2010-05-17

Upphovsrättslobbyns kontaktproblem


Nu tar upphovsrättslobbyn till nya grepp:

"Den amerikanska motsvarigheten till Post- och telestyrelsen ger filmbolagen rätt att stänga av utgångar på tv-mottagare för att hindra privata inspelningar."

Man går alltså in och styr de fysiska funktionerna i enskilda människors egendom. Intressant... är ett ord.

Sweclockers | Yahoo

(Tipstack: Jimmie)

6 kommentarer:

 1. En mycket närbesläktad sak har varit uppe tidigare nämligen ett krav på att samtliga analogmottagare skulle ha en kopieringsskyddsbit, för 5-10 ,år sedan, men sköts då ner av domstol som bestämde att FCC gick utanför sin jurisdiktion och att därför tillverkning/import av mottagare som sket i biten inte kunde hindras. Vi får se vad som sker nu, men risken finns att de får igenom kravet nu.

  SvaraRadera
 2. Hela FCC beslutet

  Det här är en av de få vägar som finns kvar - att skapa ett helt slutet system där man har kontroll ända fram till skärmen.

  Ett stort problem här är att MPAA agerar som företrädare för en kartell, vars medlemmar har gjort upp om hur en viss sorts produkt eller tjänst ska erbjudas.

  FCC talar här om "filmbolagen" som om de alla var överens om att man inte tänker erbjuda tidig release av film i hemmet om man inte får till det här undantaget.

  Huruvida filmer ska erbjudas i tidiga releaser är affärsbeslut som ska fattas självständigt av varje bolag. Har de snackat sig samman så är det snarast en fråga för konkurrensmyndigheterna.

  Särskilt som man har använt taktiken i syfte att få en myndighet att besluta i ens favör.

  SvaraRadera
 3. En ny typ av videoinspelare med HDMI-ingång någon?

  SvaraRadera
 4. Det här tycker jag var en spännande historia:
  http://www.theinquirer.net/inquirer/news/1648662/hp-unlocks-printer-regionalisation

  Att filmer har en regionalkod så att man inte skall vara fräck nog att privatimportera har man fått vänja sig vid. (Man kan ju alltid ladda ned gratis om filmen inte finns i Sverige...) Men att skrivare är regionalkodade hade jag ingen aning om.

  Tur att inte staten kommit på motsvarande, då skulle vi inte kunna köra bilar på bensin från fel land.

  SvaraRadera
 5. DRM-system av det här slaget har ett inbyggt problem. För att någon ska kunna se innehållet så krävs även att nyckeln skickas med i någon form. Och det tar i regel inte lång tid innan någon lyckas extrahera den och därmed kan förbikoppla DRM-skyddet.

  Ta tex. blue ray-filmer. De kräver att man använder ett gränssnitt som har stöd för HDCP av precis samma anledning som det här. Annars saboterar spelaren automatiskt kvalitén på uppspelningen. Men DRM-skyddet för blue ray har knäckts för länge sen och filmerna kopieras fritt på nätet. Så systemet gör egentligen inget annat än att irritera konsumenter.

  När ska branschen lära sig?

  SvaraRadera
 6. @vänsterwiki

  "En ny typ av videoinspelare med HDMI-ingång någon?"

  Apparaten kallas för "persondator" och finns idag i var mans hem.

  Kan man se en bild på en skärm kan man även få en dator att se och spela in den bilden i exakt samma kvalitet som den sändes i.

  De har alltså efter tjugo år ihärdigt slit äntligen lyckats stänga ned en teknologi som blev obsolet för tio år sedan.

  Det enda jag kan säga är att MPAA åtminstonde driver den tekniska utvecklingen med stormsteg. Allt eftersom de går på hårdvaran och de gemensamma plattformarna så skapas i rasande fart nya typer av media i mer demokratisk anda.

  Idag finns därför tio förträffliga mediaspelare tillgängliga som överträffar samtliga kommersiella alternativ på alla plan där man innan var hänvisad till mediaplayer. In- och avspelningsfunktioner använder man hellre ett öppet system utan begränsningar för än ett slutet som i övrigt inför restriktioner på hur hårdvaran skall fungera.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.