2010-08-15

De finaste människor som går att köpa för pengar


Politik i Sverige är big business. (Centerpartiet lär vara världens rikaste parti, efter att ha fått 1,8 miljarder kronor när de sålde centertidningarna, för några år sedan.) Mycket handlar om partistöd från skattebetalarna på riksplanet (c:a 165 miljoner kr) och på lokal nivå. Men stora summor går även andra vägar.

En del sker indirekt, genom opinionsbildning i olika tankesmedjor, till exempel socialdemokraternas Arena-gruppen och borgerlighetens Timbro. Och vad gäller opinionsbildning är det svårt att uppskatta vad partimärkta ledarsidor är värda, men det kan säkert räknas om till miljonbelopp.

Partierna själva har insamlingssällskap, stiftelser, lotterier (de får konkurrera med Svenska Spel, vilket privata företag inte får göra) och de skriver tiggarbrev till sina medlemmar.

Men några pengar direkt från särintressen och ner i partiernas kassakistor – det förekommer väl inte i Sverige? Eller?

Jo – landets största särintresse, fackförbunden i LO, fullständigt vräker pengar över det socialdemokratiska partiet. Det beräknas att LO direkt och indirekt stöttar (s) med 600-650 miljoner kronor inför årets valrörelse. Då ingår i och för sig inte bara saker som rent penningstöd (60 miljoner), LO:s kampanjverksamhet för sossarna (24 miljoner) – utan även personal, lokaler, bilar, tryckkostnader m.m. som facket tar notan för. Och en armé av kampanjande ombudsmän.

Det kan tyckas lite märkligt. I de flesta rimliga länder skulle detta betraktas som korruption. Ett särintresse pumpar in hundratals miljoner i ett politiskt parti – och förväntar sig helt oblygt inflytande och politiska beslut i utbyte.

Ännu märkligare blir det om man betänker att bara lite drygt hälften av LO:s medlemmar är socialdemokrater. Även den som sympatiserar med eller röstar på ett annat parti får alltså vara med och finansiera sossarnas verksamhet och valrörelse.

Det är märkligt att så få ser det demokratiska problemet i detta.

38 kommentarer:

 1. VI får inte pengar som parti, vi tar. Tage, stod oskyldig i bakgrunden.

  Det är nog svårt att se hur pengarna gick då.
  men jag misstänker att lite, bara lite till de son distribuerade. Mina hjältar
  pengar fick dom INTE regelvidrigt.

  SvaraRadera
 2. Det är naturligtvis ett dilemma att valrörelser kostar, för det betyder ju att medborgarrätt trots allt heter pengar.

  Men man kan väl knappast anklaga LO för korruption för att de agerar politiskt, när alla andra får det. Det har ju också visat vara en historiskt bra taktik att satsa allt på ett parti.

  Frågan är om det kommer att vara så i fortsättningen. Om (S) går samma väg här som överallt annars och blir ett 30 % parti, då är det ju inte självklart att den här symbiosen fungerar.

  SvaraRadera
 3. Segerfeldt skriver bra om det här idag

  SvaraRadera
 4. Sverige är fantastiskt. Frågan är bara för vem och vilka?

  Någon far med lögner och fagert tal om att ge och ta och fördelningspolitik som leder till avveckling, fattigdom och armod. De manipulerar folket, allt för att få BEHÅLLA makten.

  Någon annan försöker avslöja, illusionisten, lögnaren och manipulatören och riva kulisser och gamla bländverk och gör allt för att sanera och få UTÖVA makt under sin mandatperiod.

  Vem skapar mervärde och nya resurser? Vem blickar mot horisonten? Vem underhåller och bygger nytt? Och framför allt, vem säger, för att få måste du ge? ;-)

  Någon vill med berått mod vända Sverige rätt igen igen, säger dom, tillbaka till hur det var förr, och istället lägga resurserna på att intala oss att det är DEN HÄR sidan som är upp allt medans folk springer och köper subventionerade UPPÅT-glasögon.

  Sverige är fantastiskt!

  SvaraRadera
 5. Hamiltons uträkning om LO's stöd är lika fattig som hans utredning om moderaternas privata donationer.

  SvaraRadera
 6. Det är förmodligen den här mannen som De Fyras Gäng lyssnat på:

  "It´s fiction - we don´t have a deficit crisis".

  Det är härligt att befinna sig i den mottagande änden när socialstaten svingar med fördelningssleven.

