2010-08-15

Kort och koncist

Är det rimligt?

Utdömda skadestånd för några brott:
Serievåldtäkt: 94.444 kronor.
Utrikesministermord: 150.000 kronor.
Mord och seriemordsförsök: 172.727 kronor.
Medhjälp till upphovsrättsbrott: 30.000.000 kronor.

Tycker du att detta är rimligt? Vill du också korrigera rättssystemet? Du har chans att ändra på detta den 19 september genom att rösta pirat.

David Bergström
Piratpartiet i Strängnäs
Insändare i Eskilstuna Kuriren. Skriv insändare du också!

15 kommentarer:

 1. Man kan också säga det lite mer rakt ut:

  Är det...

  ...200 gånger större skada att få några filmer och låtar sprida på nätet än att vara demokratiskt vald utrikesminister och bli mördad?

  ...likvärdigt att mörda världens ALLA utrikesministrar med medhjälp till att dela ut 33 filmer och skivor?

  SvaraRadera
 2. De tre översta är våldsbrott, det sista är i lagens ögon mer ett ekonomiskt brott.

  Kan inte precis säga att det är en rimlig jämförelse.

  Bättre hade varit om man jämfört med ekonomiska brott där de faktiskt har försvunnit riktiga pengar från någon (till skillnad då från piratebaymålet där varken pengar eller egendom stals).
  Eller varför avarter som blankning och då speciellt nakenblankning...

  SvaraRadera
 3. Förespråkar PP hägre straff på våldsbrott eller bara avskaffandet av upphovsrättsbrott?

  SvaraRadera
 4. Hade skadan av ett utrikesministermord minskat om skadeståndet var högre? Hade hon varit lite mindre död då?

  Totalt orimlig jämförelse, men ganska intressant att det är en piratpartist som jämför "medhjälp till upphovsrättsbrott" med grova våldsbrott...

  SvaraRadera
 5. De tre översta är våldsbrott, det sista är i lagens ögon mer ett ekonomiskt brott. Kan inte precis säga att det är en rimlig jämförelse.

  Medelklassväljaren "Svenne banan" har generellt alltid tyckt att våldsbrott ska straffas högre än ekonomisk brottslighet. Så det är nog rätt taktik att nå ut till Sveriges starkaste väljarbas. Men om du anser dig ha en bättre idé hur det ska skrivas så föreslår även jag att du skriver en insändare till alla tidningar. Skicka dem dock enskilt till varje tidning, tidningar gillar inte att publicera insändare som de ser har skickats till andra.

  SvaraRadera
 6. Se så, se så! Sverige har världens bästa rättssystem. Det säger de som förstår sig på.

  Ett vanligt följdargument för att backa upp nämnda opportunistiska påstående är att: "Tänk om vi hade det som i USA".

  I Sverige får man verkligen veta vad ett brott och ett människoliv kostar...i verkligheten.

  SvaraRadera
 7. Ett vanligt följdargument för att backa upp nämnda opportunistiska påstående är att: "Tänk om vi hade det som i USA
  -------------------------
  Ja tänk.

  Då hade vi haft högst antal fängslade i i världen förhållande till folkmängd och detta hade dessutom inte speglat den verkliga brottsligheten utan varit ett uttryck för att man i Usa låter staten förse fängelseindustrin med kött som staten sen betalar för att ha förvarat.

  OM detta

  SvaraRadera
 8. Vilket land har världens bästa rättssystem? Sett ur ett brottsofferperspektiv.

  Jag kunde lika gärna frågat, vilket vatten är blötast?

  Men, visst släpp fångarne loss, det är ju valår, för helvete. Det är ju fångarna som är dom verkliga offren för jösse namn. De är offer för det kalla och brutala marknads- och kapitalistsamhällets skoninglösa och alienerande verkningar på det skyddslösa proletariatet.

  Fråga er hur *i n f o g a v a l f r i v ä n s t e r f a l a n g* löser detta dilemma? ;-)

  SvaraRadera
 9. ...detta inkluderar även "kusinen från landet", i den bortre änden på andra sidan av den politiska cirkeln, alltså där detta parti möter sina socialistiska kusiner/släktingar och där skillnaderna dem emellan är hårfina och därmed försumbara.

  SvaraRadera
 10. Det finns en logik i höga skadestånd om man med maskinell hjälp begår en stor mängd brott som skadar någon annan.

  Därmed inte sagt att tingsrätten gjorde rätt bedömning när den fastställde skadeståndet i det aktuella fallet. Där fick man ta betydande genvägar för att överhuvudtaget kunna fastställa någon konkret skada.

  SvaraRadera
 11. Det är ju fångarna som är dom verkliga offren för jösse namn.

  I USA sitter väldigt många i fängelse för att de brukat narkotika, jag skulle vilja påstå att dessa fångar är offer.

  SvaraRadera
 12. Det där är ju väldigt populistiskt.

  Man kan inte mäta människoliv i pengar. Däremot skulle man kunna godtyckligt beräkna en död arbetstagares inkomstbortfall p.g.a. dödsfall.

  Ekonomiska skador går att beräkna p.g.a. marknaden, även om det i upphovsrättsfall blir väldigt godtyckliga förutsättningar där också.

  SvaraRadera
 13. Det här var det svar jag fick av en kompis när jag posta de här på facebook. Nån som kan argumentera emot? :)

  "Populistiska tal tagna ur luften utan sammanhang som vanligt. Kan piratpartiet då kanske precisera den exakta summan på ett människoliv? Eller är det så att vi återigen talar om det här med upphovsrätten och PPs röstfiske hos freetards geno...m att lova att de ska få parasitera på andra hur mycket som helst utan risk för straff?
  För så vitt jag vet har PP inga planer på att påverka rättspraxis när det gäller utdömda skadestånd för våldtäkt, mord och mordförsök? (Det finns nämligen inga brott som heter "Serievåldtäkt, Utrikesministermord, Seriemordförsök" utan det är sånt Aftonbladet och andra skitblaskor skriver för att sälja lösnummer. Ni kanske borde börja tala om Super-partiet och Döds-upphovsrätten också. För att inte tala om DÖDS-FRA!

  Och om man sen tittar vidare, kan man notera att 30 miljoner kr är utspritt på 4 personer, dvs 7.5 miljoner kronor per person. Det är också en aning lättare att kvantifiera ett upphosvrättsbrott, då det är brott som leder till ekonomisk skada för offret. Speciellt när man får anse att det är tämligen bevisat att Piratebay drog in en hel del pengar. Om en förövare skulle tjäna 30 miljoner på en våldtäkt, så skulle han knappast få behålla pengarna.

  Jag tycker att personer som hävdar sig kompetenta nog att styra Sverige ska kunna skilja på begreppen straff och skadestånd. Skadestånd betalas ut för att i viss mån ersätta offer för kostnader samt sveda och värk etc, inte för att kompensera brottet. Man kan annars snabbt se problematiken med mord t.ex. Offret är trots allt avliden och därmed skulle det inte hjälpa om förövaren betalde alla pengar i världen i skadestånd. Ett friskt rättssystem ska inte döma som kompensation åt ett offer utan som just ett straff åt förövaren. Men det vill kanske inte PP är så sugna på. Då är det bara för PP att köra på med dödstraff eftersom trots allt det är den enda likvärdiga kompensationen för ett mord?"

  SvaraRadera
 14. @iller

  Ett bra svar på det inlägget är väl "Du tycker alltså att det är rimligt? Eller har jag feltolkat dig?"

  SvaraRadera

Kommentarsfältet är stängt, medan jag är offline augusti 2017 och ett år framöver.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.