2010-09-04

State of the (European) Union


Dags för en kalkonvarning:

Du vet den amerikanske presidentens State of the Union-tal inför en fullsatt kongress? Där presidenten kommer in på nästan kungligt manér, för att tala om tillståndet i de förenta staterna. I direktsänd tv, framför smattrande kameror och på förstasidan i varenda tidning?

Det skall vi också ha! har EU:s ledare kommit fram till.

Till att börja med måste man bestämma vem som skall tala. EU har förvisso en "president" nu för tiden – ministerrådets Europeiska rådets president, Herman van Rompuy. Men till och med EU-pamparna inser att han har utstrålning som en disktrasa och att han mest påminner om Mr Burns i The Simpsons.

Så det får bli EU-Kommissionens ordförande, som mer är lite som en VD för EU – José Manuel Barroso.

Liturgin och all parafinalia kommer vi inte att få ta del av förrän på tisdag morgon, då talet skall levereras i Europaparlamentet i Strasbourg. Men det skulle förvåna mig om man inte tar i en smula. Och sedan tidigare vet vi att det går en mycket tunn linje mellan pampighet och det rent fåniga...

Sedan måste man ju ha åhörare. Så alla Europaparlamentets ledamöter har kommenderad närvaro under Barrosos tal. För att försäkra sig om att ingen smiter ut kommer man att använda det elektroniska voteringssystemet för att kontrollera närvaron vid flera, inte närmare specificerade, tillfällen under talet och den följande debatten.

Debatten, ja... Redan till vardags behandlar man ju "bråkmakare" rätt styvmoderligt i parlamentets kammare. Och man kan utgå från att man inte tänker låta någon "förstöra" det fina State of the Union-talet. Barroso är redan höggradigt irriterad över att det nu för tiden bara är en minoritet av medborgarna som tycker att EU är en bra sak. Så toleransen mot uppkäftiga ledamöter kan komma att vara låg. Det här kan bli intressant. Och kanske en smula osnyggt och / eller stökigt.

Jag återkommer i ämnet på tisdag, efter talet. Då vet vi om det blev en freakshow, en kalkon eller bara ett av de vanliga sömnpillren.

13 kommentarer:

 1. Vet inte om man skall skratta eller gråta...

  Europas Förenta Stater, here we go again!

  SvaraRadera
 2. Vad händer om man inte närvarar?

  SvaraRadera
 3. Henrik, hur behandlas ledamöter som betraktas som bråkstakar? Vad menas med styvmoderligt?

  Jag brukar kolla på Daniel Hannans tal, men då är det ju alltid tomt i hela salen. Är folk inte på jobbet?

  SvaraRadera
 4. Isak: Påföljd oklar. Vilket i sig är lite spooky.

  Daniel: Ofta blir de avbrutna eller åthutade.

  Hannans tal är tyvärr som regel bara röstförklaringar - efter voteringen när alla har gått på lunch.

  SvaraRadera
 5. Nej, disktrasan är inte president i ministerrådet - utan i Europeiska rådet. Ordförandeskapet i ministerrådet utövas av ministern från ordförandelandet.

  Min spontana åsikt är att det är ett lagbrott att tvinga en ledamot av europaparlamentet att vara någonstans där han inte vill vara. En europaparlament får inte hållas mot sin vilja med mindre än att hans parlamentariska immunitet hävs.

  Dessutom kan man ju straffa ut sig ur sessionen genom att föra lite oväsen i plenisalen. Lite måttligt oväsen torde leda till utvisning enligt artikel 152.3 i europeiska parlamentets arbetsordning.

  SvaraRadera
 6. Tjäder:

  Du har rätt. Rättat. (Till vardags brukar man dock rätt ofta använda samma beteckning, även om det inte är helt formellt korrekt.)

  SvaraRadera
 7. Herman van Rompuy har högre lön än Barack Obama.

  Är tyvärr okunnig om hur man gör en direktlänk.
  Hax gjorde det för någon månad sen.

  Men
  http://www.youtube.com/watch?v=bypLwI5AQvY

  Och kanske min största favorit:
  http://www.youtube.com/watch?v=g1Qlzei-ArA

  EU-parlamentet
  Jag kan inte annat än tycka om deras korrekta påståenden om presidenten och utrikesministern.

  SvaraRadera
 8. Kommer han att inleda med "Mis juntos Europeanos?" ;)

  SvaraRadera
 9. Att inte tycka att EU är en mycket märklig, av politiker för politiker, långtgående sammanhållning av totalt olika länder, som ska vara ett smärre imperium; Vara en ekonomisk(?) och militär(?) maktfaktor i världen. Det är att blunda för historien.
  Sen kommer (oundvikligen) ofrivillig sammanhållning leda till finfin fred, där England står utanför, medan Tyskland stöder några länder, och Frankrike andra, i en omfattande handels- och samarbetskris. Euron kommer vara värd ett konkursbo.

  Jag kan inte se nån annan, med en hel del modifikation, utveckling.

  Fast jag är inte smart som de som noga planerat EU.

  SvaraRadera
 10. @Henrik,

  Varför kör man ens röstförklaringarna muntligt i så fall? EU är lite av ett mysterium... har inte hör ett pip om EU i valdebatterna förresten. Dom flesta svenskar har nog accepterat att det bara är ett jippo för professionella politiker.

  @Shaun,

  Farage är rolig men jag föredrar ändå Hannan. Farage verkar ju medvetet försöka få alla motståndare att vända taggarna utåt så fort han öppnar munnen.

  SvaraRadera
 11. Fint!

  Det var mest för att pålysa den briljanta ordningen att vi har ett trevägsstyre i den här unionen numer.

  Belgiens premiärminister skulle kunna göra anspråk på äran, men nja...

  SvaraRadera
 12. Är det bara jag som kommer att tänka på
  En traktor...
  Ännu en traktor...

  http://www.youtube.com/watch?v=7Dj1MxMW0QQ

  SvaraRadera
 13. De är folkvalda och borde bli behandlade som sådana och därför ha en makt att bestämma över sina egna kroppar. Till skillnad mot Barosso och Rumpnissen som är närmare Wen Jinbao och Hu Jintao än min lokala kommunpolitiker eller icahandlare.

  Det är dock inte konstigt då det blir resultatet av att man låter några få personer få nästan hela ansvaret för våldsmonopolet och ekonomin (centralbanker och skatter) Det är inte skillnad i art mellan Kina, Usa och EU, endast i grad. Kinas regering skulle aldrig kunna regera utan folkligt stöd, och egentligen finns det bara en handfull egenliga autokratier kvar. Enligt wikipedia är det främst Saudiarabien, Brunei, Burma och ett par öar i oceanen som är autokratiska. Resten är olika former av parlamentariska demokratier med varierade röstsystem och nivåer av frihet. Riktig frihet att leva som du vill utan att skada omgivningen finns inte i världen och absolut inte här i Sverige. Detta symoliseras tydligast i politikernas ogrundade motvilja mot avregleringar, i synnerhet av systembolaget, fastän folkligt stöd för detta beteende saknas. Men det är ju för vårat eget bästa som konkurrenter ska slängas i fängelse för att erbjuda alkohol utanför politikernas klåfingriga kontroll. För att inte tala om alternativa berusningsmedel...

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.