2010-09-07

Indect: Självaste Orwell hade häpnat


Det har blivit dags för en uppdatering om EU:s Indect-projekt:

Projektet går bland annat ut på att koppla ihop olika register, data mining och övervakningskameror som använder ansiktsigenkänning i realtid. Så att staten kan hålla koll på allt den vet om medborgarna och samtidigt följa och övervaka dem när de rör sig i vårt samhälle.

Det har hänt en del på senare tid. Vi kan börja med några nedslag i den information som finns på Indects egen hemsida. Där talas bland annat om...

Insamling och analys av innehåll på nyhetssidor, bloggar och forum. (D4.1) Nya metoder för "relationship mining", det vill säga att bygga och analysera avancerade sociogram. (D4.2) Nya avancerade metoder för beteende-profilering. (D4.3)

Så vi får alltså: De nationella registren (i förekommande fall även avlyssning) + EU:s 18 register över medborgarna + kameraövervakning med ansiktsigenkänning i realtid + input om vad media och medborgarna skriver om på nätet + uppbyggnad av nya, avancerade sociogram + beteendeprofilering av de registrerade och övervakade medborgarna.

Jag skämtar inte! Informationen finns på Indects egen hemsida. Orwell hade häpnat.

Och det där med hemsidan är tydligen ett "problem". Intresset från media, bloggare och medborgarrättsaktivister upplevs som ett störningsmoment. Så nu skall verksamheten bli hemlig.

Då summerar vi igen: Man håller på att utveckla en oerhört grundlig och synnerligen integritetskränkande övervakning – av aldrig tidigare skådad omfattning. Och nu har man bestämt att det inte är bra att medborgare, media och aktivister känner till den. Allt detta i ett samhälle där våra medborgerliga fri- och rättigheter och vår rättsstat sakta monteras ner – i namn av war on terror och på grund av politisk klåfingrighet.

Prosit!

Detta är nog ett ovanligt bra tillfälle att börja göra motstånd. På allvar.

Netzpolitik.org | Samma sida Google-översatt till engelska
FutureZone@ORF.at | Samma sida Google-översatt till engelska

29 kommentarer:

 1. Antingen kommer sidan snart byta namn eller kopplas till sidan med namnet:

  INDICT

  Det är intressant hur vi 1989 - 1991 kunde fira hur förlagan till Orwells totalitära mardröm föll ihop, för att sedan helt frivilligt (nåja) marschera in i nästa totalitära fålla: EU.

  SvaraRadera
 2. http://www.indect-project.eu/contact-info

  Här kan man skriva brev direkt till övervakarna.

  SvaraRadera
 3. Tror någon att det inte kommer mer..?

  SvaraRadera
 4. Nej, det här är bara början. Det kommer att bli ännu värre längre fram, om politikerna får bestämma. Är det inte underbart humr makthavare med några få knapptryckningar kan får fram information och övervaka allt som de vill? En oerhörd maktkänsla som skulle göra Mao, Stalin och Honnecker gröna av avund!

  SvaraRadera
 5. Ja, är det någon som är förvånad, egentligen? Hyckleriet bland människor får sin ultimalt höga dos när man samtidigt är för EU och mot Indect. Det är ju trots allt samma sak.

  SvaraRadera
 6. Man undrar hur de tänker om sina barn och barnbarns barn. De kommer ändå bara vilja fiska..

  SvaraRadera
 7. Det här är ett forskningsprojekt som får pengar via det Sjunde ramprogrammet för verksamhet inom området forskning, teknisk utveckling och demonstration (FP7).

  Programmet löper från 2007-2013 och anses vara viktigt för att EU ska nå sina mål för tillväxt, konkurrenskraft och minskad arbetslöshet. Totalt ska 51 miljarder euro fördelas under dessa sju år.

  Man kan ju fråga sig hur ett program som Indect kan passa in. Som vanligt är det bäst om en MEP ställer frågan.

  SvaraRadera
 8. Jaha, det finns tydligen vissa forskningsområden som inte får finansieras: mänsklig kloning m.m.

  En översyn ska ha gjorts inför programmets andra halva 2010-2013, så där kan man nog ha missat en chans att få in ett stopp för forskning om metoder och verktyg för intrång i privatlivet.

  Men det står också: "Att utveckla teknik och kunskap för att bygga upp de resurser som behövs för att garantera skydd för medborgarna mot hot som t.ex. terrorism, naturkatastrofer och brottslighet, och samtidigt respektera de grundläggande mänskliga rättigheterna, bland annat integriteten"

  SvaraRadera
 9. bloggat

  http://scabernestor.blogg.se/2010/september/indect-ar-alla-tidigare-bokstavsforkortningar.html

  SvaraRadera
 10. Är vi säkra på att det är på riktigt då, och inte så som Nokiareklamen för några månader sen, eller någon annan bluff?

  SvaraRadera
 11. Domänen är registrerad på någon polsk akademiker på en datainstitution...
  http://www.whois.net/whois/indect-project.eu.com

  SvaraRadera
 12. Det är ju det jag sagt hela tiden diktaturkapitalism är framtiden.

  Jag såg precis Maud hylla kommunistdiktaturen kina och spotta på light-kommunisten ohly så diktatur är fint så länge den är lönsam!)

  ..men allvarligt talat; är det inte dags att fråga sig VARFÖR vi ska övervakas istället för att oja sig över ATT vi blir övervakade?

  Det finns klara ekonomiska motiv bakom och de som tror att "staten" gör det på grund av någon sorts ordningsmani eller nåt maniskt kontrollbehov borde kanske tänka till en gång till.

