Det kanske är en bra idé att börja fråga ut gammelpartierna hur de tänker göra med Euron och EMU efter valet. För innan vi vet ordet av kommer de att försöka igen.
De lärde sig inget av krisen 92-94 utan försökte igen 2003. Varför skulle de lära sig av den här krisen? Folkpartiklarna inklusive vår väna EU-minister vill ha in oss i Euron så fort som möjligt.
Jag stödjer faktiskt Euron och anser att precis som med europa i övrigt och med lotteriet så måste man vara med för att ha rätt att gnälla. Och enbart genom att vara med kan man arbeta för en förändring. Som vi precis börjar märka så även om vi står utanför Euron så drar sig investerare från mindre valutor (sorry, hard truth). Det senaste året har kronan dock varit en stark valuta, men det håller inte i all evighet. Om nu vi i Sverige är så brillianta på att förvalta vår egen valuta, är vi då inte skyldiga att dela med oss av den kunskapen? Euron är trots allt väldigt ny, att den kommer få stöta på lite svängningar är ganska naturligt trots allt.
Låt dom försöka. Då kan vi för andra gången ge politikerna smäll på fingrarna för att försöka införa detta vansinniga projekt i Sverige. Jag skulle mer än gärna gå till valurnorna och rösta nej!
EU och EMU är politiska skapelser och styrs av politiker. Dessa kommer alltid att göra misstag och tillåta sig själva att göra avsteg från sina egna "heliga" principer när det så passar. Det spelar ingen roll vilka spärrar och budgetkontroller man bygger in i systemet, förr eller senare kommer ett eller flera partier i ett eller annat EU-land att frestas tänja på reglerna. När så sker, är det bäst att Europa består av många små båtar i stället för ett enda Titanic.
Intressant liknelse mellan euron och ett lotteri. Hittills verkar Euron bara innehålla nitlotter. ;-)
Att föregå med gott exmpel är ett av de bästa pedagogiska knepen. Vi gör alltså vårt för att lära de stackarna i Eurozonen hur mycket bättre det är att sköta sin egen ekonomi. Läs insändarna i de tyska dagstidningarna så får du se att det verkar som de flesta läsarna har förstått. Kom ihåg att om tyskarna inte är nöjda, då är det ett m-y-c-k-e-t skakigt projekt.
Den som har rätt är trots allt knickedicken, erixon.com.
En lös federation är det som gäller, lägg ner EP o all jävla byråkrati. Eu har blivit en lekstuga för avdankade politiker och de gömmer sig bakom fredstanken,...aldrig mer krig i Europa.
Folk är inte dumma, bara våra folkvalda skärmade från all verklighet.
Jesper Katz har rätt i att banker och fonder lånat ut pengar på allt för lös grund till Grekland och andra ekonomiskt svaga länder.
EMU har fått sig en rejäl törn nu av Europas ledare när man gått in med 750 miljarder euro för att hålla dessa banker och fonder vid liv. Euron hade klarat sig utmärkt utan detta.
Problemet med stabilitetspakten är att den egentligen inte behövs. En stat kan inte låna mer pengar än vad dess kreditgivare vill låna ut.
Där har också Jesper Katz rätt i att investerarna har utgått från att Tyskland skulle backa upp grekiska skulder och det var precis det man gjorde nu. Det var dumt. De som lånat ut pengar till Grekland skulle ha behövt gå in i en ackordsuppgörelse med Grekland. Sånt svider, men det hade möjligen hjälpt oss att få rätsida på euron.
Nu riskerar vi däremot ha etablerat att det är andra euroländers skattebetalare som ska backa upp ett misskött lands ekonomi. Därmed har vi tagit ett stort steg närmre storstaten. Jag beklagar detta. Det var inte nödvändigt. Fan vet hur det gick till...
Rätt: Den akuta grekiska krisen hade kunnat lösas genom att låta Grekland omstrukturera sina lån, dvs de facto gå i bankrutt.
Men, men...för att inte smutsa ner Eurons vita sköld krävde Tyskland att Grekland skulle tvingas lämna Euron. (Det var innan Schäuble hade övertygats av de tyska bankirerna att det inte vore bra för Tyskland med en grekisk bankrutt som skulle kunna sprida sig till Portugal, Irland och Spanien.)
Bara tanken att ett land skulle lämna Eurozonen fick EU byråkratien att gå i taket. Det som vi "euroskeptiker" känt till sedan tanken på en gemensam valuta lanserades på allvar, och som uppenbarligen en majoritet av svenskarna förstod eller åtminstone anade, det säger nu ärke-federalisten Herman van Rompuy rakt ut.