  SvaraRadera
 7. ...och den förvridna verklighetsuppfattningen eskalerar exponentiellt med tvånget att bedra sig själv om att detta är sanningen om hur samhället måste fungera.

  SvaraRadera
 8. Här är alla moderater i grunden.

  Det är därför manena dan på den här bloggen länkar till skattefinanansierade regeringtrumpeten Svenska dagbladet
  för att nästa dag hata sossar därför att Lo spronsar partiet tillsmmans med Segerfeldt som själv ägnat åratal åt att vara avlönad av särintressen och säger sig avsky (hata) vänstern.

  Varför står det inte ett enda ord i Hax inlägg om dom särintressen som betalar ert moderparti Moderaterna pengar och som inte redovisas alls?

  SvaraRadera
 9. och den förvridna verklighetsuppfattningen eskalerar exponentiellt med tvånget att bedra sig själv om att detta är sanningen om hur samhället måste fungera.
  -----------------------------------
  Precis och därför är ert monumentala hycklande om era egna partisers beroende av särintressen så inihelvete skrattretande.

  SvaraRadera
 10. LO förstår inte problemet med denna ensidiga partianknytning. Man sitter även i partiets verkställande utskott och styrelse. LO-har även varit en viktig karriärväg till ministerposter och partipositioner. Fackhöjdare har även givits attraktiva reträttposter när S varit i regeringsställning, exempelvis blev Kommunals ordförande Lillemor Arvidsson landshövding på Gotland.
  LO har alltid skyllt symbiosen på att partiet är sprunget ur facket och att de borgerliga stöds av näringslivet. Sin nutidshistoria och att felaktigheter går att rätta till är man inte intresserade av. Därför får man nog betrakta det som ett smärre mirakel att kollektivanslutningen till partiet togs bort.

  /Johan

  SvaraRadera
 11. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 12. partianknytning.
  ------------------------
  Nej det är ni som inte vill att människor ska ha rätt att organisera sig fackligt politiskt om det inte gynnar ert särintressen.

  Gör jobbet och snacka lite mindre.
  Organisera egna fackföreningar som tjänar dom särintressen som ert moderparti har i uppgift att tjäna redan nu och som slipper få dom bidrag dom ger redovisade ÖPPET till skillnad från det stöd Sossarna får från LO.

  Kräv att er partiordförande sopar skiten framför egen dörr.

  FÖRST.

  SvaraRadera
 13. Micke: Alltid kul att få bestämma vad andra ska tillhöra för parti. Det blir så att säga en roligare halmgubbe då.

  SvaraRadera
 14. Micke: Du hade, med rätta, gått i taket om ditt fackförbund pumpade in stålar i Moderaterna.

  Jag var kommunalare för 15-20 år sedan och ägnade en del tid och kraft åt att motarbeta det här fenomenet men motståndet uppifrån var kompakt. En del såg mig nog som en förrädare. Enskilda medlemmar förstog däremot problemet. Fanns även en hel del sosse-orienterade medlemmar som inte sympatiserade med att deras pengar användes på det här sättet.

  Uppåt i hierarkin saknar man helt enkelt sjukdomsinsikt.

  /Johan

  SvaraRadera
 15. LO's oförmåga att förstå sitt uppdrag tar sig även andra bisarra uttryck ...
  Hade det rått en sund konkurrens bland arbetsgivarna inom kommunalsektorn hade medlemmarna kunnat höja sina löner genom att byta arbetsgivare. Sådana enkla samband förstår inte LO och man motarbetar aktivt och fanatiskt privata alternativ. Ideologi, politik och parti har alltid högsta prioritet.

  Kommunal har även lyckats med konststycket att sänka lönen för en del medlemmar. Detta inträffade för några år sedan efter en Vi-tar-fighten-kampanj.

  /Johan

  SvaraRadera
 16. Jag har inget emot att du kritiserar LO, men du får faktiskt va konsekvent och även nämna Moderaterna och Tornet. Varför är deras bidragsgivare anonyma? En kvalificerad gissning är att de vill dölja vilka särintressen som stöttar moderaterna.

  Det finns en anledning till varför både socialdemokraterna och Moderaterna är Sveriges två största partier, man har mäktiga ekonomiska intressen i ryggen.

