2010-03-25

Övervakningsiver hos oss ger förtryck i andra länder


Nu kommer tecken på att Kina tänker använda IBM-teknik för att censurera mobilnätet. Bland annat handlar det om att kolla SMS och att övervaka mobilanvändningen av sociala media.

Nyligen var det Nokia-Siemens som började avveckla i Iran - efter att ha fått kritik för att deras tekniska plattformar kan användas för övervakning, filtrering och censur.

Visst kan man kritisera enskilda företag för att de tillhandahåller teknik som möjliggör förtryck. Men här finns ett grundproblem, som nästan aldrig tas upp...

Detta är som regel tekniska standardlösningar. Det vill säga sådana som används av alla telebolag här i Europa - efter krav från våra regeringar, deras ordningsmakter och underrättelseorgan. Det handlar, i vart fall när det gäller Nokia-Siemens, alltså inte om någon speciellteknologi.

Statens övervakningsiver här hos oss gör, med andra ord, att det skapas tekniska plattformar som redan i default-läget kan användas för att förtrycka människor i till exempel Kina, Iran, Burma och på Kuba.

FT: Censorship fears over China spam curb

8 kommentarer:

 1. man bör ju också notera att den svenska regeringen genom handelsministern aktivt stödde det statliga bolaget Rymdbolaget när dessa ville stödja övervakningsteknologi till Libyen.

  I debatten kring FRA-lagen nämndes det också som argument för att det var viktigt att vi hade denna teknik i Sverige

  SvaraRadera
 2. Mer specifikt så handlar det huvudsakligen om den standardteknik som kallas Lawful Interception.

  SvaraRadera
 3. Detta leder till den eviga frågan.
  Har ingenjörer ett ansvar för hur den teknologi de utvecklar används?

  SvaraRadera
 4. Alla - inte bara ingenjörer har ett ansvar för vad vi gör.

  SvaraRadera
 5. Kanske inte bara länder i väst som kommer börja med cencur. Enligt artikeln nedan jobbar tydligen EU med att skapa det också:

  http://www.boingboing.net/2010/03/25/child-abuse-survivor.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+boingboing%2FiBag+%28Boing+Boing%29

  /Lasse

  SvaraRadera
 6. Noterar att Annie Johansson forsätter att inkassera sina silverpengar.

  SvaraRadera
 7. Semi-off-topic:

  Knappt har nakenscanningsutrustningen hunnit installeras så har vi de första fallen av missbruk.

  "-I love those gigantic tits"

  http://www.tomsguide.com/us/Heathrow-Naked-Scanners-Security-Guard,news-6253.html

  Men vi kan vara lugna då Scotland Yard är inkopplade på fallet.


  /Erik S

  SvaraRadera
 8. Väl notera att Erikssons framgångar i slutet på 1900-talet handlade om att deras telefonsystem innehöll de inbyggda avlyssningsanordningar som var så eftersökta hos världens penningstinna diktatorer

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.