2010-06-15

EU: Och nu... åsiktsregistrering!


EU:s ministerråd har presenterat ett dokument som är tänkt att användas för att registrera till exempel extremhöger, extremvänster, islamister, nationalister och anti-globaliseringsaktivister.

Informationsinsamlingen är visserligen frivillig. Men alla EU:s institutioner och medlemsstater har möjlighet att medverka. Uppgifterna kommer sedan att finnas tillgägnliga för polis och säkerhetstjänsterna i medlemsstaterna. Plus för EU:s institutioner, naturligtvis.

Bland det 70-tal uppgifter som skall registreras finns sådant som vi i Sverige brukar kalla för åsiktsregistrering. Här finns även en massa andra personliga uppgifter, plus till exempel psykologiska omdömen.

Kroken som denna registrering hängs upp på är att man vill hålla koll på våldsinriktade politiska och religiösa tendenser. Frågan man måste ställa sig är om det verkligen finns en omfattande, gränsöverskridande och våldsinriktad politisk radikalisering i EU i dag.

Naturligtvis kommer det alltid att finnas knäppskallar, sekter, internationellt utbyte mellan olika grupper och tossiga åsikter som torgförs på intetrnet. Men är detta verkligen så farligt, så omfattande och ett så akut problem att det kräver åsiktsregistrering på EU-nivå? Mitt svar är nej.

Det lömska i detta är att inslaget av frivillighet gör att EU:s institutioner och medlemsstater kan göra lite hur de vill. Eftersom detta inte är något direktiv - så finns det inte heller några riktiga regler att följa eller någon att ställa till ansvar om det hela spårar ur. Europaparlamentet och de nationella parlamenten ställs helt vid sidan - utan insyn, utan medbestämmande och utan möjlighet till granskning.

Här finns en risk att de luddiga förhållningsreglerna gör att man kommer att registrera så gott som all utomparlamentarisk verksamhet, alla aktivistgrupper och allt som politikerna och byråkraterna inte riktigt förstår. (Ett liknande system i Storbritannien registererar till exempel även miljöaktivister.)

Uppriktigt sagt vet jag inte riktigt  hur man skall kunna stoppa detta. Det hela handläggs av ministerrådet - så de enda svenskar som har något att säga till om i saken är den svenska regeringen. Och var den står när det gäller integritet och övervakning, det är ju väl känt och inte speciellt upplyftande...

Statewatch har det "limité"-stämplade dokumentet som PDF.

Läs mer i EU Observer.

9 kommentarer:

 1. Vad innebär det att ett dokument är stämplat limité? Jag har inte hört talas om begreppet innan och hittar inget via google. Motsvarar det möjligen "declassified" dokument?

  SvaraRadera
 2. Härnäst revision i historieskrivningen. Sovjet må ha förlorat kalla kriget men gammalkommunismen står som segrare.

  På sätt och vis saknar jag den gamla hederliga järnridån - kruskaätande fanatiker med Marx och Vodka innanför västen tvingade fanimig väst att distansera sina politiska system från de mer ruttna äpplen som föll ifrån kommunismen.

  Nu är det tvärtom. Vi håller sakteligen på och bygger upp en Sovjetklon, med enda skillnaden att vi har en marknadsekonomi och skäller frisinnade för att vara "vänster"...

  SvaraRadera
 3. "LIMITE" är definierat här

  Det verkar betyda typ "får inte spridas, men som heller inte faller under sekretess". Typ interna arbetsdokument mm.

  SvaraRadera
 4. Vägen till helvetet är kantad av goda föresatser.
  För viss vi alla (?) bekämpa farlig extremism... om vi så ska avskaffa demokratin på köpet!

  Eller ....

  http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2010/06/nu-ar-det-fullbordat.html

  SvaraRadera
 5. "Uppriktigt sagt vet jag inte riktigt hur man skall kunna stoppa detta."

  Det får väl göras som med FRA. Det viktigaste är att uppmärksamma det? Trots "Limite" fick Statewatch upp det i ljuset. Nu måste det bloggas och så att gammelmedia måste ta in det. När pensionärerna också har märkt vad som är på gång är utsikterna bättre att stoppa det.

  Men översikten över alla dessa tidstecken är också viktig!. Om man pedagogiskt gestaltar det stora mörkret som kryper på oss, så kanske ... Var är Orwell d.y.?

  SvaraRadera
 6. Rosengren hade fel, EU är den sista sovjetstaten.

  SvaraRadera
 7. @Anders

  Jag brukar ofta referera gamle Michail Gorbachev här: "The most astonishing thing I've seen in the last decade is the apparent determination of western european leaders to re-create the Soviet Union in western europe".

  SvaraRadera
 8. "Men är detta verkligen så farligt, så omfattande och ett så akut problem att det kräver åsiktsregistrering på EU-nivå? Mitt svar är nej."

  Okej, men när är det då så akut att det blir okej att registrera folks åsikter?

  Aldrig, tycker i alla fall jag.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.