  TV 4 nyheterna rapportera om det:

  Hemliga givare skänkte miljoner till moderaterna

  Citat från tv 4:"Under valrörelsen skänkte hemliga bidragsgivare 30 miljoner kronor till moderaterna, det kan TV4Nyheterna avslöja i dag.
  Rekordbeloppet kom bland annat från sällskapet Tornet vars medlemmar är hemliga. Moderaterna vägrar att redovisa vilka som står bakom mångmiljongåvorna."  Här är en artikel ifrån Svenska Dagbladet:

  Vad döljer moderaterna?

  Citat från SVD: Nyligen avslöjades att moderaterna bedriver en organiserad insamling av privata donationer för att finansiera delar av sin partipolitiska verksamhet. Insamlingen sker bland annat genom ”sällskapet Tornet”. Som ”belöning” får de som skänker pengar träffa moderaternas partiledare Fredrik Reinfeldt och den moderata partiledningen vid särskilda möten. Moderaterna uppger själva att denna och annan
  insamlingsverksamhet under de senaste åren inbringat nästan 50 miljoner kronor.


  OBS! Det där med att kalla det för privata donationer och sedan hemlighålla vem som ger moderaterna pengarna i dessa enormt höga belopp, visar att de döljer vilka mäktiga särintressen som ger dem pengar. Varför har moderaterna ändrat sin politik så radikalt må tro? Tornet är svaret.

  SvaraRadera
 17. 1) Jag är emot presstöd. Även till SvD.

  2) Jag tycker att alla som ger större bidrag till ett parti måste redovisas. Annars finns en risk för korruption. Vilket parti det än är.

  Här finns i och för sig en motsättning mellan transparens och valhemlighet. Men sätt gränsen för öppen redovisning på tusen eller ett par tusen spänn, så slipper vanliga enskilda personer hängas ut.

  SvaraRadera
 18. Jag kände på mig att du hade den uppfattningen Hax, därför förvånade det mig att du inte också nämnde regeringspartiet Moderaterna och hemlighetsmakeriet kring Tornet i ditt inlägg, som i övrigt tog upp relevant kritik om detta problem.

  SvaraRadera
 19. Var det inte snack om att (m) höll på att avveckla tornet? Vi får kolla upp det där.

  Sedan finns det en skillnad. LO *tvingar* människor som sympatiserar med andra partier att ge pengar till sossarna. Det är en helt annan division av galenskap än insamlingsstiftelser.

  SvaraRadera
 20. Känner också igen det där med en avveckling av Tornet. Alldeles oavsett vore det klädsamt om M avslöjade vilka intressen som finns i stiftelsen.

  /Johan

  SvaraRadera
 21. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 22. Det så kallade rekordbeloppet på 30 miljoner till moderaterna är ju faktiskt mindre än 5% av summorna som sossarna får av LO.Och LO får som sagt in stora delar av dessa pengar från medlemmar som röstar på helt andra partier.

  Ställer mig tveksam till att HAX skulle ha någon skyldighet till att nämna moderatpengarna som någon slags "balans" då det i sammanhanget är små(!) summor som moderaterna får.

  SvaraRadera
 23. Mycket enkelt.

  1. Transparens. Ger man mer än en viss summa (tex 2000), så hamnar man i ett publikt register.

  2. Sätt en maximigräns för vad privatpersoner får bidra med.

  3. Sätt en maximigräns för vad företag/organisationer/fackföreningar/osv får bidra med, för all del, sätt den till samma gräns som 2. Det skulle knäcka LO.

  4. Gör det brottsligt att ge andra personer pengar för att dessa sedan skall ge dessa vidare till ett parti, eller att på något sätt tvinga/påverka någon att mot sin vilja stödja med tid eller pengar ett parti.

  Nu har jag säkert glömt några saker till som borde göras, men det där är en bra start.

  Nu skulle ju Carl B. Hamilton istället för att gnälla om hur mycket pengar som LO vräker över sossarna driva införandet av transparans och hårdare regler för politiska bidrag.

  Nu gör han inte det vad jag vet. Kan kanske bero på att folkpartiet också är intresserade av dessa pengar under bordet. Och att gnälla över saker och ting är lättare än att försöka göra något åt det.

  SvaraRadera
 24. SVT rapporterar så sent som den 15 Maj 2010 att moderaterna inte redovisar var deras bidrag kommer ifrån.

  Hemligt när partierna pratar ekonomi

  Citat svt: Moderaterna på tredje plats med en valbudget på 60 miljoner. Varifrån pengarna kommer och hur de kommer att fördelas vill de flesta partierna inte lämna ut och det behöver de inte heller.

