2010-09-07

Just in: Razzia mot Wikileaks serverhall

Polisen har genomfört en razzia – enligt uppgift riktad mot fildelning – mot bland annat PRQ, som är ett av de webhotell som hostar Wikileaks.

Uppdatering: Piratpartiet kritiserar pågående polisrazzia

Följ nyhetsflödet om detta på Eniro Nyhetssök / prq.

22 kommentarer:

 1. Kanske kan man hoppas på några stolar i riksdagen trots allt.

  SvaraRadera
 2. Piratpartiet kritiserar en pågående razzia? Ni vet alltså inte med säkerhet vad som ligger bakom? Tänk om det skulle råka vara barnpornografi som ligger bakom? Det vet ni inte, men ni kritiserar ändå insatsen.

  Detta är faktiskt riktigt oseriöst.

  SvaraRadera
 3. Den där "scenen"... Ibland undrar jag om den verkligen finns eller om den bara är en förevändning för tillslag. ;-)

  SvaraRadera
 4. Henrik:

  Det är ju mycket en fråga om proportionalitet. Staten skickar ut, låt säga, 50 poliser över hela landet. Det gör man ju inte ens vid allvarlig brottslighet. Det känns som en märklig prioritering.

  *Om* det sedan stämmer att det är en site som bedriver fildelning (i detta fall streamad tv) med kommersiellt syfte, då tycker även jag att den bör stängas. Men det är ett skitbrott som inte skall prioriteras högre än bankrån, mord, våldtäkt eller ett pågående inbrott.

  SvaraRadera
 5. Hax: Det kan inte kännas bekvämt att vara politruk och tvingas försvara ett politiskt parti som du jobbar för.

  I alla andra fall hade du gått bärsärkargång om ett politiskt parti hade kritiserat en pågående polisinsats utan att veta vad som låg bakom insatsen i sig.

  SvaraRadera
 6. Om man ska tro SvD så tog polisen med sig två mailadresser från PRQ och det var allt. Tycker det är lite olyckligt att PP skickar ut överdrivna pressmeddelanden innan bilden är helt klar vad som egentligen pågår.

  SvaraRadera
 7. Det *är* en överdriven reaktion. Polisen åker knappt på pågående misshandelsfall. Man ser en nära förestående framtid framför sig. Vanliga brott, allvarliga våldsbrott och annat prioriteras ner för att polisen istället skall åka på icke akuta (och i många fall tveksamma) fildelarjakter. Med ACTA-avtalet kommer vi att få se *massor* av sådant här.

  SvaraRadera
 8. "Scenen" består till största delen av 14-åringar. Jag skulle vilja se en åklagare utföra en razzia mot ett barn.

  Men hörrö du Hax, den där rubriken var i stil med Aftonbladet eller Se&Hör (same shit, different name). Det är ju tekniskt sett korrekt: Wikileaks servrar står på PRQ, men det handlar inte om Wikileaks servrar. Du är faktiskt inte sensajournalist på Se&Hör...

  SvaraRadera
 9. "Scenen" existerar inte som något "nätverk av organiserad brottslighet".

  Det är ungefär som att säga graffiti scenen skulle vara ett "organiserat kriminellt nätverk".
  De sysslar med brott (i "scenens" fall piratkopiering, i graffiti scenens fall en speciell form av vandalism/klotter) och de känner ofta varann (eller i alla fall varandras handles) men att kalla det ett "organiserat kriminellt nätverk" är att ta i så man spricker.

  Att använda ord som "maktpyramid" och är så sjukt att jag knappt kan hålla mig för skratt.
  Om de kriminaliserade gitarrspel så skulle snart Jimmi Hendrix utpekas till maffiaboss. Tja, förutom att den de pekar ut som head honcho i deras jakt på luftslottet "scenen" troligtvis aldrig har fått ett öre i betalt.

  SvaraRadera
 10. Från Expressen:

  "Polisen lämnade PRQ:s lokaler i Solna sedan de hade ställt några frågor om två IP-nummer, berättar PRQ:s chef Mikael Viborg"

  Handen på hjärtat Hax, tycker du verkligen det är rimligt att ett politiskt parti kritiserar polisen för att man har åkt ut och ställt frågor om IP-nummer?

