2010-02-10

SWIFT-debatten: Låsta positioner

Det framkom egentligen inte så mycket nytt i sak under Europaparlamentets debatt om SWIFT-avtalet i eftermiddag.

Gruppernas representanter sa vad som förväntades. Ministerrådet fortsätter att envisas och mumlar om balans mellan medborgerliga rättigheter och säkerhet. (!) Terroristkommissionär Malmström fick en intressant första dag på jobbet, och var i stort sett ett eko av ministerrådet.

I form, så finns det de som vill skjuta upp morgondagens omröstning.

En bordläggning, menar de, skulle ge ministerrådet tid att komma med mer input och förbättringar. Fast det känns mest som förhalningstaktik. Speciellt som ministerrådet redan kört ångvält över parlamentet en gång - och kommissionen släpat benen efter sig på ett sätt som inte direkt pekar på intresse för en konstruktiv dialog.

Dessutom skall man komma ihåg att SWIFT-avtalet redan trätt i kraft (den 1 februari). Detta utan att parlamentet har fått någon som helst möjlighet att påverka dess innehåll.

Så här ser det ut i Europaparlamentet just nu:

Kristdemmokraterna (EPP) och de konservativa (ECR) har 319 röster och stödjer ministerrådet och kommissionen, för SWIFT-avtalet. Det finns (eller fanns i vart fall förra veckan) dock inre opposition i EPP.

Socialdemokrater, liberaler, gröna och vänstern är klart mot avtalet - och har 358 ledamöter. (Uppdatering: Som det påpekas i kommentarerna är risken uppenbar att 21 spanska socíaldemokrater kan komma att rösta med ministerrådet, som detta halvår leds av deras partikamrater.)

Frifräsarna i EFD och de oberoende ledamöterna är 59. Därifrån kommer blandade signaler.

Det är alltså öppet lopp fram till omröstningen kl 12 i morgon.

Läs mer hos Pirate MEP Christian Engström.

Uppdatering: Se även Svenska Dagbladet och SVT.

19 kommentarer:

 1. 21 spanska socialister är för avtalet.

  SvaraRadera
 2. Men till det viktiga i hela den här förhandlingen; vem var sötnosen som var siste talare?

  SvaraRadera
 3. Plus att c:a 20 procent av ledamöterna brukar vara frånvarande...

  SvaraRadera
 4. Labour kan väl inte rösta emot?

  SvaraRadera
 5. Den grupplösa extremhögern (Le Pen och SDs andra kompisar) är väl ganska USA-fientliga, det borde väl gå att spela på det?

  Fjellner? Klarar han en svekdebatt i denna fråga?

  SvaraRadera
 6. Här är länken till rapporten som det ska röstas om.

  Det som händer nu är att Conference of Presidents ska bestämma om omröstningen imorgon ska skjutas upp.

  SvaraRadera
 7. Anonym 17:37: "Fjellner? Klarar han en svekdebatt i denna fråga?"

  Vem skulle han svika? Det är ju egentligen en skitfråga, det riktiga avtalet kommer om några månader.

  SvaraRadera
 8. En skitfråga? Om rapporten stämmer så kommer SWIFT att överföra enorma mängder bulkdata till USA som sedan kan sitta och tråla igenom det själva. Det räcker nog rätt bra med 9 månader för att bygga upp en rejäl databas.

  SvaraRadera
 9. SVD rapporterar om en nyhet som inte har med Swift att göra men som ändå kan vara intressant, Warner bryter nämligen avtalet med Spotify:
  http://www.expressen.se/ekonomi/1.1877017/warner-bryter-samarbete-med-spotify

  SvaraRadera
 10. Även om det finns goda skäl att ogilla detta pga av vår integritet så innebär detta också att USA kan spionera på "våra" företag och på så sätt få informationsövertag i förhandlingar.

  SvaraRadera
 11. Vad är detta för förhandling?? Jag ger dig allt men får inget tillbaka? Hur kan man kalla det förhandling? Och varför in i hela ska vi ge data som rör våra medborgare till ett helt annat land? Terrorism?, var inte de från mellan östern?

  SvaraRadera
 12. Ja vart är vi på väg???

  UKIP Nigel Farage MEP - Exposes the new communist Commision 2010

  http://www.youtube.com/watch?v=t6xFHaMoLTw


  /P

  SvaraRadera
 13. SVD påstår att de tyska kristdemokraterna är emot. Stämmer det? Det ändrar ju balansen betänkligt.

  @ulf_pirat: Om det lugnar dig så kan jag meddela att amerikanska företag bara får tillgång till underrättelsedata då det gäller kamp om särskilt viktiga och lukrativa upphandlingar. Vi kan alltså ha god chans på småsmulorna även fortsättningsvis. Sägs det i alla fall.

  SvaraRadera
 14. Nu publicerar SvD och Aftonludret nya bilder på WTC-attacken.

  Känns lite väl lägligt med SWIFT???


  Vet att du inte gillar konspiratoriska tankar HAX men varför får vi nio år senare fortfarande inte se vad som hände vid Pentagon??? Och WTC 7????

  SvaraRadera
 15. Yanks satsar hårt att ta tillbaka förlorad mark i ekonomin genom industrispionage mot europeiska företag. All fakta ska sparas i 90 år. Det spelar ingen roll hur de utformat avtalet. Den som röstar FÖR måste vara idiot eller sjuk. Det hela är ett av de galnaste förslag jag någonsin hört talas om. Ungefär som att tillfrågas om man vill rösta om att bli dödad, och på riktigt överväger och diskuterar förslaget. Hur dumma tror Hillary att vi är?

  SvaraRadera
 16. Med andra ord har hela europasparlamentet redan dragit ner brallorna för amerikanarna .

  SvaraRadera
 17. Öppet lopp? Menar du att de faktiskt kommer bry sig om att lägga till lite extra mutor innan fiaskot är ett faktum?

  Avtalet kommer gå igenom. Mäktigt folk vill det. Och de får alltid vad de vill, kosta vad det kosta ska.

  SvaraRadera
 18. Första försöket att få igenom eftergifterna till Pentagon misslyckades tydligen i varje fall. Det är ju inte alls omöjligt att EU-Parlamentet vill markera sin makt genom att i protest mot det svenska ordförandeskapets försök att kuppa igenom dumheterna säga Nej.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.