2010-04-29

Podcast: Hasbrouck on PNR


PNR, Passenger Name Records, är uppgifter som lagras om dig och om dina resor så fort du till exempel bokar en flygbiljett.

I denna podcast samtalar jag med Edward Hasbrouck och Erik Josefsson om hur PNR fungerar – och vilka risker systemet medför för den personliga integriteten. Under våren kommer Europaparlamentet att besluta hur PNR skall hanteras i framtiden.

Gå till MP3-filen direkt (klicka och den skall börja spela i ett nytt fönster, högerklicka för att spara filen). XML/RSS till min podcastsida. Inom kort kommer denna fil även upp på iTunes.

Edward Hasbroucks blogg | Erik Josefssons blogg | HAX Filarkiv

11 kommentarer:

 1. Relaterat, om SJs psykbryt..

  Jag har just läst en utskriven PDF, med dagens datum, som lyder:

  "Information om ditt klagomål rörande
  Datainspektionens beslut rörande SJ:s biljetter.

  Mot bakgrund av det du framfört i ditt klagomål angåenden den del som rör
  SJ AB:s biljettyp återbetalningsbar biljett har vi beslutat att på nytt granska SJ
  AB. Detta i ett nytt tillsynsärende. Ärendet har diarienummer XXX-2010 hos
  Datainspektionen och handläggs av mig. När vi har avslutat tillsynsärendet
  kommer vi att informera dig om vad vi har kommit fram till genom att skicka
  en kopia av beslutet."

  -En Anonym

  SvaraRadera
 2. Paranoid Android29 april, 2010 20:34

  Intressant! Får lyssna på podcasten vid tillfälle.

  @En Anonym
  Åh, har Datainspektionen valt att se över SJ:s ID-krav man införde på vissa biljetter? Det blir spännande att se vad DI har att säga om detta.

  SvaraRadera
 3. @En Anonym: Är det månne "superkommentatorn" steelneck som åstadkommit något? H*n skrev på bloggen Techrisk att h*n skulle kontakta datainspektionen eftersom "det de skriver inte är sant, det finns ingen bakgrund av alternativ så att kravet på frivillighet kan anses uppfyllt."

  I den där kommentaren så länkade även steelneck till en gammal tidningsartikel från 2002 där SJ-VDn hade en önskan om att ha namn på precis alla resenärer på tågen. Är PNR och och SJs registreringingsiver relaterad?

  SvaraRadera
 4. Jag tror inte att datainspektionen är rätt instans att angripa SJ:s resanderegistrering.

  Jag föreslår istället en lagstadgad så kallad kontraheringsplikt att befordra passagerare utan krav på id. I §2 i "Förordning (1985:200) om järnvägs befordringsskyldighet m. m." står nu "...får en järnväg inte vägra att mot fastställd avgift i mån av utrymme befordra resande med personförande tåg som har upptagits i en offentlig tidtabell."

  Att kräva id är, enligt min mening, redan nu olagligt, enligt ovan, genom en så kallad "oreglerad kontraheringsplikt".

  Men som piratpartist i riksdagen skulle jag motionera om ett tillägg till §2 som uttryckligen förbjuder id-tvång, alltså en lagstadgad kontraheringsplikt att befordra utan krav på id.

  SvaraRadera
 5. @Viktualiebrodern:
  Det låter intressant. Jag undrar bara om inte §3 i samma förordning kan ställa till det: "Järnvägen får vägra att befordra ... den som inte rättar sig efter tillsägelse som järnvägspersonal meddelar i tjänsten."

  Om konduktören följer sitt reglemente och därmed kräver legitimation, så är väl det en "tillsägelse som järnvägspersonal meddelar i tjänsten". Och i så fall har SJ rätt att vägra dig resa, trots allt, om du inte följer tillsägelsen?

  Jag är osäker på hur man ska tolka lagen, eftersom konsekvensen av detta blir att järnvägen i så fall skulle kunna skapa precis vilka regler som helst (som inte direkt strider mot andra lagar av hörge prioritet) och på basis av denna förordning vägra dig att resa med om du inte vill rätta dig efter dessa godtyckliga regler.

  Eller...? är jag ute och cyklar?

  SvaraRadera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 7. Henrik!

  Brevintegriteten för vanlig snigelpost är nu hotad i Storbrittanien. Nu ligger ett förslag om att låta skatterevisorer få tillstånd att öppna indivedens brev om de så önskar. Det började med internet. Nu går det även vidare mot de gamla kommuniktionsmedlen. Är det någon som inte tror att EU och därmed Sverige kommer att följa efter inom en inte alltför avlägsen framtid?

  Budget 2010: HMRC officers to get powers to open people's post without asking permission

  Skatteverket vill öppna brev i Storbritannien

  SvaraRadera
 8. I Frattinis PNR-foerslag finns taag och baat med om jag inte minns fel. Saa det finns helt klart en koppling PNR-SJ, det aer bara en fraaga om vilka data(boknings)system som hinner kopplas samman paa naat menigsfullt saett.

  SvaraRadera
 9. Gör alltid en podcast till dina blogginlägg!! Eller youtube videos.
  Hax radio/tv!

  SvaraRadera
 10. Tack för en bra podcast. Det är ett intressant men skrämmande ämne.

  Ett litet tips: försök att hitta en lite lugnare miljö, utan skrikande barn. Tänk också på att alla som ska prata ska prata in i micken. Erik verkade missa det lite.

  I övrigt ser jag fram emot fler podcasts!

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.