Några citat:
"Today, people are discovering what a 'common destiny' in monetary matters means. They are discovering that the euro affects their pensions, savings, and jobs, their very daily life. It hurts," he said.
"Nobody ever told the proverbial man in the street that sharing a single currency was not just about making peoples' lives easier when doing business or travelling abroad, but also about being directly affected by economic developments in the neighbouring countries," he said on Tuesday evening. "Being in the 'Euro zone' means, monetarily speaking, being part of one 'Euroland'."
Lustigt att Johan Tjäder inte kände till detta. Han hör väl till allmänheten som inte blivit informerad....
Jodå, det är uppenbart att vissa har tagit tillfället i akt och krävt mer överstatlighet.
Nu var ju åtminstone finansministrarna kloka nog att säga nej till europeisk förhandsgranskning av de nationella budgetarna, men det är klart att få det här stå oemotsagt så kan man använda EMU för att skapa mer överstatlighet.
Men nog behov av det finns det lika lite som att staten behöver gå in att styra individers ekonomi bara för att någon av oss drar på sig för stora skulder.
Det har varit många okloka panikreaktioner här och den fråga som väcks först är varför samhället finansierar en omfattande forskning i ekonomisk vetenskap. Vi tycks inte få några användbara resultat från det.
Grekland hade varit i en mycket bättre förhandlingsposition om man mött sina finansiärer med beskedet att pengarna var slut. Jag tror det hade varit bra om staterna hade lagt som villkor för att garantera vissa grekiska lån, att kreditgivarna tvingats skriva av en del av de högst osäkra fordringarna.
Som det blir nu kan bankerna räkna hem hela vinsten på lån från Grekland och skattebetalarna sitter där med Svarte Petter. Vem tyckte det var bra? Knappast skattebetalarna i alla fall.
LoL är det euron fel att spanien, portugal, italien, danmark, england, och tyskland ubventionerade allting grön-energi som tokiga?
Under Fourth conference on climate change kom det fram ganska intressanta saker gällande subventionerande av grön energi.
Visste ni t ex att i Italien så för varje 1 euro sol-el man säljer får man 6 euro i subvention. På vind sidan är det lite bättre 2-3 euro i subvention för varje 1 euro såld.
I spanien garanterar man subventioner för 20-25 år till vindkraftbolagen, tar bara 4-5 år att få tillbaka investeringarna, samtidigt som ingen kan garantera att vindkraftverken håller ens i 15 år, lol. T ex sverige äldsta vindsnurra demonterades efter 16 år. I england fick man demontera en hel off shore park för den föll i bitar efter ett par år. Men det mest sjuka är att vindkraftsbolagen i spanien säljer sin vind-el för ca tre ggr mer än samma bolag behöver betala för el på den öppna el-marknaden, lol, dom kan köpa samma el dom sen säljer 3 ggr dyrare. Det kostar spanska staten ca 3 euro i subventioner för varje 1 euro av vind-el.
Tydligen ska underksottet uppgå i samma storleksordning som dom gröna subventionerna.
Tydligen ska exporterar Danmark nästan all sin vind-el trots att dom kör uppemot 30% vindkraft av sin totala el-produktion. Istället för att ha minskat co2 utsläppen har danmark ökat sina utsläpp pga beroendet av kolkraften. Danmark skulle t ex nästan helt kunna bli co2 neutrala om dom byggde ett par nya senaste generationens kärnkraftverk. Men kol är mer acceptabelt tydligen.
Det fortsätter in i absurdum. Det är inte valutan euron det är fel på, det är gröna subventioner, eu subventioner, och annat allmän miljökommunism som ställer till det. Det är inte euron det är fel på bara för att maten i Greekland blivit dyr, det är subventioner till franska, tyska, och övriga eu-bönder. Varför har vi här i Sverige Irländsk, eller Argentinsk, oxfilé när det egentligen är billigare att köpa från Polen, fast det borde vara billigast att köpa Svenskt? Är det Eurons fel också, eller sedvanlig socialistbyråkrati?
Helt rätt!
SvaraRaderaDe lärde sig inget av krisen 92-94 utan försökte igen 2003. Varför skulle de lära sig av den här krisen? Folkpartiklarna inklusive vår väna EU-minister vill ha in oss i Euron så fort som möjligt.
"When will they ever learn?"
