2010-01-07

Sug på den, Fredrik Reinfeldt!

"Samhällsutvecklingen – som vi ser den under de närmaste årtiondena – kan även under normala förhållanden komma att innebära nya hot mot de enskilda medborgarnas frihet.

De koncentrationstendenser som gjort sig gällande på många samhällsområden kan få frihetsbegränsande konsekvenser. Den centrala statsmaktens växande styrka, de allt större svårigheterna att överblicka och övervaka den växande offentliga förvaltningsapparaten kan få samma konsekvenser. I olika hänseenden kan åtgärder, genomförda och sanktionerade av en riksdagsmajoritet, komma att gripa allt längre in i de enskilda medborgarnas liv.

Datorutvecklingen ger enorma möjligheter för ett genomkontrollerat och genomreglerat samhälle.

Att den enskildes frihet skulle över en natt genom regeringsdekret eller riksdagsbeslut avskaffas, drömmer ingen om. Men i själva utvecklingen är risker inbyggda för den enskildes friheter. Dessa friheter skulle successivt kunna naggas i kanten genom en samhällsutveckling som steg för steg, dag för dag ger överheten och övermakten ökande befogenheter på de enskilda medborgarnas bekostnad."

Moderatledaren Gösta Bohman i riksdagen den 4 juni 1976.

(Via Sagor från Livbåten / Bohmanfonden.)

8 kommentarer:

 1. Det var på den tiden när Moderaterna stod för individens frihet. Nu är istället USA som förebild och den nya världsordning som håller på att skapas vad det gäller övervakning och inskränkning av den enskildes privatliv och integritet.

  SvaraRadera
 2. Utan att på något sätt förta styrkan i Göstas argumentation kan man också peka på att "datorerna", den informationstekniska revolutionen samtidigt inneburit en explosion i frihet och valfrihet för enskilda människor i snart sagt alla delar av världen, inte minst via en fantastisk hävstång för den globala kapitalismen.

  Nu är utmaningen snarare att överdriven rädsla för terrorism inte får tillåtas vrida den ofantligt positiva utveckling bakåt.

  SvaraRadera
 3. Gösta "Nostrodamus" Bohman. Indeed.

  SvaraRadera
 4. Man blir nostalgisk. Det var Gösta som lade grunden för den moderata framgången i opinionen under 80-talet. När Gösta och hans efterföljare Ulf var ledare för M var det en självklarhet att vara Moderat för mig. Idag är jag politiskt hemlös.

  Hälsningar från en skåning

  SvaraRadera
 5. The prophecy has come true!!!

  SvaraRadera
 6. Det var på den tid då moderaterna fortfarande var rädda att kapitalet inte skulle ta tillbaka sina positioner helt och hållet och man orodade sig för att djävulen i form av socialister skulle använda datorer i världssocialismens förslavande av mänskligheten.

  Nu blev det inte så utan registrerandet sköts av dom intressen som Moderaternas politik är designad att stötta och varför skulle dom motverka sina egna intressen?

  Den som är intresserad av frihet bör rimligen ställa sig ovanför högervänsterskalan.

  SvaraRadera
 7. Scary Devil Monastery07 januari, 2010 14:27

  ...och där ser vi anledningen till att jag och många fler är med PP i stället för med M numer.

  M och FP verkar båda hålla två streck vänster om Vänsterpartiet när det gäller massiva övergrepp mot integriteten.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.