2010-09-02

Grabbarna som löper linan ut

Henrik Brändén (s) och Markus Berglund (c) kommer i dag ut som piratpartister på SvD Brännpunkt. De skriver bland annat...
"Detta tvingar oss som tycker att integritet är viktigt att fråga oss om de skillnader vi efter de senaste årens övningar i triangulering fortfarande kan urskilja mellan Mona och Fredrik, mellan Alliansen och de Rödgröna, är större och viktigare än frågorna om personlig integritet. För oss har det valet varit smärtsamt men ändå uppenbart. Vi säger: Rösta på Piratpartiet i årets riksdagsval. "
Klokt.

För det är ju så – om man tar idéer om individens frihet och rättigheter på allvar; om man anser att staten är till för medborgarna och inte tvärt om; om man tycker att integritetsfrågorna är viktiga – då kan man inte rösta på Mona eller Fredrik.

Att dagtinga med sitt samvete och byta åsikt för sitt partis skull – eller att byta parti på grund av de åsikter man har och de principer man står för, det är något som många just nu funderar över. Det senare alternativet är helt klart det hederliga sättet att hantera frågan.

Se även: Henriks och Markus bloggar.

6 kommentarer:

 1. Bar liten, liten påpekan - jag är fortfarande "bara" Centerpartist med piratsympatier, både i hjärtat och lokalpolitiskt, Henrik har dock valt at lämna det parti han tillhört i 20 år.

  Jag skriver utförligt mer på min blogg om varför jag ändå tänker rösta på Piratpartiet i höstens val (också):

  En sosse och en centerpartist - ”Vi värnar integriteten”, därför röstar vi Pirat

  Vi ses i vallokalerna!

  SvaraRadera
 2. Tack för de snälla orden! De värmer. Jag skriver också mer på min blogg: http://henrikbranden.se/2010/09/02/jag-lamnar-s-for-piratpartiet/

  SvaraRadera
 3. En kort sekund där fick jag upp hoppet väldigt. Visste ni att det endast behövs en riksdagsledamot som öppet går med i Piratpartiet så får vi gratis valsedlar och utdelning av dem? (rent tekniskt sett så innebär det att vi får tillbaka pengarna för dem iaf)

  SvaraRadera
 4. Visste jag att en röst på (pp) inte innebar en eventuell regering med brunsås (röd-grön röra lär väl bli typ brunsås), så hade jag röstat pirat direkt.

  Nu är det betydligt med kvalfullt.

  Ja, integritet är otroligt viktigt. Men i många andra perspektiv är det lika viktigt att vi inte får tillbaka sossarna vid rodret, att vi verkligen bryter ner den hegemonin som varit.

  SvaraRadera
 5. @Ante

  Då sossarna i dag är i stort sett menlösa när det gäller hegemonibyggande, imperiebyråkrati, och "harmoniserande med EU" tror jag bestämt du missförstått. Dagens hot är Alliansen i den meningen.

  Det sossarna har att erbjuda är tröghet och stagnation med Bodström som fyrbåk för att få dem flyta aningen snabbare. Det Alliansen erbjuder i dag är till gengäld ett snabbt hopp utför stupet i stället för att i sakta äkta socialdemokratiskt manér bara rinna ned.

  Trots alla hyckleriska lögner som Henrik von Sydow försöker få till om "integritet" - som i en moderats mun liknar hur man i "1984" leker emd chokladransonerna och därmed lockar till sig folkets jubel.

  SvaraRadera
 6. @Markus "LAKE"

  Som center kan man kanske komma undan med den frågan - C's partiledning har inte lika mycket råd med att kasta ut kättare och otrogna på samma kalla avsats där M och S förvisat liberala moderater och "sossar mot storebror".

  Men inom S och M börjar det bli allt mer tydligt att det är helt och fullständigt gagnlöst att försöka verka inom partiet - ledningens ställning är för befäst.

  Så Henrik gör väl det enda han kan för att kunna leva som en man fri under det egna samvetets gissel. Som Churchill uttryckte det - "Som men change their principles because of their party. Others change their party because of their principles".

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.