  --------------------------------

  HAX: Sedan finns det en skillnad. LO *tvingar* människor som sympatiserar med andra partier att ge pengar till sossarna. Det är en helt annan division av galenskap än insamlingsstiftelser.

  Om man ska se historiskt på det hela så var det fackföreningsrörelsen(LO) som skapade Socialdemokraterna. Man gjorde detta för att man behövde få politisk makt för att överhuvudtaget kunna bedriva facklig verksamhet som var förbjuden. Ådalen 31 där militären gick in och sköt fackliga demonstranter visar hur desperat det var att skapa ett parti för fackliga rättigheter.

  Man kan dra en liknande parallell (även om det är skillnad) när det gäller Pirate Bay och piratpartiet. "Piratrörelsen" Människor som sympatisera med Pirate Bays verksamhet, insåg att man måste skapa ett politiskt parti för att Pirate Bays verksamhet skulle få bli laglig.

  Även Piratpartiet och Piratebay samarbetar. Dock lite omvänt den här gången. Piratpartiet erbjöd Pirate Bay bandbrdd.

  Piratpartiet tar över Pirate Bay

  En av grundarna till Pirate Bay Peter Sunde har öppet förklarat att han stöttat Piratpartiet ekonomiskt. Med hur mycket pengar då? Påminner inte detta om samma symbios förhållande som LO och Socialdemokraterna?

  Peter Sunde

  Citat Nyheter 24: Efter att rättegången mot grundarna av fildelningssajten The Pirate Bay avslutats i går i Stockholms tingsrätt deklarerar Peter Sunde att han ger sig in i partipolitiken. Trots att han finansiellt stöttar Piratpartiet går piraterna miste om hans eventuella röst i kommande val. Sunde menar att Piratpartiets aktiva frågor "inte är fullständiga".

  Lustigt nog har Peter Sunde sagt att han är miljöpartist, men hur som helst så finns det ett ekonomiskt samspel mellan Piratpartiet och Piratebay som påminner lite om socialdemokraterna och LO.

  Att så många Lo medlemmar idag inte är Socialdemokrater beror helt enkelt på att Socialdemokraterna och LO har slutat stötta fackets gräsrötter. Lo har dessutom väldigt krångliga valprocesser för att behålla status quo inom rörelsen och man trycker även ner andra fackföreningar som syndikalisterna genom att aktivt motarbeta dem genom att samarbeta och stötta starka privata monopol. Facket gillar monopol det ger dem mer inflytande, men detta har nu vänts emot facket som är helt övertaget av monopol som exempelvis Bonniers.

  Socialdemokraternas affärer med bonniers är hur som helst ett känt faktum:

  En annan intressant sak är att Socialdemokraterna och Bonniers är partner med Google på Youtube och får extra förmåner på svenska Youtube.

  Bonnier får gräddfil på Youtube

  Eftersom du nämde presstödet kan jag inte låta bli att nämna sossen Margot Wallströms inblandning i det hela när hon mörka för Bonniers:

  "Bonniers och Bryssel i maskopi mot presstöd"

  SvaraRadera
 25. Glömde nämna ett annat exempel på hur det ekonomiska samspelet mellan Bonniers och Socialdemokraterna även påverkat våra skolböcker.

  "Skolans läroböcker fulla av osaklig vänsterpropaganda"

  Citat DN: Grundskolans vanligaste läroböcker från ansedda förlag som Bonnier och Liber är kryddade med propaganda från socialdemokraterna och vänsterpartiet.

  Vill man verkligen förstå Bonniers inblandning i politiken så ska man läsa ETC alla artiklar om det:

  ETC om Bonnier

  Att Bonniers vill avskaffa presstödet samtidigt som de vill ha kvar sitt distributionsstöd. visar ju bara att de agerar ur eget intresse genom att lägga sig i politiken. De bryr sig inte om fri marknad.

  Bonnier hycklar om presstödet

  SvaraRadera
 26. Sedan finns det en skillnad. LO *tvingar* människor som sympatiserar med andra partier att ge pengar till sossarna
  ------------------------------

  Jag hara aldrig fattat varför det är synd om ickesocialister som av fri vilja väljer att vara med i socialistiska organisationer som det inte finns något lagligt tvång att vara med i.

