksdagen, liksom 25 andra europeiska parlament, godkänt Lissabonfördraget är legitimt och enligt demokratiska metoder. Vi brukar i Sverige inte folkomrösta om olika internationella fördrag.

    SvaraRadera
  4. Fy fan vi har ersatt stolpskottet Wallström med ännu ett stolpskott - eller är hon bara fräckt lögnaktig? Varför är det omöjligt att tillämpa "varannan damernas"? Gradin-Wallström - Malmström alla damer om jag inte tar miste. Nu tror jag inte att en med pitt skulle på något sätt vara bättre! Se på Urban Ahlin på Newsmill då han hackar på RajRaj för "att han tillsatt van Rumpuy och den vad hon nu heter kvinnliga "utrikesministern"". Han låtsas tro att den sittande jourhavande Reinfeldt har den makten bara för att få en angreppspunkt. Lågt minsann! (jag som trodde att Ahlin var bättre än sin partikollega häradsbetäckaren från Iggesund(han som brölande dansade i bara kallingarna i riksdagskorridoren här om dagen).
    Undertecknat stolpskottet.

    SvaraRadera
  5. När jag läser Malmström känner jag än starkare att vi behöver ha ett andra tillägg till Lissabon-fördraget.
    Emellertid var Europas politiker smartaare än de amerikanska grundlagsfäderna...

    SvaraRadera
  6. Sveriges grundlag måste väl ändras för att lissabonfördraget ska gälla? Det innebär att vi har ett val till på oss att rösta fram en riksdag som inte godkänner grundlagsändringen innan vi har ett demokratiskt godtagbart fördrag.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.