2010-09-04

Teledatalagringen: Visst kan vi vägra!

När det gäller implementeringen av EU:s datalagringsdirektiv (teledatalagringen) lär den bli verklighet vilket block som än vinner höstens riksdagsval. Om inte tillräckligt många motståndare lyckas ta sig in i riksdagen för att på olika sätt kunna blockera lagen, vill säga.

Det sägs att Sverige inte kan vägra att införa denna övervakning. Det är fel. Det händer ibland att medlemsländer vägrar. Och i detta fall pågår en utvärdering och rättslig granskning av hela direktivet, som det vore dumt att föregripa.

Om Sverige totalvägrar – vad händer då? Svaret är att vi får betala böter till EU. Men bötesbeloppet är mindre än vad det skulle kosta att införa teledatalagringen. Så egentligen är det en god affär att helt enkelt säga nej.

Skulle datalagringsdirektivet däremot implementeras – då får vi registrering av alla svenskars alla telefonsamtal, mobilsamtal, SMS, MMS, e-postmeddelanden, internetuppkopplingar och mobilpositioner. Vilket är en fullständigt oacceptabel integritetskränkning. Man kan, skall och får inte behandla ett helt folk som om det bara bestod av misstänkta brottslingar.

Bästa sättet att stoppa teledatalagringen är att se till att få in Piratpartiet i riksdagen.

5 kommentarer:

 1. Sverige betalar mer i bidrag till EU än vi får tillbaka. Om Sverige blir bötfällt för ett beslut riksdagen tar kan vi vägra betala, reducera våra bidrag med bötesbeloppet eller helt enkelt försena utbetalningarna av bidragen.

  SvaraRadera
 2. Bästa sätt att stoppa det tror jag är att påverka nuvarande riksdagspartier. Kommer ett lilleputtparti in i finrummen bildar de nog annars enad front emot och hela slaget är förlorat.

  /Johan

  SvaraRadera
 3. @Johan

  Hahaha :D

  Bästa sättet att påverka nuvarande riksdagspartier är att få in piratpartiet i riksdagen, inte en chans att de kan bilda enad front mot Piratpartiet, deras egna medlemmar kommer att sätta stopp för det.

  Däremot kan de och kommer att bilda enad front mot SD om SD kommer in i riksdagen. Speciellt om den här filmen får ordentlig spridning http://www.youtube.com/watch?v=V5bx4rUvcoo
  fast då kommer nog inte SD in i riksdagen heller...

  SvaraRadera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 5. Trafikdatalagringen pågår för fullt och polisen begär ut uppgifterna med hänvisning till LEK (Lagen om Elektronisk Kommunikation). Per Agerman har tagit del av handlingar i ärendet.

  Om man skulle påpeka detta för ansvariga beslutsfattare, så är svaret ganska givet. De skulle argumentera för datalagringsdirektivet på samma sätt som för FRA:
  - Vi reglerar nu något som tidigare varit oreglerat. Det är väl bra?

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.