  Fullständigt obegripligt.
  Kan nån av er tala om för mig VARFÖR högern inte klarar av att ta tillvara sina egna väljares intressen på arbetsmarkanden genom att starta organisationer som tar tillvara era egna väljares intressen på det sätt ni föreställer er att dom vill?

  Ni kan ju starta fackföreningar för era väljare som alltid tar ställning för deras arbetsgivare.

  På det sättet får ni vad ni vill ha och slipper oroa er över att socialisternas fack tar ställning för dom anstallda.

  SvaraRadera
 27. "Jag hara aldrig fattat varför det är synd om ickesocialister som av fri vilja väljer att vara med i socialistiska organisationer som det inte finns något lagligt tvång att vara med i."

  Har inte jag heller. Jag är inte ens sosse utan revolutionär men väljer ändå att verka demokratiskt inom facket. Att kalla något som 80% av folket är med i för ett särintresse verkar väl lite skevt. De få storbolag som har låga skatter på allt då, HAX? Vad är det?

  SvaraRadera
 28. Angående att starta egna fackförbund. Så här skrev Atilla om saken 2006.

  Personal på Wild´n Fresh – bilda ett eget fackförbund!

  Lo bekämpar dock alla andra fackförbund aktivt som försöker konkurrera emot dem, exempelvis Syndikalisterna.

  Man har fler medlemmar och man lägger skambud jämförelse med Syndikalisterna. Det är en myt att Syndikalisterna inte vill teckna kollektivavtal, Lo förhindrar det.

  Det är ingen lätt uppgift att starta eget fackförbund med LO som motståndare, även om man är vänster, LO har en väl inarbetad kundkrets trots att de gör bort sig inför arbetarna år för år. Så ett höger fackförbund skulle nog inte ens ha en sportmössa. Men det finns exempel på fackförbund som skapats på arbetsgivarens dolda begäran, de har dock slagits ner.

  SvaraRadera
 29. Finns uppenbarligen flera "Johan". Jag brukar dock alltid signera mina inlägg och är inte revolutionär :)

  / Johan

  SvaraRadera
 30. Det är ingen lätt uppgift att starta eget fackförbund med LO som motståndare

  Vad som avgör om det är lätt eller inte är om näringslivet (det särintresse vars frågor högern driver) anser att det gagnar dom att förhandla med nån annan än LO så det är främst dom man ska adressera i den frågan.

  Om arbetsgivarorganisationerna accepterat salladsaffärens upplägg så hade dom kunnat förhandla direkt med dom.

  Det gjorde dom inte och dom tog inyte salladsstriden och lika förbannat läggs totalansvaret på LO.

  Där kan man snacka om en fint orkesterad propagandafint till förmån för arbetsgivarna.

  SvaraRadera
 31. Micke:
  "Kan nån av er tala om för mig VARFÖR högern inte klarar av att ta tillvara sina egna väljares intressen på arbetsmarkanden genom att starta organisationer som tar tillvara era egna väljares intressen på det sätt ni föreställer er att dom vill?"

  Vänstern har en mental låsning vid att fackligt arbete förutätter socialism. Fackligt arbete går ju alldeles utmärkt att bedriva utan att krama ngt politiskt parti.

  /Johan

  SvaraRadera
 32. @Torkel: "Ådalen 31 där militären gick in och sköt fackliga demonstranter visar hur desperat det var att skapa ett parti för fackliga rättigheter."

  Nope. Ådalen 1931 hade inget med facklig tillhörighet eller strejkrätt att göra - det var SAP, LO och alla (utom kommunisterna) eniga om efter dödsskjutningarna. Let's face it: tills 70-talet sågs Ådalen 1931 som ett kommunistiskt kuppförsök, inget annat.

  SvaraRadera
 33. Nope. Ådalen 1931 hade inget med facklig tillhörighet eller strejkrätt att göra - det var SAP, LO och alla (utom kommunisterna) eniga om efter dödsskjutningarna. Let's face it: tills 70-talet sågs Ådalen 1931 som ett kommunistiskt kuppförsök, inget annat

  Agree to disagree. Arbetsgivaren anställde strejkbrytare för att sabba strejken. Att få detta till en kommunistkomplott är ren historieförfalskning.

  Fackföreningar som Pappersindustri arbetarförbundet och transportarbetarförbundet var inblandade i upptakten till denna demonstration. Pappers Iförb. var även på plats.

