2010-05-29

Birro om fosterlandet

"När Beatrice Ask som ansvarig minister nu försöker stifta lagar som gör det svårare för journalister och andra att granska just ansvariga ministrar är det ingen som ropar att Sverige är en bananrepublik. Inte många vågar jämställa det här synsättet med korrupta länder på andra sidan jorden. Ask är ju ändå svensk. Hon har sina lagar och regler tvinnade i sitt DNA. (...)

Det finns en kollektiv syn på Sverige som världens medelpunkt. Landet där man tar hand om varandra, där staten är god, och där polisen hjälper gamla damer över vägen, och människor betalar sin skatt med ett leende. Vi går först. Vi går i täten.

Ingen tycks se att all denna förtvivlade ängslighet skapar en osäkerhet och en sorts kollektiv sorg i folksjälen som går djupt, som går ända ner till roten."
Marcus Birro i Expressen.

Han sätter ord på känslan, Birro. Resten av artikeln är för övrigt också smärtsamt träffande. Läs den.

1 kommentar:

 1. Har han bott i Frankrike?

  Det han skriver är allmängiltigt för i princip alla länder vilket i sin tur inte betyder att hans beskrivning inte har nån relevans.

  Det har det i allra högsta grad.

  Vad som sannolikt är unikt för Sverige är att när vi inte anser oss vara bäst av alla på allt så är vi sämst av alla på allt.

  Finns inga mellanlägen.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.