  SvaraRadera
 11. OK, det var väl lite överdrivna reaktioner vilket inte är konstigt med tanke på den spända uppmärksamhet med vilken vi (alltså de av oss som har lite annan syn på vad som pågår i politiken nu än tidningarnas bröstpumpsperspektiv) följer intrigerna kring Wikileaks: kommer något att hända innan de hinner släppa de återstående Afghanistandokumenten?
  Lite off topic men relaterat till Pirate Bay-beslaget: ett nytt fall av politisk topsning, nu mot fredsdemonstranter som ifrågasatte Nato-övningen i Norrland. Somliga tvekar kanske över källans trovärdighet, men det verkar tyvärr vara sant:
  http://www.skp.se/blogg/2010/09/05/lat-tusen-drakar-flyga/

  SvaraRadera
 12. @Henrik.

  Varför åker två poliser ut till PRQ när allt de behöver göra är att ringa och begära in det?

  Vad hade de väntat sig?
  Beväpnad personal eller två förbannat tunga mailadresser nedhamrade på pansarplåt?

  SvaraRadera
 13. Är det rimligt att "fem poliser knackade på en mörk källardörr i Solna och ville komma in" för att "hämta" 2 IP-adresser ?
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article7739803.ab

  SvaraRadera
 14. Möt Piratpartiets partiledare Rick Falkvinge ! IDAG 16.30 i Vällingby Centrum! Ställ frågorna och få dom riktiga svaren!

  SvaraRadera
 15. Niklas: jag har ingen aning. Jag vet inte vad som är praxis. Polisen kanske har försökt ringa? Poängen är att vi vet inte bakgrunden. Men uppenbarligen har Polisen gjort något slags tillslag mot en verksamhet som bedöms vara mot Lagen, och det ligger i polisens uppdrag. Piratpartiet går ut och kritiserar en pågående razzia utan någon som helst koll på bakgrunden.

  Detta är otroligt oseriöst.

  SvaraRadera
 16. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 17. Hax & PP gnäller oavsett om det är branschen eller polisen som undersöker upphovsrättsbrott.
  Ungefär som V och sosseriet som ryggmärgsreagerar så fort ett privat alternativ dyker upp inom vård och omsorg.

  /Johan

  SvaraRadera
 18. @Henrik
  Är du dum på riktigt?

  "...att man har åkt ut och ställt frågor om IP-nummer?"

  Om det nu var allt man gjorde, hört talas om telefon?

  SvaraRadera
 19. Rille: Då tar vi det igen. Hand upp alla ni som vet om polisen först försökte ringa. Hand upp alla som vet vad som är praxis för polisens tillvägagångssätt vid sådana här tillfällen.

  När Piratpartiet skickade ut sitt pressmeddelande visste vi Nada om vad polisen var ute efter. Trots detta meddelade Piratpartiet att de var "starkt kritiska". Piratpartiet säger sig vara motståndare till upphovsrättsintrång som sker på kommersiella grunder. Trots detta är man starkt kritiskt till detta tillslag, oavsett vad polisen var ute efter.

  Detta är ett av många bevis på att Piratpartiet är oseriösa, omogna och inte redo att sitta i ett seriöst parlament.

  SvaraRadera
 20. Dessutom, att skicka ut ett pressmeddelande om att vara "starkt kritiskt" mot ett pågående polistillslag är förmodligen ett av Piratpartiets bättre försök att sätta en driftkucku-stämpel på sig själva, och då pratar vi inte direkt om brist på andra kandidatförslag.

  Det här vet så klart landets journalister om, vilket också förklarar varför det inte finns en enda redaktion som har snappat upp det, enligt Eniros nyhetssök iaf.

  SvaraRadera
 21. @Henrik & Johan

  Låt oss då nyktert bemöta trollandet. Exemplifierat anger man stolt att man från europeisk nivå spårat däckförrådet som "bankrånare" använt för att förse flyktfordonet med underlag för att fly från scenen.

  Kling och Klang i Sverige beslagtar genast X antal runda föremål gjorda av gummi, avsedda att innehålla luft. Inklusive badringar, cykeldäck och ja, verkliga bildäck, alla tänkta att vid ett och samma tillfäller ha varit parkerade i samma landsända.

  Metodiken imponerar inte. Och att du, Johan, kritiserar kritiken, ger inget bra intryck på min uppskattning av din intellektuella kapacitet heller.

  Vad sägs om att vänta till fällande dom innan du kör över den gamla hederliga "Oskyldig tills bevisad skyldig"-principen? Eller du kanske håller med Ask om att den inte behövs?

  SvaraRadera
 22. Scary Devil Monastery:

  "Vad sägs om att vänta till fällande dom"

  Det tycker jag vore en bra idé. Piratpartiet låter dock skicka ut ett pressmeddelande om vad de tycker om inslaget, långt innan fällande dom. Ja, till och med under pågående tillslag!

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.