  Militär sköt rätt in i folkmassan och hänvisa till att demonstranterna var beväpnade, men de kunde inte bevisa det efteråt.

  I övrigt är du inte trovärdig överhuvudtaget Gert, jag vet var du kommer ifrån och du har alltid uttryckt extrema åsikter utan förstånd.

  Man kan ha åsikter på att fackliga representanter tog strejkbrytare och kasta dem i vattnet, visst det var tuffa tag, men de strejkande arbetarna svalt mer eller mindre.

  Jag kan kritisera LO idag för mycket, det är ett korrumperat fackförbund, men när jag läser dina inlägg vill man ju försvarare hela LO, för du är ju mycket värre än vad dem är.

  När det gäller ditt svar Micke, så har du en poäng. Arbetsgivarna har kommit fram till att LO är deras bästa samarbetspartner, samtidigt som de systematiskt försvagar LO, men LO:s representanter är också ansvariga för det. Personer som Stig Malm och nu Anja Wanja Lundby Wedin har varit med och korrumperat hela LO.

  SvaraRadera
 34. Vänstern har en mental låsning vid att fackligt arbete förutätter socialism. Fackligt arbete går ju alldeles utmärkt att bedriva utan att krama ngt politiskt parti.

  Historiskt sätt var det nödvändigt, även nu verkar det vara nödvändigt på nya områden i samhället. Piratebays verksamhet behöver Piratpartiet för att kunna utföra sin verksamhet lagligt. Så det är naivt och påstå att organisationer inte behöver ett politiskt parti som försvarar deras rätt att verka lagligt.

  Idag har dock sossarna och LO topparna missbrukat sin ställning och nya fackförbund som Syndikalisterna är det som finns som alternativ inom arbetaryrken.

  Men visst kan du skapa ett höger fackförbund och lyckas värva arbetare så lycka till men jag tror det blir svårt, speciellt när du ska övertyga dem om att gå ner i lön av ren ideologisk princip. Lo gör förvisso samma sak, men de skulle aldrig säga det öppet, de lurar sina gräsrötter med vänster retorik men sedan gör det som arbetsgivaren vill ändå.

  SvaraRadera
 35. Torkel:

  "Så det är naivt och påstå att organisationer inte behöver ett politiskt parti som försvarar deras rätt att verka lagligt."

  Hur skulle det gå till, partier står inte över lagen?

  "Idag har dock sossarna och LO topparna missbrukat sin ställning och nya fackförbund som Syndikalisterna är det som finns som alternativ inom arbetaryrken."

  Syndikalisterna är ingen ny aktör. De tillämpar dessutom sina egna metoder, minns salladsbarsblockaden. Där ville man in och teckna avtal trots att det inte fanns en enda anställd som önskade detta :)

  /Johan

  SvaraRadera
 36. Hur skulle det gå till, partier står inte över lagen?

  Med det resonemanget så behövs alltså inte Piratpartiet? Jag tror sympatisörer till Piratebay har en annan uppfattning. Piratpartiet kom till när Piratebay blev angripna av staten.

  Syndikalisterna är ingen ny aktör. De tillämpar dessutom sina egna metoder, minns salladsbarsblockaden. Där ville man in och teckna avtal trots att det inte fanns en enda anställd som önskade detta :)

  Vad anställda önskade på salladsbaren vet varken du eller jag. Sen när var det en egen metod att vilja teckna avtal med ett företag? Förmodligen gav man inte upp i första taget eftersom man antog att anställda var rädda för att gå emot sin arbetsgivare. Förutsatt att uppgifterna att de inte ville stämde.

  SvaraRadera
 37. har för övrigt inte sagt att syndikalisterna är en ny aktör, de är endast det enda vettiga alternativ som finns nu, där arbetarna får välja själva vad de vill förhandla om lokalt. Till skillnad från LO som alltid ska göra alla avtal nationella, vilket ställer till problem eftersom förutsättningar för samma bransch kan vara olika i landet.

  SvaraRadera
 38. Man kan ha åsikter på att fackliga representanter tog strejkbrytare och kasta dem i vattnet, visst det var tuffa tag, men de strejkande arbetarna svalt mer eller mindre.

  ---------------------------
  Ja förutom det så misshandlades och trakasserades arbetare av dom huliganer som arbetsgivarna med statens goda minne hyrt in för att bryta strejker och demonstrationer och om det säger Gertkvist naturligtvis ingenting.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.