2010-08-26

Rösta på de glada amatörerna!

I alla år har jag hört folk kritisera proffspolitikerna, politiska broilers, riksdagsledamöter som saknar kontakt med både verkligheten och sina väljare och politiker som låter sig partipiskas.

Man har efterlyst nya politiker, som brinner för sina idéer. Människor som har en vision. Nytt blod. Politiker som kommer ur folkets led. Valda företrädare som tänker själva. Hasse & Tage hade till och med en sång på temat: Ge mig hellre en glad amatör!

Piratpartiet har inga pengar, men gott om engagerade medlemmar och kandidater. Människor med en vision. Folk som förstår varför integritet, rättssäkerhet, de medborgerliga fri- och rättigheterna, öppenhet och fri information är viktiga värden i en demokrati.

Piratpartiets budskap är inte alltid polerat till högglans. Det är inte kört genom fokusgrupper. Det är inte formulerat av copywriters. Det har inte varit i närheten av spin doctors som anser att yta är viktigare än innehåll. Så ibland blir det lite kantigt. So what? Alla som kan tänka själva kan ändå förstå vad partiet menar.

Ibland kommer det grodor ur piratpartisternas munnar. Men piratpartister är inte sämre människor än att de kan ändra sig om de uttryckt sig klumpigt, dragit förhastade slutsatser eller missförstått något. Det tycker jag är oerhört befriande. (Skulle du kunna tänka dig Sahlin eller Reinfeldt erkänna att de någonsin haft fel om något?)

Medan andra partier hålls hårt kopplade av sina ledare och partistrateger – så bubblar det av interndemokrati i Piratpartiet. Rådslag och årsmöten hålls öppna för alla på internet. Vanliga medlemmar får skriva artiklar, kan låta sig intervjuas och kan göra utspel utan att behöva fråga partiledaren eller partisekreteraren om lov. Det är högt till tak – och utanför partiets kärnfrågor kan och får enskilda piratpartister tycka i stort sett vad de vill. Vilket är befriande. Jag skulle aldrig kunna stödja ett parti som har en åsikt om precis allting.

Öppenhet, frivillighet och mångfald är något som finns i Piratpartiets själva själ. Här finns en vision om informationssamhällets möjligheter. Och i Europaparlametet har vi visat att vi kan vara konstruktiva, att vi kan leverera och att det är viktigt för hela systemet att ha pirater på insidan.

Piratpartiet är den friska fläkt som behövs i Sveriges Riksdag!

4 kommentarer:

 1. Rock'n Roll HAX

  Du har rätt PP har en själ till skillnad från de andra partierna. Däremot skulle lite eftertanke och strategiskt tänkande vara bra ibland iaf i ledningen...

  Mvh
  Fredrik Larsson

  SvaraRadera
 2. Du har nog rätt i den analysen, men däremot tror jag nog att PP (om man överlever länge nog) kommer att utvecklas på samma sätt som andra partier i dessa frågor.

  SvaraRadera
 3. @ Ann-Charlotte Nyman

  Naturligtvis. Revolutionen äter sina egna barn, så har det alltid varit. Arbetarrörelsen började med blygsamma och resonliga mål och utvecklades inte förrän långt i efterhand till den imperiebyggande koloss på lerfötter som kallas Socialdemokratin.

  Moderaterna och folkpartiet var en gång i tiden liberala, i reaktion mot den förmyndarstat som växt fram där allt och alla skulla lindas i så mycket röd tejp som möjligt.

  Om PP kommer in i riksdagen och stannar där så kommer vi onekligen att få en bandvagnseffekt - där vi först får avhoppare från övriga partier som ser att deras hjärtefrågor har en chans att drivas - och därefter kommer vi även att få "yrkespolitikern" på halsen.

  Det är något vi får vara medvetna om, och tjugo år framöver är det inte helt otänkbart att PP fossiliserats likt FP eller förvandlats till virrpannig flumröra a la MP.

  Men det blir då det, och då får man tänka om i sitt medlemskap och stöd. Antingen vända skutan i rätt riktning eller teckna på ett annat fartyg.

  SvaraRadera
 4. Scary Devil Monastery: Huvudet på spiken. Som vanligt :-)

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.