Jag stödjer faktiskt Euron och anser att precis som med europa i övrigt och med lotteriet så måste man vara med för att ha rätt att gnälla. Och enbart genom att vara med kan man arbeta för en förändring.
SvaraRaderaSom vi precis börjar märka så även om vi står utanför Euron så drar sig investerare från mindre valutor (sorry, hard truth). Det senaste året har kronan dock varit en stark valuta, men det håller inte i all evighet. Om nu vi i Sverige är så brillianta på att förvalta vår egen valuta, är vi då inte skyldiga att dela med oss av den kunskapen? Euron är trots allt väldigt ny, att den kommer få stöta på lite svängningar är ganska naturligt trots allt.
Låt dom försöka. Då kan vi för andra gången ge politikerna smäll på fingrarna för att försöka införa detta vansinniga projekt i Sverige. Jag skulle mer än gärna gå till valurnorna och rösta nej!
SvaraRadera/Frekar06
EU och EMU är politiska skapelser och styrs av politiker. Dessa kommer alltid att göra misstag och tillåta sig själva att göra avsteg från sina egna "heliga" principer när det så passar. Det spelar ingen roll vilka spärrar och budgetkontroller man bygger in i systemet, förr eller senare kommer ett eller flera partier i ett eller annat EU-land att frestas tänja på reglerna. När så sker, är det bäst att Europa består av många små båtar i stället för ett enda Titanic.
SvaraRadera@The Sweede (sic!)
SvaraRaderaIntressant liknelse mellan euron och ett lotteri. Hittills verkar Euron bara innehålla nitlotter. ;-)
Att föregå med gott exmpel är ett av de bästa pedagogiska knepen. Vi gör alltså vårt för att lära de stackarna i Eurozonen hur mycket bättre det är att sköta sin egen ekonomi. Läs insändarna i de tyska dagstidningarna så får du se att det verkar som de flesta läsarna har förstått. Kom ihåg att om tyskarna inte är nöjda, då är det ett m-y-c-k-e-t skakigt projekt.
Den som har rätt är trots allt knickedicken, erixon.com.
SvaraRaderaEn lös federation är det som gäller, lägg ner EP o all jävla byråkrati. Eu har blivit en lekstuga för avdankade politiker och de gömmer sig bakom fredstanken,...aldrig mer krig i Europa.
Folk är inte dumma, bara våra folkvalda skärmade från all verklighet.
@The Sweede
SvaraRaderaÄr det därför Storbritannien står utanför? Bespara mig din betalda jävla lobbyverksamhet.
Det är ju mycket bättre att bara tillåta Euro också och låta marknaden välja. Andorra använder ju Euro utan att vara med i EMU.
SvaraRaderaEn gång i tiden, 1865-1927, fanns ju en Europastandard på guldmynt (Latin Monetary Union, den kanske man skulle kunna återföra?
Tyvärr blir det ju väldigt krångliga deklarationer om ett land har många valutor...
Jesper Katz har rätt i att banker och fonder lånat ut pengar på allt för lös grund till Grekland och andra ekonomiskt svaga länder.
SvaraRaderaEMU har fått sig en rejäl törn nu av Europas ledare när man gått in med 750 miljarder euro för att hålla dessa banker och fonder vid liv. Euron hade klarat sig utmärkt utan detta.
Problemet med stabilitetspakten är att den egentligen inte behövs. En stat kan inte låna mer pengar än vad dess kreditgivare vill låna ut.
Där har också Jesper Katz rätt i att investerarna har utgått från att Tyskland skulle backa upp grekiska skulder och det var precis det man gjorde nu. Det var dumt. De som lånat ut pengar till Grekland skulle ha behövt gå in i en ackordsuppgörelse med Grekland. Sånt svider, men det hade möjligen hjälpt oss att få rätsida på euron.
Nu riskerar vi däremot ha etablerat att det är andra euroländers skattebetalare som ska backa upp ett misskött lands ekonomi. Därmed har vi tagit ett stort steg närmre storstaten. Jag beklagar detta. Det var inte nödvändigt. Fan vet hur det gick till...
@Johan Tjäder
SvaraRaderaRätt: Den akuta grekiska krisen hade kunnat lösas genom att låta Grekland omstrukturera sina lån, dvs de facto gå i bankrutt.
Men, men...för att inte smutsa ner Eurons vita sköld krävde Tyskland att Grekland skulle tvingas lämna Euron. (Det var innan Schäuble hade övertygats av de tyska bankirerna att det inte vore bra för Tyskland med en grekisk bankrutt som skulle kunna sprida sig till Portugal, Irland och Spanien.)
