2010-09-12

Mer dumheter...

Du äger inte den mjukvara du köper.

(Tipstack: Daniel)

4 kommentarer:

 1. Precis. Man har bara nyttjanderätt. En s.k. licens. Det har varit känt sen det första datorprogrammet såldes.

  SvaraRadera
 2. Nyttjanderätt ja...

  Datorprogrom är väl den enda unika produkten där köparen inte kan kräva att produkten skall vara felfri eller fullständig, eftersom tillverkaren anser att man bara har köpt en licens att nyttja produkten i befintligt skick.

  Är väl mer jämförbart med hyrbil kanske...

  SvaraRadera
 3. Jag tror att man i Sverige som privatperson är säker för sådana dumheter. Konsumentköpslagen är inte bortförhandlingsbar oberoende av vad som står i några avtal.

  SvaraRadera
 4. Om läser artikeln så ser man vartåt det är på väg dvs var vår "konsumentköpslag" kanske kommer att befinna sig inom en ganska snar framtid om vi inte är försiktiga.

  Domstolen dömde alltså i ett mål som handlade om autocad. domslutet innebar att all andrahands försäljning av programvara kunde stoppas mha avtal. dvs spel till xbox,ps3 din photoshop CS 5 som du har köpt för 10 000kr kan du använda...eller slänga! men inte sälja vidare....

  juridiskt så diskuterades i artikeln också att iom detta pilotfall så kan eventuellt all copyright påverkas och kan "skyddas" på samma sätt dvs eböcker
  samt vanliga böcker, dvd, cd skivor kommer det bli förbjudet att återförsälja...!

  så att hävda att så har det alltid varit är skitsnack och kan bara försvaras om man inte har läst artikeln.

  Skrämmande framtid är vad jag kallar det.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.