2010-01-20

SWIFT-debatten

SWIFT handlar om att USA vill ha tillgång till data om europeiska banköverföringar, efter att de aktuella servrarna flyttats till Europa.

Ett tillfälligt avtal trummades igenom i ministerrådet av det svenska EU-ordförandeskapet den 30 november. Det vill säga dagen innan Lissabonfördraget skulle ha gett Europaparlamentet medbestämmande i frågan.

Särskillt fräckt är detta eftersom EP redan hade hearings m.m. om frågan på gång. Plus att avtalet egentligen inte var färdigt den 30 november, det bara antogs då. (Det gamla avtalet går för övrigt inte ut förrän i slutet av januari i år, så man hade aldrig behövt ha så bråttom.)

Direktsändning av debatten om denna affär kl 15-15:30 via länken i bloggposten nedan. En repris kan du därefter se här.

Uppföljning: I debatten meddelar det spanska ordförandeskapet att parlamentet skall få se det nya avtalet nästa vecka. I den mån parlamentet i slutändan kan/får ha konkreta synpunkter har man alltså en vecka på sig innan det gamla avtalet går ut och det nya börjar gälla...

Uppföljning 2: De menar alltså att eftersom de inte hade avtalet översatt till samtilga EU-språk - så kunde de inte informera parlamentet om innehållet på något språk. Hmmm... Visserligen sägger reglerna att man måste ge information på alla parlamentets språk. Men det får ju inte bli en förevändning för att undanhålla information som sådan.

1 kommentar:

  1. Om avtalet inte var färdigt borde man väl på formella grunder kunna få EU-domstolen att häva Rådets beslut.

    Nån jävla ordning får det väl ändå vara i EU också.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.