Bara tanken att ett land skulle lämna Eurozonen fick EU byråkratien att gå i taket. Det som vi "euroskeptiker" känt till sedan tanken på en gemensam valuta lanserades på allvar, och som uppenbarligen en majoritet av svenskarna förstod eller åtminstone anade, det säger nu ärke-federalisten Herman van Rompuy rakt ut.
Några citat:
"Today, people are discovering what a 'common destiny' in monetary matters means. They are discovering that the euro affects their pensions, savings, and jobs, their very daily life. It hurts," he said.
"Nobody ever told the proverbial man in the street that sharing a single currency was not just about making peoples' lives easier when doing business or travelling abroad, but also about being directly affected by economic developments in the neighbouring countries," he said on Tuesday evening. "Being in the 'Euro zone' means, monetarily speaking, being part of one 'Euroland'."
Lustigt att Johan Tjäder inte kände till detta. Han hör väl till allmänheten som inte blivit informerad....
@ProfessorPelotard
SvaraRaderaJodå, det är uppenbart att vissa har tagit tillfället i akt och krävt mer överstatlighet.
Nu var ju åtminstone finansministrarna kloka nog att säga nej till europeisk förhandsgranskning av de nationella budgetarna, men det är klart att få det här stå oemotsagt så kan man använda EMU för att skapa mer överstatlighet.
Men nog behov av det finns det lika lite som att staten behöver gå in att styra individers ekonomi bara för att någon av oss drar på sig för stora skulder.
Det har varit många okloka panikreaktioner här och den fråga som väcks först är varför samhället finansierar en omfattande forskning i ekonomisk vetenskap. Vi tycks inte få några användbara resultat från det.
Grekland hade varit i en mycket bättre förhandlingsposition om man mött sina finansiärer med beskedet att pengarna var slut. Jag tror det hade varit bra om staterna hade lagt som villkor för att garantera vissa grekiska lån, att kreditgivarna tvingats skriva av en del av de högst osäkra fordringarna.
Som det blir nu kan bankerna räkna hem hela vinsten på lån från Grekland och skattebetalarna sitter där med Svarte Petter. Vem tyckte det var bra? Knappast skattebetalarna i alla fall.
LoL är det euron fel att spanien, portugal, italien, danmark, england, och tyskland ubventionerade allting grön-energi som tokiga?
SvaraRaderaUnder Fourth conference on climate change kom det fram ganska intressanta saker gällande subventionerande av grön energi.
Visste ni t ex att i Italien så för varje 1 euro sol-el man säljer får man 6 euro i subvention. På vind sidan är det lite bättre 2-3 euro i subvention för varje 1 euro såld.
I spanien garanterar man subventioner för 20-25 år till vindkraftbolagen, tar bara 4-5 år att få tillbaka investeringarna, samtidigt som ingen kan garantera att vindkraftverken håller ens i 15 år, lol. T ex sverige äldsta vindsnurra demonterades efter 16 år. I england fick man demontera en hel off shore park för den föll i bitar efter ett par år. Men det mest sjuka är att vindkraftsbolagen i spanien säljer sin vind-el för ca tre ggr mer än samma bolag behöver betala för el på den öppna el-marknaden, lol, dom kan köpa samma el dom sen säljer 3 ggr dyrare. Det kostar spanska staten ca 3 euro i subventioner för varje 1 euro av vind-el.
Tydligen ska underksottet uppgå i samma storleksordning som dom gröna subventionerna.
Tydligen ska exporterar Danmark nästan all sin vind-el trots att dom kör uppemot 30% vindkraft av sin totala el-produktion. Istället för att ha minskat co2 utsläppen har danmark ökat sina utsläpp pga beroendet av kolkraften. Danmark skulle t ex nästan helt kunna bli co2 neutrala om dom byggde ett par nya senaste generationens kärnkraftverk. Men kol är mer acceptabelt tydligen.
Det fortsätter in i absurdum. Det är inte valutan euron det är fel på, det är gröna subventioner, eu subventioner, och annat allmän miljökommunism som ställer till det. Det är inte euron det är fel på bara för att maten i Greekland blivit dyr, det är subventioner till franska, tyska, och övriga eu-bönder. Varför har vi här i Sverige Irländsk, eller Argentinsk, oxfilé när det egentligen är billigare att köpa från Polen, fast det borde vara billigast att köpa Svenskt? Är det Eurons fel också, eller sedvanlig socialistbyråkrati?
För skattebetalarna är det alltså bättre med lägre subventioner.
SvaraRadera