  Om usa och kina är modellerna så är det verkligen en brave new world vi har att se fram emot.

  SvaraRadera
 13. Läs några av dokumenten och fasa över vilket dravel det är.
  Styrlagar för en UAV ned tecknade från nån lärobok. Synnerligen tafatta försök att skapa en sökmotor.

  Jag ser att det här kommer aldrig bli något. Bättre att köpa motsvarande produkt från google. Sanningen är att detta är ett svart hål att ösa skattepengar i.

  SvaraRadera
 14. Jag ser en EU variant av blackwater/halliburton affärsmodellen att mjölka statsanslag.

  Övervakning är outsourcad nuförtiden så det är feta tider för både korrupta politiker och privata säkerhetsföretag. Om nån protesterar sås är det är bara för Svenskaq Dagbladet att skrika "terrorist", "pedofil" eller "kommunist" sen så sväljer folk medicinen.

  SvaraRadera
 15. Nu har jag surfat genom deras hemsida ordentligt, och det var något av det värsta och otäckaste jag sett! Den totala övervakningen, och en så fullständig avsaknad av varje isikt om komplikationerna i allt snömos de skriver om etik! Jag har copypastat det mesta, och ska kanske åstadkomma en lite utförligare bloggpost om det, om du inte misstycker.

  SvaraRadera
 16. Nu har jag surfat genom deras hemsida ordentligt, och det var något av det värsta och otäckaste jag sett! Den totala övervakningen, och en så fullständig avsaknad av varje isikt om komplikationerna i allt snömos de skriver om etik! Jag har copypastat det mesta, och ska kanske åstadkomma en lite utförligare bloggpost om det, om du inte misstycker.

  SvaraRadera
 17. Privatliv, demokrati och frihet får man betala för och har man inga pengar är det nog bäst att du övervakas, då är du en säkerhetsrisk som kan få för sig att kräva privatliv, demokrati och frihet gratis.

  Theres no such thing as a free lunch..

  SvaraRadera
 18. ...och det kommer bara att öka och öka och öka och,...

  Vi borde inte vara förvånade över att EU antar totalitära kontrollformer i allt högre grad eftersom det fanns/finns tillräckligt många sympatisörer i EUropa till det system vi så glatt firade att det föll ihop 1989.

  Vad kan de göra annat än att försöka vara lite nostalgiska, om än i en lite mindre fysiskt närvarande form.

  Dock är samma typ av mindset aktiverat i EU som i Sovjet - The Communist Corporate Control Party (rev. 2.0) är det vi ser växa fram. Kommunistviruset dog tyvärr inte bara för att muren föll, på ett sätt fick det faktiskt en starkare spridning.

  Så ett tips är att fortsätta träna på ryggböjningarna.

  SvaraRadera
 19. 1984 skrevs 1948 och den som sprider iden att den enda motivkällan till boken tre år efter andra världskrigets slut skulle vara Sovjet och att den kollapsade europeiska högern personifierad av nazismen inte skulle ha lika stor del för Orwells motiv har definitivt en agenda som inte har frihet som prefix.

  SvaraRadera
 20. Jag rekommenderar verkligen att man tittar på den video som INDECT själva tagit fram för att marknadsföra sig. Den visades på konferens i Stockholm under Sveriges ordförandeskap. Finns att se här, 05:41 av ren och skär kärlek till auktoritära system.

  SvaraRadera
 21. Alltså när jag ser den där filmen så får jag snarast ett intryck av en grupp latmaskar som lyckats lura till sig forskningsanslag för att det är inne med säkerhet och övervakning.

  SvaraRadera
 22. @Johan
  Man kan ju alltid hoppas, men det förändrar ju inte sakfrågan att våra EU-pengar går till den här typen av forskning!

  SvaraRadera
 23. För en gångs skull måste man hålla med Micke.

  Den här hiskeliga tisteln växer inte enbart på vänsterns gamla mödding, den trivs, frodas och närs av Berlusconi, Sarcoscy, och alla andra europeiska högerrörelser...

  Dags att svinga en spann vatten. Detta kräver mothugg. Jag utgår ifrån att CE (eller du) har kastat det här inlägget mot de övriga europeiska piratpartierna? Detta angår oss alle sammans.

  SvaraRadera
 24. För de som tror att detta bara är en scam från några polska forskare att sno EU pengar bör läsa denna artikel från brittiska the Telegraph.

  http://www.telegraph.co.uk/news/uknews/6210255/EU-funding-Orwellian-artificial-intelligence-plan-to-monitor-public-for-abnormal-behaviour.html

  SvaraRadera
 25. @Rasmus

  Det är klart att alla som är med i projektet hyllar det, och det är väl ungefär vad som beskrivs i den artikel du refererade till.

  Det som slog mig när jag såg reklamfilmen var att allt ska bli så himla bra. Det intrycket förstärks snarare av artikeln.

  Möjligen är jag naiv, men hur bra kan man få till det där? I bland kan det satsas stora pengar och så blir det bara en tummetott bara för att det är inne. Och övervakning är väldigt inne just nu...

  SvaraRadera
 26. Att snacka om att det skulle vara en scam blir lite löjligt när EU-kommissionen har information om projektet på sin hemsida.

  EU lägger alltså 11 miljoner euro på detta, kan man läsa.

  SvaraRadera
 27. Hej. Nu är länken borttagen. Skulle vilja läsa allt igen...hur?

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.