2010-07-11

Medborgar-tv


Äntligen börjar det se ut som om internet är på väg in i tv:n på allvar.

Tanken på att allt som finns på internet också skall gå att nå via tv:n är trevlig. Dock får man se upp så att man inte får "gated nets" som bara erbjuder en bråkdel av nätets innehåll. Samsung, LG, Sony och Philips tänker tydligen erbjuda sina kunder egna portaler. De håller också på att förhandla fram kontrakt med vissa innehållsleverantörer.

Om de vill ge sina egna kunder något slags mervärde är det kanske inte så mycket att bråka om. Men det vore väldigt tråkigt om detta innebär att de kommer att begränsa sina kunders tillgång till internet i övrigt.

Internet i tv:n är nämligen en fantastisk möjlighet, på så många sätt. Inte minst för medborgarjournalistiken. Tänk att vem som helst kan göra ett reportage, en dokumentär eller ett debattprogram – ladda upp det på till exempel Youtube och sedan teoretiskt sett kunna nå alla hushåll via tv:n. Vilken härlig mångfald vi skulle få.

(Detta kan naturligtvis även omsättas på till exempel fria kulturskapare, lustigkurrar som vill producera egen underhållning och alla som vill dela med sig av kunskap i någon form.)

Vilket är precis vad de gamla tv-bolagen nog helst skulle vilja hindra...

I dag kan en liten grupp människor, eller en enskild person, producera tv med i princip samma kvalitet som de stora bolagen – men till en bråkdel av priset. Tekniken är i dag ekonomiskt överkomlig för så gott som alla. Frilansare, dokumentärfilmare, aktivister, medborgarjournalister och andra små aktörer har inte heller de overheadkostnader som de stora, gamla bolagen har dragit på sig. Men minst lika mycket skaparglädje och kreativitet.

Det är ingen vågad gissning att de etablerade tv-bolagen nu kommer att ansluta sig till nöjesindustrins och tidningarnas gnäll över den nya tekniken.

E24: Internet tar tv till ny nivå
E24: Nättittande hotar tv-bolag

4 kommentarer:

  1. Rasmus Larsson11 juli, 2010 18:37

    Tror det här är fjärde försöket att lansera Internet i TVn. Det lär floppa igen, eftersom det är helt bakvänt. TV över Internet har däremot redan slagit igenom.

    Om man vill få ett grepp om vilken teknisk utrustning som kommer att vara sättet man kommer åt internet i framtiden så bör man studera Apples iPad. (Och naturligtvis iPhone och high-end mobiler som kör Android)

    Vill man förstå framtidens vardagsrumsteknologi så kan man fundera lite över kombinationen iPad (2-3 generationer framåt) + Hemmabioanläggning + HD projektor (fläktlös) + trådlöst höghastighetsnät (som kopplar ihop alltihop).

    SvaraRadera
  2. @Rasmus: låter nästan lika skrämmande det eftersom iPad är allt annat än en fri plattform...

    SvaraRadera
  3. Öööhh.. hur tänke du nu?

    1. Internet är något man ser genom en bildskärm.

    2. Nu skall man kunna se internet genom en bildskärm...

    -steelneck

    SvaraRadera
  4. Vad jag tycker vore kul vore om nätet / nätfilmer blev ett alternativ för folk som normalt sett hellre sitter och glor på tv än hälsar på på internet.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.